Følg med her:
Hindbærkage med mandler og makroner
En nem hindbærkage
Det behøver ikke være besværligt at bage en hindbærkage, der er lidt ud over det sædvanlige. Det her er nemlig ikke bare en sandkage eller vaniljekage med hindbær – den får lige en ekstra twist både i smag og konsistens:
- Der er mandler i – ristede mandler, der både giver ekstra ristet smag og et lækkert knas i kagen.
- Dejen får citronsaft og citronskal – ekstra aroma og syrlighed.
- Og på toppen ligger knuste makroner. Ekstra knas og aromatisk sødme.
Kagen er stadig nem at bage – også fordi den er rørt sammen af stuetempererede ingredienser. Det betyder, at du kan røre dejen hurtigt sammen, uden den skiller.
Server den til kaffen – eller til dessert med is, creme fraiche eller hvad du synes. Der er flere tips til det i opskriften.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 100 g mandler
- 200 g smør (blødt)
- 200 g sukker
- 3 æg (stuetemperatur)
- 200 g mel
- 1 øko citron (skal af den hele og saften af den halve)
- 1,5 tsk bagepulver
- 250 gram hindbær
- 100 gram makroner
Til servering:
- Friske hindbær + evt. frisk mynte
- Creme fraiche (alternativt vaniljeis eller flødeskum)
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 140 grader, og rist mandlerne på en bageplade i 20 minutter. Det kan du gøre i forvejen.
- Tag alle ingredienser ud på køkkenbordet, så de får samme temperatur. Hvis du bruger frosne hindbær: Tø dem op på en tallerken. Du skal bruge både bær og saft.
- Beklæd en springform (jeg brugte 24 cm) med bagepapir.
- Knus makronerne groft. Riv citronskal fint. Hak de ristede mandler – groft eller fint, som du synes, jeg vælger lidt en mellemting. Sæt nu ovnen på 150 grader varmluft.
- Pisk sukker og smør sammen med en håndmixer (eller i maskine). Tilsæt æg, mel, citronskal, citronsaft og bagepulver, og rør kort, til dejen er jævn.
- Vend de hakkede mandler i dejen. Og til sidst: Vend forsigtigt hindbærrene i – de skal ikke fordeles helt jævnt. Stop, før dejen bliver helt lyserød. Der skal nok blive hindbær til alle.
- Fordel dejen i springformen, og drys med makronerne.
- Sæt kagen i ovnen, og bag den ca. 60 minutter. Tjek med strikkepind eller træspyd midt i kagen, om den er gennembagt. Hvis der ikke følger dej med op, er den klar.
- Løsn springformen, men vent 5 minutter, før du fjerner den. Lad hindbærkagen køle af på en bagerist en halv times tid, før du skærer den. Så er den stadig lun, og den har sat sig lidt. Pynt evt. med friske hindbær og mynte.
- Du kan selvfølgelig også servere kagen med creme fraiche – eller hvad du foretrækker.
Bag kagen med friske eller frosne hindbær
Jeg bagte den med friske hindbær, men du kan også bage den med frosne hindbær og få en sommerkage hele året. Bare husk at tø bærrene op, før du vender dem i kagen. Kagen bliver så lidt stribet lyserød af saften, men det bliver den bestemt ikke ringere af.
Tip: Du skal ikke røre de optøede hindbær i kagen. Bare vend dem i – pyt med, at de ikke er helt jævnt fordelt, der er hindbær til alle, og du får et smukt snit med tydelige hindbærstriber i den lyse dej – i stedet for en helt lyserød kage.
Tilbehør til hindbærkagen
Hindbærkagen er en skøn og saftig kage, som du sagtens kan spise til kaffen som den er. Men du kan også give den et lille add on:
- Creme fraiche
- Vaniljeis
- Flødeskum
- Eller en blanding af græsk yoghurt, flødeskum og lidt vaniljesukker.
Tips om ingredienser til hindbærkage:
- Mandler: De bliver allerbedst, hvis du rister dem i ovnen først. Ikke for varmt – det kan du læse mere om her.
- Smør. Jeg bruger rigtigt smør, fordi jeg elsker smagen og evnen til at smelte i munden. Husk, smørret skal være stuetemperatur, når du røerer dejen.
- Sukker. Jeg bruger altid rørsukker, men du kan også bruge almindeligt hvidt sukker.
- Æg. Brug friske æg , og sørg for, de har stuetemperatur, når du rører dejen.
- Mel. Almindeligt hvedemel eller kage hvedemel med lavt proteinindhold. Det giver den bedste konsistens (du skal ikke bruge mel med højt proteinindhold – gem det til dit brød).
- Citron. Brug en økologisk citron eller i hvert fald en citron, der ikke er overfladebehandlet – vigtigt, fordi du bruger citronskal i hindbærkagen.
- Bagepulver. Vidste du, at bagepulver kan blive for gammelt? Det kan det – så tjek emballagen en gang imellem, hvis du ikke bager så ofte.
- Hindbær. Jeg brugte frosne hindbær i kagen og friske ovenpå. Du kan selvfølgelig også bruge friske hindbær i kagen.
- Makroner. Jeg brugte en rest, jeg havde liggende, de fås sikkert bedre og finere. Men kagen smagte fint med de billige.