Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Bruger du nogle gange harissa pasta til at give dine retter et solidt spicy spark i rumpetten? Så lav din egen, og få den bedste!
Når jeg køber harissa bliver jeg SÅ træt af én ting: Hver gang jeg kigger på hylden og finder harissa, har mit supermarked fundet en ny leverandør. Så jeg aner ikke, hvad den smager af. Derfor har jeg lavet min egen opskrift, der gerne skal gøre det lidt lettere at få harissa, præcis som jeg bedst kan li’ den.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Hvis du vil have en harissa-opskrift, du kan gentage og få nogenlunde samme resultat næste gang, er du nødt til at bruge ingredienser, du kan finde igen næste gang.
Det er især chilien, der kan drille. Der er kæmpe forskel på, hvor stærke forskellige typer chili er, og derfor er det naturligvis vigtigt for din harissa, at du ved, hvad du har med at gøre. Nogen går vildt op i, at det skal være en helt særlig mexicansk, tørret chili, og det vil jeg på ingen måde tale ned. Jeg synes bare, det bliver monsterbesværligt, fordi jeg ikke ved, om jeg kan finde netop denne chili igen. Derfor bruger jeg den mest almindelige fra supermarkedet. Og indrømmet, man ved aldrig, hvor stærke de er – så jeg smager mig frem.
Du vælger selv, hvilken slags chili, du bruger – bare noter dig, hvad du bruger første gang, så du kan justere næste gang, hvis du ikke er helt tilfreds med styrken og smagen.
Hvis du er i tvivl om, hvor stærk en bestemt slags chili er, kan du læse fx på Chili Klaus’ sjove skala her.
En ting, som jeg elsker i harissa, men som ikke alle harissaer har, er anis. Jeg bruger faktisk stødt anis – stjerneanis! – og synes, det smager himmelsk. Lakrids-twist, you know. Du kan naturligvis twiste din harissa præcis, som du har lyst til. Fennikelfrø vil være et godt alternativ, hvis du ikke har anis, men synes, den twist ku’ være god.
Der er ikke andet at gøre end at komme i gang med nogle forsøg. Og skrive ned, hvad du ændrer. Så ved du, hvordan du laver verdens bedste harissa, når du skal bruge den næste gang.
Harissa kan give en spicy twist til mange retter. Jeg synes, den er god som smagsgiver i fx:
Du kan selvfølgelig også spice andre ting op med harissa – fx hummus, ovnbagte grønsager eller rodfrufter eller en mayo.
Harissa lavet af friske råvarer uden tilsætningsstoffer eller konservering holder naturligvis knap så længe som en købt (konserveret) harissapasta. Det problem løser du ganske nemt: Frys din harissa ned i mindre portioner. Så holder den længe. I hvert fald et års tid i fryseren ved -18 grader. Men mon ikke du får brugt den inden?
Den friske harissa holder ca. 14 dage i køleskabet. Husk at skolde din beholder, og hæld lidt olivenolie på toppen i glasset – så er du godt begyndt.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)