Følg med her:
Harissa pasta – spicy tunesisk chilipasta
Når jeg køber harissa bliver jeg SÅ træt af én ting: Hver gang jeg kigger på hylden og finder harissa, har mit supermarked fundet en ny leverandør. Så jeg aner ikke, hvad den smager af. Derfor har jeg lavet min egen opskrift, der gerne skal gøre det lidt lettere at få harissa, præcis som jeg bedst kan li’ den.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 2 røde peberfrugter (ikke snackpeber)
- 1 tsk kommenfrø (ristet og malet)
- 3 tsk korianderfrø (ristet og malet)
- 3 tsk hel tørret spidskommen (ristet og malet)
- 2 tsk stødt anis
- ½ tsk stødt røget paprika
- 4 rød chili
- 4 fed hvidløg (store)
- 1 citron (heraf 2 spsk citronsaft)
- 4 spsk tomatpure (fx fra tube)
- 1 tsk salt
- 3 spsk olivenolie
Sådan gør du:
- Start med peberfrugterne – de skal bages: Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Skyl peberfrugterne, og fjern stilk, lameller og frø. Når ovnen er helt varm: Sæt peberfrugterne med hullet nedad på et stykke bagepapir, og bag dem 30-35 minutter. Vend dem evt. et par gange undervejs. Skindet skal blive delvist sort.
- Rist de tørre krydderier på en pande et par minutter, til de dufter. Kværn dem i en morter (eller brug en krydderkværn eller kaffemølle).
- Flæk chilierne, og fjern kerner og lameller. Skær dem i grove stykker. Pil hvidløg, og pres citronsaft.
- Kør alle ingredienser i en minihakker, til du har en grov chilipasta. Smag til.
Muttis tips
Chilipasta – men hvor stærk?
Hvis du vil have en harissa-opskrift, du kan gentage og få nogenlunde samme resultat næste gang, er du nødt til at bruge ingredienser, du kan finde igen næste gang.
Det er især chilien, der kan drille. Der er kæmpe forskel på, hvor stærke forskellige typer chili er, og derfor er det naturligvis vigtigt for din harissa, at du ved, hvad du har med at gøre. Nogen går vildt op i, at det skal være en helt særlig mexicansk, tørret chili, og det vil jeg på ingen måde tale ned. Jeg synes bare, det bliver monsterbesværligt, fordi jeg ikke ved, om jeg kan finde netop denne chili igen. Derfor bruger jeg den mest almindelige fra supermarkedet. Og indrømmet, man ved aldrig, hvor stærke de er – så jeg smager mig frem.
Du vælger selv, hvilken slags chili, du bruger – bare noter dig, hvad du bruger første gang, så du kan justere næste gang, hvis du ikke er helt tilfreds med styrken og smagen.
Hvis du er i tvivl om, hvor stærk en bestemt slags chili er, kan du læse fx på Chili Klaus’ sjove skala her.
Skab din egen yndlings-harissa
En ting, som jeg elsker i harissa, men som ikke alle harissaer har, er anis. Jeg bruger faktisk stødt anis – stjerneanis! – og synes, det smager himmelsk. Lakrids-twist, you know. Du kan naturligvis twiste din harissa præcis, som du har lyst til. Fennikelfrø vil være et godt alternativ, hvis du ikke har anis, men synes, den twist ku’ være god.
Der er ikke andet at gøre end at komme i gang med nogle forsøg. Og skrive ned, hvad du ændrer. Så ved du, hvordan du laver verdens bedste harissa, når du skal bruge den næste gang.
Hvad kan du bruge harissa pasta til?
Harissa kan give en spicy twist til mange retter. Jeg synes, den er god som smagsgiver i fx:
Du kan selvfølgelig også spice andre ting op med harissa – fx hummus, ovnbagte grønsager eller rodfrufter eller en mayo.
Hvor længe kan harissa holde sig?
Harissa lavet af friske råvarer uden tilsætningsstoffer eller konservering holder naturligvis knap så længe som en købt (konserveret) harissapasta. Det problem løser du ganske nemt: Frys din harissa ned i mindre portioner. Så holder den længe. I hvert fald et års tid i fryseren ved -18 grader. Men mon ikke du får brugt den inden?
Den friske harissa holder ca. 14 dage i køleskabet. Husk at skolde din beholder, og hæld lidt olivenolie på toppen i glasset – så er du godt begyndt.