Følg med her:
Kartoffelpizza med creme fraiche, rosmarin og rødløg
Kartoffelpizza med skøn smag af rosmarin
Jeg har set mange opskrifter på kartoffelpizza med rosmarin, men jeg synes sjældent, man rigtig kan smage rosmarinen. Og jeg elsker rosmarin. Derfir går jeg lige en lille omvej til ekstra smag: Jeg laver en rosmarinolie (det tager 3 minutter ca.) og vender kartoffelskiverne i den.
Wow, så kan man smage rosmarin, og det er nu en fantastisk makker til kartoflerne.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen:
- 5 g gær
- 5 dl vand
- ½ dl olivenolie
- 625 g hvedemel (helst tipo 00)
- 2 tsk fint salt
- ekstra mel til bordet
Til fyldet:
- 2-300 g store kartofler (skuret)
- 3 spsk olivenolie
- 2 kviste frisk rosmarin
- 2 dl creme fraiche (alternativt mascarpone)
- 2 rødløg
Til servering:
- Flagesalt
- Friskkværnet peber
- Frisk rosmarin til pynt
Sådan gør du:
- Start med pizzadejen dagen i forvejen (alternativt brug købt pizzadej).
- Rør gæren ud i vandet, og tilsæt de øvrige ingredienser. Du kan sikkert allerede mærke, hvordan dejen bliver elastisk. Rør på røremaskine i ca. 10 minutter, til du kan lave glutentesten: Træk dejen ud mellem fingrene, til den er tynd som pergamentpapir – uden at gå i stykker. Hvis den ikke kan holde til det, skal den røres lidt mere.
- Dæk dejen med et låg, med plastfolie eller en stor frysepose, du har klippet op, så den dækker helt. Sæt dejen i køleskabet 12-24 timer.
- 1 time før bagetid: Find 2 stykker bagepapir frem, og drys dem med hvedemel. Drys også bordet med et tyndt, fint lag mel, og vend dejen ud her. Del den i 4. Saml hvert stykke til en bolle og stram den op. Læg bollerne på bagepapiret med god afstand, 2 boller på hver. Dæk dem med et fugtigt viskestykke, og sæt dem på køkkenbordet en god halv times tid.
- Med bagestål: Tænd ovnen på fuld varme (varmluft) 45 minutter før spisetid.
- Uden bagestål: Tænd først ovnen ca. 15 minutter før, pizzaen er klar til ovnen.
- Gør fyldet klar: Skær kartoflerne i helt tynde skiver, gerne på mandolinjern, og læg dem i koldt vand i 20 minutter (det fjerner noget af stivelsen).
- Imens: Lun olivenolien i en lille kasserolle, og tilsæt rosmarinbladene. Sluk, når de begynder at bruse, og køl olien af.
- Lad kartoflerne dryppe af, dup dem med et rent viskestykke, og vend dem i rosmarinolien.
- Pil rødløg, og snit dem også på mandolinjernet (3-4 mm)
- Tag nu dejbollerne en ad gangen, og tryk dem ud til pizzaer med fingrene. Bruger du den koldhævede dej, er den elastisk, så du kan trække i den (og den vil gerne trække sig tilbage). Brug evt. tricket med at hænge pizzabunden over en stor skål, der er dækket med et rent, tørt viskestykke. Så hjælper tyngdekraften lidt til med at trække. Mine pizzaer er 28-30 cm i diameter.
- Læg bunden på et stykke bagepapir, og fordel et par spsk creme fraiche i et jævnt lag på den. Læg så kartoffelskiverne ovenpo. Kram en håndfuld løgskiver i olierede hænder, og fordel dem på toppen. Giv også kartoffelpizzaen et drys flagesalt og friskkværnet peber. Bag den på bagestålet i 5-10 minutter (afhængigt af temperaturen i din ovn). Pynt med lidt frisk rosmarin, og nyd!
- Hvis du ikke har bagestål, så bare bag pizzaen så varmt, din ovn kan. Bagetiden bliver nok lidt længere.
Giv din kartoffelpizza den bedste pizzabund
Hvis du har travlt, kan du selvfølgelig bruge en købt pizzadej. Men din pizza bliver 100 gange bedre med en hjemmelavet koldhævet pizzadej, hvis du spørger mig.
- Begynd på pizzadejen i god tid. Mindst et døgn før, du vil spise pizza – gerne endnu længere. Så kan du lave koldhævet pizzadej, hvor tiden gør en kæmpe forskel.
- Brug det bedste pizzamel. Helt klassisk vil jeg anbefale Tipo 00, men du kan også vælge manitoba, dansk mariagertoba eller en anden type hvedemel, der har et højt proteinindhold. Mindst 11,5 procent, gerne mere. Så får du en elastisk pizzadej, der kan danne smukke, lækre luftbobler og en sprød og tynd pizzabund.
- Hvis din pizzadej skal lave store lufthuller, du kender fra en napoletansk pizza, skal du ælte din pizzadej, til du kan lave glutentesten. Eller strække og folde – det er altsammen beskrevet i opskriften på min pizzadej.
- Bag pizzaen på et bagestål. Hvis du virkelig elsker sprød pizza, er bagestålet en god investering (for life). Bagestålet giver også skorpe og blændende luftighed til alt dit andet gær- og surdejsbrød, forresten.
Vil du ha’ kartoffelpizza med mascarpone eller creme fraiche?
Ja, mit svar kan du jo se her i opskriften. Men det skal ikke skille os ad, hvis du foretrækker mascarpone.
Andre variationer af kartoffelpizzaen kan være:
- Riv lidt parmesan over, inden du bager den
- Dryp med pesto, hvis du ikke er så vild med rosmarin
- Lav den uden løg og måske med oliven?
- Du kan selvfølgelig også presse lidt hvidløg i rosmarinolien
Andre gode pizzaer?
Hvid pizza eller rød pizza? I mange år har jeg sværget til de røde, men takket være gode svampe blev jeg også rigtig gode venner med en hvid svampepizza. Og takket være rosmarinolien er kartoffelpizzaen nu også kommet på menuen.
Min all time favorite er en rød pizza med aubergine og oliven. Heldigvis kan man jo bage flere pizzaer ad gangen, så man ikke behøver vælge!