Harissa pasta – spicy tunesisk chilipasta

Bruger du nogle gange harissa pasta til at give dine retter et solidt spicy spark i rumpetten? Så lav din egen, og få den bedste!

Når jeg køber harissa bliver jeg SÅ træt af én ting: Hver gang jeg kigger på hylden og finder harissa, har mit supermarked fundet en ny leverandør. Så jeg aner ikke, hvad den smager af. Derfor har jeg lavet min egen opskrift, der gerne skal gøre det lidt lettere at få harissa, præcis som jeg bedst kan li’ den.

Harissa pasta - spicy tunesisk chilipasta

Harissa chilipasta

Forb. tid 40 minutter
Samlet 40 minutter
Giv de første stjerner!
Harissa er oprindeligt en ekstra krydret tunesisk chilipasta. Her får du min version, som jeg spicer op med i alt fra tomatsauce til kyllingedeller.
Antal: 1 glas

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 2 røde peberfrugter (ikke snackpeber)
  • 1 tsk kommenfrø (ristet og malet)
  • 3 tsk korianderfrø (ristet og malet)
  • 3 tsk hel tørret spidskommen (ristet og malet)
  • 2 tsk stødt anis
  • ½ tsk stødt røget paprika
  • 4 rød chili
  • 4 fed hvidløg (store)
  • 1 citron (heraf 2 spsk citronsaft)
  • 4 spsk tomatpure (fx fra tube)
  • 1 tsk salt
  • 3 spsk olivenolie

Sådan gør du: 

  • Start med peberfrugterne – de skal bages: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Skyl peberfrugterne, og fjern stilk, lameller og frø. Når ovnen er helt varm: Sæt peberfrugterne med hullet nedad på et stykke bagepapir, og bag dem 30-35 minutter. Vend dem evt. et par gange undervejs. Skindet skal blive delvist sort.
  • Rist de tørre krydderier på en pande et par minutter, til de dufter. Kværn dem i en morter (eller brug en krydderkværn eller kaffemølle).
  • Flæk chilierne, og fjern kerner og lameller. Skær dem i grove stykker. Pil hvidløg, og pres citronsaft.
  • Kør alle ingredienser i en minihakker, til du har en grov chilipasta. Smag til.

Muttis tips

Opbevar harissaen i køleskabet, eller frys ned i mindre portioner. Se tips nedenfor.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Chilipasta – men hvor stærk?

Hvis du vil have en harissa-opskrift, du kan gentage og få nogenlunde samme resultat næste gang, er du nødt til at bruge ingredienser, du kan finde igen næste gang.

Det er især chilien, der kan drille. Der er kæmpe forskel på, hvor stærke forskellige typer chili er, og derfor er det naturligvis vigtigt for din harissa, at du ved, hvad du har med at gøre. Nogen går vildt op i, at det skal være en helt særlig mexicansk, tørret chili, og det vil jeg på ingen måde tale ned. Jeg synes bare, det bliver monsterbesværligt, fordi jeg ikke ved, om jeg kan finde netop denne chili igen. Derfor bruger jeg den mest almindelige fra supermarkedet. Og indrømmet, man ved aldrig, hvor stærke de er – så jeg smager mig frem.

Du vælger selv, hvilken slags chili, du bruger – bare noter dig, hvad du bruger første gang, så du kan justere næste gang, hvis du ikke er helt tilfreds med styrken og smagen.

Hvis du er i tvivl om, hvor stærk en bestemt slags chili er, kan du læse fx på Chili Klaus’ sjove skala her.

Harissa pasta - spicy tunesisk chilipasta

Skab din egen yndlings-harissa

En ting, som jeg elsker i harissa, men som ikke alle harissaer har, er anis. Jeg bruger faktisk stødt anis – stjerneanis! – og synes, det smager himmelsk. Lakrids-twist, you know. Du kan naturligvis twiste din harissa præcis, som du har lyst til. Fennikelfrø vil være et godt alternativ, hvis du ikke har anis, men synes, den twist ku’ være god.

Der er ikke andet at gøre end at komme i gang med nogle forsøg. Og skrive ned, hvad du ændrer. Så ved du, hvordan du laver verdens bedste harissa, når du skal bruge den næste gang.

Hvad kan du bruge harissa pasta til?

Harissa kan give en spicy twist til mange retter. Jeg synes, den er god som smagsgiver i fx:

Shakshuka i ovn – med aubergine
Shakshuka er en klassisk ret fra det mellemøstlige køkken. En krydret tomatsauce, hvor man tilbereder hele æg direkte i saucen. Her også med aubergine.
Gå til opskrift
Shakshuka i ovn med aubergine
Tomatsauce til pasta – og meget andet
En god, intens tomatsauce, der er en del af mit basislager. Med skøn smag af basillikum – og mange muligheder for andre krydderier.
Gå til opskrift
Tomatsovs til pasta - og meget andet!
Krydrede kyllingefrikadeller i ovn
De krydrede kyllingefrikadeller er nem aftensmad, der smager af lidt ekstra. Og de er også gode i madpakken!
Gå til opskrift
Krydrede kyllingefrikadeller i ovn

Du kan selvfølgelig også spice andre ting op med harissa – fx hummus, ovnbagte grønsager eller rodfrufter eller en mayo.

Hvor længe kan harissa holde sig?

Harissa lavet af friske råvarer uden tilsætningsstoffer eller konservering holder naturligvis knap så længe som en købt (konserveret) harissapasta. Det problem løser du ganske nemt: Frys din harissa ned i mindre portioner. Så holder den længe. I hvert fald et års tid i fryseren ved -18 grader. Men mon ikke du får brugt den inden?

Den friske harissa holder ca. 14 dage i køleskabet. Husk at skolde din beholder, og hæld lidt olivenolie på toppen i glasset – så er du godt begyndt.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: