Hyldeblomstsaft – sommer på glas hele året

Vil du ha' hyldeblomstsaft, så er det af sted på skovtur. Med saks og pose. Og glæd dig til at skåle i hjemmelavet hyldeblomstsaft hele sommeren!

Hyldeblomstsaft er et ægte sommerhit på terrassen. Og heldigvis kan den fryses, så du kan få smagen af sommer hele året.

Hold dig til, når hylden blomstrer

Hylden blomstrer fra slutningen af maj og ca. en måned frem. Lidt tidligere i det sydlige Danmark og lidt senere i Nordjylland (og sikkert på Bornholm). Så hvis du vil ha’ hyldeblomstsaft, er det bare af sted på skovtur – eller hvor hylden nu gror i nærheden. Husk en saks og en pose. I mit nordjyske hood er gummistøvler også nødvendige, for mine hyldetræer er omgivet af brændenælder. Nogle gange ønsker jeg mig også en stige, men den er lidt besværlig at slæbe rundt på …

Måske tænker du – jamen, jeg kan da bare købe hyldeblomstsaft i Netto! But noooo. Så har du ikke smagt den, du kan lave selv. Jeg laver den ret koncentreret og uden konserveringsmiddel. Vil helst være fri for tilsætningsstoffer. Men altså sukker – det er der meget af!

Hyldeblomstsaft – sommer på glas hele året

Hyldeblomstsaft

Forb. tid 45 minutter
Trækketid 5 days
Samlet 5 days 45 minutter
Giv de første stjerner!
Nyd smagen af den tidlige sommer på glas – hele året. Hyldeblomstsaft er nemt at lave og løfter alt fra sommerdrik til gløgg og salatdressing.
Antal: 7 dl

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 25 hyldeblomstklaser (pænt store eller flere små)
  • 1,5 citroner (økologiske)
  • 20 g citronsyre
  • 1 kg rørsukker
  • 7,5 dl kogende vand
  • konserveringsmiddel (valgfrit)

Sådan gør du: 

  • Først et dilemma: Skal hyldeblomsterne skylles? Helst ikke, da meget af smagen sidder i det fine støv på blomsterne. Men hvis dine hyldeblomster er fulde af krible-krable, kan det være en god idé alligevel. Læg dem i koldt vand, til det dækker – så kommer der sikkert også en masse småkravl op til overfladen. Dem kan du si fra.
  • Nip så meget af de grønne stængler, du orker. Læg blomsterne op i en god stor skål eller bøtte, der tåler næsten kogende vand.
  • Riv skallen af citronerne, og kom den op i skålen til blomsterne. Skræl så det hvide lag af citronerne, og smid det ud. Skær selve citronfrugten i tynde skiver, og kom også dem i skålen.
  • Tilsæt sukker og citronsyre, kog vandet og hæld det over. Rør godt rundt, indtil sukkeret ikke længere knaser (det kan du gøre hen over et par timer, mens det køler af).
  • Dæk så skålen med plastfolie eller låg, og sæt den køligt, helst i køleskab, og der skal den stå i 5 dage. En gang imellem rører du en tur rundt i den.
  • Efter de 5 dage skal saften sies. Jeg har sådan en gammeldags saftsi – du kan også bruge et tyndt viskestykke, du lægger inden i et dørslag eller lignende. Lad det dryppe godt af, og vrid det evt. forsigtigt til sidst. (Når jeg er særligt omhyggelig, skyller jeg de afdryppede blomster i koldt vand og drikker det samme dag).
  • Nu er dit koncentrat færdigt – skynd dig at tage en smagsprøve!
  • Opbevar koncentratet i køleskabet – men kun den mængde, du bruger inden for en uges tid. Resten kan du fryse ned. Eller du kan bruge konserveringsmiddel – læs fremgangsmåde og dosering på flasken.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

To tips om citronerne

Du skal selvfølgelig bruge citroner, der ikke er overfladebehandlede. Jeg foretrækker økologiske, som er nemme at finde.

I de fleste opskrifter bliver citronen bare skåret i skiver, men jeg vil gerne have så lidt af bitterstofferne med som muligt. Derfor river jeg citronskallen fint og piller så den hvide del af skrællen af og smider den ud. Resten af citronen i tynde skiver. Så får jeg alt det bedste fra citronen i min saft.

Og – egentlig er hyldeblomstsaft ikke saft. Man presser jo ikke saft af blomsterne. Så det er vel snarere -drik. Nå pyt. Here goes, en pæn stor portion meget koncentreret hyldeblomstDRIK.

Hyldeblomstsaft til drinks, salater, creme, kager …

Ca. 200 meter fra, hvor jeg plukker mine hyldeblomster, ligger der et ginbrænderi. Så det var oplagt for mig straks at afprøve min hyldeblomst i Anders’ fremragende gin (& tonic).

Men du kan også bruge den koncentrerede hyldeblomstsaft til mange andre ting. Selvfølgelig bare med vand – eller endnu bedre: dansk vand. Brug ellers hyldeblomstsaften i cremen til sommerens bærtærte, i dressingen til sommerens salat, i kager (sammen med citron) eller hvad du nu får lyst at afprøve.

Og til jul er den også god i gløgg!

Tip: Hvor længe kan hyldeblomstsaft holde sig?

Du kan fryse ned i mindre portioner. Så kan det holde sig til næste sommer.

I køleskab kan det holde sig en uges tid.

Med konserveringsmiddel kan det holde et års tid. Husk at skolde dine flasker først og skyl dem i en blanding af 1 dl vand og 1 tsk konserveringsmiddel.

Hyldeblomstsaft – sommer på glas hele året

Gem

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Pluk hyldeblomsterne tidligt om morgenen (mellem kl. 6 og 7) læg de netop plukkede klaser på et hvidt klæde (lagen) på dit køkkenbord, småkravlet, der er ikke så mange på denne tid af dagen, løber nu ud på lagnet, og du går i gang med at pille blomsterne af, brug evt. en gaffel.
    Undlad citronsyre det ødelægger den gode smag, er der meget hvidt under citronskallen kan dette med fordel skæres bort.
    OG spar ikke på hyldeblomsterne.
    God fornøjelse
    Bedste

    • Hej Britta, tak for plukketip! Jeg river citronskallen for at undgå det hvide lag under. Og citronsyre eller ej, det må da komme an på en prøve. Tak for din kommentar ? kh Bodil