Græske pandebrød med feta, oliven og rosmarin
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Græske pandebrød med feta, oliven og rosmarin

Nem opskrift på græske pandebrød med feta, oliven og rosmarin. Perfekt til gryderetter, grillmad eller som lækkert tilbehør. Kan fryses.

Græske pandebrød med feta – hurtig brød til aftensmaden

Nogle dage må det bare gerne gå hurtigt. Sådan har jeg det især om sommeren, hvor jeg egentlig har god tid til at lave mad, men jeg vil hellere ud. Og her opfandt jeg et år de her små pandebrød. Dejen skal ikke hæve i timevis, og du slipper helt for ovn – det eneste, du skal bruge, er en dej, en pande og lidt god vilje. Og okay, nogle oliven, feta og gerne krydderurter …

En god makker til græsk mad

Jeg lavede de græske pandebrød første gang en varm sommeraften, hvor vi havde gang i en græsk moussaká og en lidt for tom brødkurv. Min far har indoktrineret mig ret kraftigt i, at der skal brød til moussaká (og at der er tryk på sidste stavelse, men det er en anden snak). Der skal være noget til at suge saucen.

Så jeg improviserede de her brød, der bliver stegt i olivenolie på panden. Sprøde udenpå, bløde og salte indeni. Siden har jeg tilføjet rosmarin, der dufter helt himmelsk, når den rammer den varme pande.

Græske pandebrød med feta og oliven

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 1 time 15 minutter
Samlet 2 timer
Giv de første stjerner!
Et nemt og hurtigt pandebrød med oliven og feta. Passer supergodt til en græsk gryde, moussaká – eller grillmad!
Antal: 4 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 2 dl vand (håndvarmt)
  • 20 g gær
  • 200 g hvedemel
  • 50 g groft ølandshvedemel Reklamelink
  • ½ tsk salt
  • 1 spsk frisk rosmarin (hakket)
  • 50 g feta (smuldret)
  • 10 sorte oliven (udstenede og hakkede)
  • olivenolie

Sådan gør du: 

  • Ælt dejen sammen uden fetaost og oliven, og lad den hæve på køkkenbordet en time.
  • Hak rosmarin, smuldr fetaosten, og hak oliven. Ælt det hele ind i dejen.
  • Del dejen i 4 klumper, og vend dem i olivenolien. Tryk dem ud på bordet uden at bruge mel (derfor olien). Lad dem hvile et kvarters tid.
  • Steg dem på en pande ved middelvarme 5-8 minutter på hver side, til de er gyldne og lækre.

Muttis tips

Du kan også koldhæve dejen. Så skal du bruge mindre gær – 5-10 gram. Lad dejen hæve en halv time på køkkenbordet først – og sæt den på køl. Tilsæt fyld, når dejen har koldhævet.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Til moussaka, græske gryder – eller grill

Pandebrødene passer som fod i græsk sandal til retter som moussaká, stifado eller en tomatbaseret linsesuppe med kanel og krydderier. Men de er altså også fabelagtige til alt muligt andet.

Prøv dem fx som tilbehør til en grillet halloumi-salat eller som brød til en græsk-inspireret tapasaften. Bliver der nogen til overs, er de også gode som sandwichbrød – så skal de bare flækkes. Det kan for øvrigt også anbefales …

Dippen i sandwichen her er en bønnehummus med krydderurter (og det er også den, du kan se på nogle af de andre billeder).

Perfekte til grillen – og fryseren

En bonus ved pandebrød er, at de er mega velegnede til at fryse. Lav en stor portion, og frys dem enkeltvis ned. Når du så en dag står med gang i grillen, kan du varme dem op direkte over gløderne.

De bliver næsten bedre af at blive varmet op igen, fordi de får ekstra skorpe. Det kan du selvfølgelig også gi’ dem på en brødrister.

Pandebrødene holder mindst 3 måneder i en dybfryser.

De græske pandebrød er både nemme og velsmagende. Du får små saftige madbrød med salt kant fra fetaen og den der lækre, let brændte duft af rosmarin og olivenolie. Klar på bare to timer – eller koldhævet natten over, som det passer bedst.

Når ovnen er optaget – eller du er i skoven

Noget af det smarte ved pandebrød er selvfølgelig, at du ikke behøver ovn. Og det gør dem oplagte til både små køkkener og store bålpladser. Jeg har både lavet dem hjemme i det veludstyrede køkken og direkte på en stegepande over bål. Et lidt nemmere alternativ til snobrød.

Så hvis du en dag står og mangler brød til maden, men ikke orker surdej og forvarmet bagestål – så er pandebrød et nemt fix.

Vil du variere? Ja, det vil du jo nok

Pandebrød er taknemmelige. Du kan sagtens justere lidt i opskriften – uden at de mister charmen.

  • Skift noget af hvedemelet ud med grahamsmel eller spelt, hvis du vil have dem lidt grovere.
  • Prøv med timian eller oregano i stedet for rosmarin – eller en blanding.
  • Feta og oliven kan også byttes ud eller suppleres. Prøv fx soltørrede tomater, små stykker grillet peberfrugt eller et drys nigellafrø på toppen før stegning.
  • Du kan også udelade osten og oliven helt og lave en “basisversion”, som du kan bruge til det hele.
  • Og du kan bruge samme dej til snobrød. Bare giv den lidt mere mel.

Til pandebrødene er det vigtigt, at dejen ikke bliver for tør – min er ret blød, så den er nem at trykke ud. Her hjælper olivenolien virkelig, både på smag og håndtering.

Du kan også koldhæve dejen til pandebrød

Jeg laver pandebrødene på den hurtige måde, men har du tid (og sans for planlægning), så kan du sagtens røre dejen sammen om aftenen, sætte den i køleskabet, og stege brødene dagen efter.

Her vil jeg anbefale, at du skruer lidt ned for gærmængden. Prøv med 5-10 gram.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: