Følg med her:
Græske fladbrød – bløde og nemme at folde
Fladbrød med yoghurt – så bliver de bløde
Har du prøvet at bage fladbrød uden yoghurt, har du sikkert også prøvet, at de nemt knækker. Jeg har eksperimenteret igen og igen, og uanset hvilken opskrift, jeg møjsommeligt har fulgt – og hvor den lover bløde fladbrød – så knækker de nemt, hvis de bare er lavet på vand.
Derfor har jeg overgivet mig til yoghurt. Når jeg bager fladbrød med gær har det også den ekstra fordel, at gæren bliver glad. Gær elsker surmælksprodukter.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 10 g gær
- 1 spsk vand
- 2 tsk sukker
- 150 g vand (ca. 35 grader – føles lunt)
- 100 g græsk yoghurt
- 250 g proteinrigt hvedemel (fx manitoba eller tipo 00, heraf evt. 50 g ølandshvede)
- ¾ tsk fint salt (5 g)
Husk også
- majsmel til udrulning (evt.)
- olivenolie til stegning
Sådan gør du:
- Start med at røre gæren ud i vandet. Ælt så alle ingredienser sammen til en elastisk dej. Gerne i maskine – ellers lidt tålmodigt på bordet. Tilsæt lidt ekstra vand, hvis dejen er for stiv – den skal være blød at arbejde med. Slut af med at forme den til en kugle.
- TIP: Hvis du ikke gider ælte 5-10 minutter i hånden, kan du nøjes med at ælte den igennem, til den er blank. Lad den hvile 20 minutter, og ælt den hurtigt igennem igen. Gentag hviletid og æltning et par gange mere. Så bliver dejen elastisk – og det er vigtigt, hvis du gerne vil have græske fladbrød, der ikke knækker, når du folder dem.
- Put dejen i en skål eller gryde med låg, læg låg på, og lad den hæve et lunt sted ca. 1 time. Låget holder på fugten, så dejens overflade ikke bliver tør og kan sprække.
- Tag dejen ud på bordet, og ælt den igennem. Del den i 6 lige store stykker.
- Tril klumperne til runde boller, og rul dem ud til cirkler på ca. 20 cm. Jeg bruger majsmel til udrulning, men du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel. Prik brødene med en gaffel (uden at prikke igennem). Så har de mindre tendens til at puste sig op, når du steger dem.
- Steg brødene i lidt olivenolie på en god varm pande, til de har fået lidt kulør. Hvis du steger dem for længe, bliver de tørre og vil knække. Så vær varsom med det 🙂
- Efterhånden som brødene bliver færdige: Læg på en stor tallerken med en anden tallerken over (vend den omvendt med bunden i vejret). Så har brødene et lille dampkammer, hvor de ikke bliver tørre, og de bliver nemmere at folde, uden de knækker.
- Opbevar brødene i en plastikpose, hvis de ikke bliver spist med det samme.
Fyld i græsk fladbrød
Græske fladbrød er sikkert oprindeligt opfundet til gyros og souvlaki. Men det behøver du ikke lade dig begrænse af.
Hos mig bliver det for det meste en vegetarisk gyros, hummus eller falafel. Well, der ryger ikke så meget kød over bordet her, men bløde græske fladbrød kan foldes om det meste. De er faktisk også et hit til vegetariske frikadeller med en god salat og tzatziki.
Du kan selvfølgelig også bruge fladbrødene sammen med andre retter, der kalder på et fladbrød.
Tips til bløde fladbrød
Jeg vil gerne folde mine fladbrød, så de holder på fyldet – og uden de knækker. Og det får du lige et par tips til:
- Brug mel med højt proteinindhold. Det kan danne glutennetværk, så du kan ælte dejen godt elastisk, og brødene får en mere elastisk struktur.
- Hold brødene fugtige, når de er bagt. Det kan du gøre ved at lægge dem mellem to tallerkner (den øverste vendt på hovedet) eller ved pakke dem ind i et fugtigt viskestykke.
- Hvis fladbrødene skal genopvarmes og stadig være bløde, så gør det lige umiddelbart før servering. Lad dem ligge mellem de to tallerkner – og lun dem kort i mikrovnen. Når de køler af, kommer de lettere til at knække i kanten.
Fladbrød med fuldkorn – en anden slags græsk fladbrød
Hvis du har rejst i Grækenland, er det sikkert ikke meget fuldkornsmel, du er stødt på. Det har nu ikke afholdt mig fra at udvikle en opskrift på græske pandebrød med fuldkorn. Du finder dem sammen med min vegetariske moussaka her.
Det græske består i dette tilfælde af, at jeg har fyldt dem med feta og oliven, og jeg steger dem i rigeligt olivenolie. De smager virkelig skønt bare i sig selv. Og så er de tykke nok til, at de egner sig til at suge saucen op fra en græske gryderetter eller bare tzatziki.
Hvad er græske fladbrød – ifølge mig?
For mig skal græske fladbrød være lidt tykkere end arabiske fladbrød – og de skal være bløde og nemme at folde. I modsætning til de nok mere velkendte pitabrød skal de ikke have en lomme til fyld. Det skøre er så, at fladbrødene uden lomme faktisk hedder pitabrød i Grækenland. Ja, det er lidt forvirrende, mildest talt. Så jeg vælger at kalde dem fladbrød.