Kartoffelsalat med varmrøget laks og pestodressing
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Kartoffelsalat med varmrøget laks og pestodressing

Kartoffelsalat med varmrøget laks er vidunderlig og nem sommermad. Her med lækker pestodressing!

Skøn dansk sommermad

Hvis du står en sommerdag og tænker – nej, jeg gider ikke rigtig lave aftensmad, så velkommen i klubben: Det er her, jeg laver en kartoffelsalat med varmrøget laks. Der er ikke meget arbejde i det, og du får alligevel masser af smag, grønsager og mæthed.

Altså, varmrøget laks er vel altid et godt trick.

Kartoffelsalaten er klart bedst med de nye kartofler, hvor du bare kan skrubbe dem rene og koge dem med lidt krydderurter.

Vidste du det om kartofler?

I kosten tæller kartofler normalt som stivelse, men i de kolde kogte kartofler bliver en del af stivelsen omdannet til resistent stivelse. Resistent stivelse bliver ikke nedbrudt i tarmen – og derfor påvirker det ikke blodsukkeret i samme grad som det gør ved varme kogte kartofler. Resistent stivelse fungerer som kostfibre, og de kan både have en positiv effekt på tarmfloraen og holde dig mæt længere. 

En ekstra god grund til at spise kold kartoffelsalat måske?

God til lidt af hvert

Som sagt laver jeg gerne en kartoffelsalat med varmrøget laks som en nem aftensmad. Men du kan også servere den til gæster – måske til en sommerfrokost?

Eller tage den med på picnic? Kartoffelsalaten kan sagtens tåle at stå lidt, bare den står køligt. Og bedst, hvis du gemmer dressingen og hælder den over lige inden servering.

Kartoffelsalat med varmrøget laks og pestodressing

Kartoffelsalat med varmrøget laks og pestodressing

Forb. tid 18 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Samlet 30 minutter
Giv de første stjerner!
En yndlings-måltidssalat om sommeren – nem, fyldig, grøn og med den lækreste umami fra varmrøget laks og pesto.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 600 g kartofler (nye)
  • salt
  • persille (eller andre krydderurter, kan udelades)
  • 400 g varmrøget laks
  • 1 romainesalat (lille, alternativt hjertesalat)
  • 50 g grønkål
  • 1,5 dl ærter (friskpillede)
  • 1 bananskalotteløg
  • 50 g rucola
  • 2 avocado

Pestodressing

Sådan gør du: 

  • Skrub kartoflerne. Læg dem i en gryde, og hæld 4 cm vand i bunden af gryden, drys med salt. Læg gerne en dusk dild, persille eller lidt løvstikke sammen med kartoflerne. Læg så tætsluttende låg på, og kog kartoflerne ca. 12 minutter (de koger også i dampen).
    Hvis du bruger nye kartofler, kan du skrubbe den fine hinde af. Hvis den ikke slipper, kan du pille kartoflerne efter kogning.
  • Stik i kartoflerne for at mærke, hvornår de er præcis done. Sluk, hæld vandet fra, og hæld koldt vand over kartoflerne, så du stopper kogningen. Hæld vandet fra efter et minuts tid.

Mens kartoflerne koger:

  • Riv eller snit romainesalat i grove stykker. Skyl grønkålen, fjern de grove stilke, og masser kålen med lidt olivenolie. Bælg ærterne. Skær skalotteløget i tynde skiver. Pil den varmrøgede laks i mindre stykker.
  • Ryst dressingen sammen i et glas med låg.
  • Når kartoflerne er klar: Skær dem i mundrette stykker. Skær avocado i tern eller små stykker.
  • Tag evt. lidt ærter, avocado og laks fra, som du kan pynte med på toppen.
  • Bland kartofler, salater, ærter, løg, laks og avocado, og anret i et stort fad. Fordel dressingen over – og nyd!

Muttis tips

Hvis du er typen, der laver en stor portion olie-eddikedressing ad gangen – og har den i køleskabet – så kan du blande pestodressingen af 1,5 spsk pesto og 4 spsk olie-eddikedressing.
Du finder opskriften på min yndlings-olie-eddikedressing her.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Kartoffelsalat med varmrøget laks – næring og nydelse!

Det fine ved kartoffelsalat er jo, at den kan meget mere end bare være tilbehør til grillpølser. Her bliver den løftet op til hovedret med både sprøde salater, grønkål og avocado – og ikke mindst varmrøget laks.

Det er en super nem måde at få masser af grønt, lidt godt fedt fra laks og avocado, og så de dejligt mættende kartofler.

Kartoffelsalat med varmrøget laks

En lækker sommerfrokost?

Du kan roligt servere kartoffelsalaten til dine gæster – den ser nemlig også knaldgodt ud på bordet, især med lidt ekstra topping lagt pænt på til sidst.

Og en sommerfrokost behøver i min optik ikke være avanceret – men den skal selvfølgelig smage godt. I en dansk sommer tror jeg nok, de fleste (i hvert fald af mine) gæster vil elske nye kartofler, en håndfuld ærter og en god dressing – og så det salte, røgede fra den varmtrøgede laks. Og faktisk er det næsten lidt snyd. For det smager af god tid, men i virkeligheden har jeg mest bare sat min bedre halvdel til at skrubbe kartofler og selv taget et godt greb i grønsagsskuffen og rystet en dressing sammen.

Skal der lidt mere til, kan du runde frokosten af med lidt godt brød og ost. Eller lidt sødt med friske jordbær.

Jordbærtrifli med hyldeblomst og mascarpone
Jordbær. Hyldeblomst. Ristet mandelcrunch. Og blød mascarpone. Så er sommeren serveret!
Gå til opskrift
Jordbærtrifli med hyldeblomst og mascarpone
Nem koldskål uden æg – med tykmælk
Koldskål uden æg er sommerens nemmeste dessert – og du kan vel også spise den til morgenmad?
Gå til opskrift
Koldskål med tykmælk - nem koldskål

Skal der absolut så mange forskellige ingredienser i kartoffelsalaten?

Hvis du synes, det er lidt besværligt at lave en kartoffelsalat med både grønkål, salat og rucola , så kan du sagtens lave den med mindre. Men jeg er stor tilhænger af diversitet i salatskålen. Jo flere forskellige planter, jo bedre. Måske har du hørt om, at vores mave og mikrobiom bliver glad for 30 planter om ugen, og det er det princip, jeg ofte laver opskrifter efter. Altså, ikke 30 planter i én salat, men et godt bidrag.

Her i kartoffelsalaten får du i hvert fald 8, og hvis du tæller olivenolien med 9. Krydderurterne ufortalt.

Så ja, der bliver lidt flere ingredienser i opskriften. Og du kan både udelade nogen og variere andre:

Variationer: Brug hvad du har (og har lyst til)

Du kan sagtens twiste salaten lidt, alt efter hvad der er i sæson – eller i dit køleskab. Prøv fx:

  • Røget makrel i stedet for laks – det giver lidt mere kant og røg.
  • I sæsonen: Asparges. Bare snit dem, og hæld kogevandet fra kartoflerne over dem. Lad dem trække et par minutter, så er de klar.
  • Små tomater i halve, hvis du har brug for lidt sødme og farve.
  • Eller lav en lun version, hvor kartoflerne stadig er varme – det smager overraskende godt med den kolde fisk og den skarpe dressing.
  • Vegetarisk: I stedet for laks kan du bruge halloumi, stegt i stykker på panden.
  • Plantebaseret: Her skal du finde en plantebaseret pesto eller blot erstatte den med masser af finthakket basilikum. Laks kan du erstatte med drænede butter beans (mariner dem godt i dressingen) eller ristede kikærter.

Det hele handler om balance: Noget blødt, noget med bid, noget friskt, noget salt – og noget umami!

Brug kartoffelsalaten ind i eftersommeren

Selvom den her kartoffelsalat med varmrøget laks skriger sommermad – og det er den virkelig! – så kan den sagtens bruges i overgangsperioderne. Jeg laver den også i sensommeren, når jeg kan få frisk grønkål og ærter, og det føles lidt som en slags salatfarvel til sommeren.

Lidt grønnere, lidt nemmere – og masser af smag

Her på bloggen prøver jeg at give dig opskrifter, der både smager godt, er nemme at gå til – og som giver lidt mere plads til det grønne. Og kartoffelsalat med varmrøget laks rammer lige præcis den balance. Den er nem sommermad, der føles lidt luksusagtig – uden at du skal i gang med at stege, snitte og svede i køkkenet.

Kartoffelsalat med varmrøget laks er nem sommermad med kartofler

Salaten her er allerbedst med de helt nye kartofler. Men hvad så hvis dine kartofler ikke er helt nye?

Så kan du lave en slags varm kartoffelsalat i stedet – og putte kartoflerne i ovnen. Det gør jeg i det, jeg kalder et græsk kartoffelfad.

I stedet for laks tilsætter jeg butter beans (krydrede og bagt i ovnen) for ekstra protein.

Og så en god dip til – fx tzatziki!

Græsk kartoffelfad
Græsk kartoffelfad er en slags græske kartofler med ekstra grønsager og ekstra protein. Server med en dip, og lykken er gjort.
Gå til opskrift
Græsk kartoffelfad - vegetarret med kartofler
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: