Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Kartoffelsalat med varmrøget laks er vidunderlig og nem sommermad. Her med lækker pestodressing!
Hvis du står en sommerdag og tænker – nej, jeg gider ikke rigtig lave aftensmad, så velkommen i klubben: Det er her, jeg laver en kartoffelsalat med varmrøget laks. Der er ikke meget arbejde i det, og du får alligevel masser af smag, grønsager og mæthed.
Altså, varmrøget laks er vel altid et godt trick.
Kartoffelsalaten er klart bedst med de nye kartofler, hvor du bare kan skrubbe dem rene og koge dem med lidt krydderurter.
I kosten tæller kartofler normalt som stivelse, men i de kolde kogte kartofler bliver en del af stivelsen omdannet til resistent stivelse. Resistent stivelse bliver ikke nedbrudt i tarmen – og derfor påvirker det ikke blodsukkeret i samme grad som det gør ved varme kogte kartofler. Resistent stivelse fungerer som kostfibre, og de kan både have en positiv effekt på tarmfloraen og holde dig mæt længere.
En ekstra god grund til at spise kold kartoffelsalat måske?
Som sagt laver jeg gerne en kartoffelsalat med varmrøget laks som en nem aftensmad. Men du kan også servere den til gæster – måske til en sommerfrokost?
Eller tage den med på picnic? Kartoffelsalaten kan sagtens tåle at stå lidt, bare den står køligt. Og bedst, hvis du gemmer dressingen og hælder den over lige inden servering.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Det fine ved kartoffelsalat er jo, at den kan meget mere end bare være tilbehør til grillpølser. Her bliver den løftet op til hovedret med både sprøde salater, grønkål og avocado – og ikke mindst varmrøget laks.
Det er en super nem måde at få masser af grønt, lidt godt fedt fra laks og avocado, og så de dejligt mættende kartofler.
Du kan roligt servere kartoffelsalaten til dine gæster – den ser nemlig også knaldgodt ud på bordet, især med lidt ekstra topping lagt pænt på til sidst.
Og en sommerfrokost behøver i min optik ikke være avanceret – men den skal selvfølgelig smage godt. I en dansk sommer tror jeg nok, de fleste (i hvert fald af mine) gæster vil elske nye kartofler, en håndfuld ærter og en god dressing – og så det salte, røgede fra den varmtrøgede laks. Og faktisk er det næsten lidt snyd. For det smager af god tid, men i virkeligheden har jeg mest bare sat min bedre halvdel til at skrubbe kartofler og selv taget et godt greb i grønsagsskuffen og rystet en dressing sammen.
Skal der lidt mere til, kan du runde frokosten af med lidt godt brød og ost. Eller lidt sødt med friske jordbær.
Hvis du synes, det er lidt besværligt at lave en kartoffelsalat med både grønkål, salat og rucola , så kan du sagtens lave den med mindre. Men jeg er stor tilhænger af diversitet i salatskålen. Jo flere forskellige planter, jo bedre. Måske har du hørt om, at vores mave og mikrobiom bliver glad for 30 planter om ugen, og det er det princip, jeg ofte laver opskrifter efter. Altså, ikke 30 planter i én salat, men et godt bidrag.
Her i kartoffelsalaten får du i hvert fald 8, og hvis du tæller olivenolien med 9. Krydderurterne ufortalt.
Så ja, der bliver lidt flere ingredienser i opskriften. Og du kan både udelade nogen og variere andre:
Du kan sagtens twiste salaten lidt, alt efter hvad der er i sæson – eller i dit køleskab. Prøv fx:
Det hele handler om balance: Noget blødt, noget med bid, noget friskt, noget salt – og noget umami!
Selvom den her kartoffelsalat med varmrøget laks skriger sommermad – og det er den virkelig! – så kan den sagtens bruges i overgangsperioderne. Jeg laver den også i sensommeren, når jeg kan få frisk grønkål og ærter, og det føles lidt som en slags salatfarvel til sommeren.
Her på bloggen prøver jeg at give dig opskrifter, der både smager godt, er nemme at gå til – og som giver lidt mere plads til det grønne. Og kartoffelsalat med varmrøget laks rammer lige præcis den balance. Den er nem sommermad, der føles lidt luksusagtig – uden at du skal i gang med at stege, snitte og svede i køkkenet.
Salaten her er allerbedst med de helt nye kartofler. Men hvad så hvis dine kartofler ikke er helt nye?
Så kan du lave en slags varm kartoffelsalat i stedet – og putte kartoflerne i ovnen. Det gør jeg i det, jeg kalder et græsk kartoffelfad.
I stedet for laks tilsætter jeg butter beans (krydrede og bagt i ovnen) for ekstra protein.
Og så en god dip til – fx tzatziki!
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)