Følg med her:
Græskarfrikadeller med majs og fetacreme
Græskarfrikadeller er god hverdagsmad, lige som alle mulige andre frikadeller. Jeg elsker også, når der bliver nogen til overs til min madpakke!
Græskarfrikadeller – med indisk inspiration
Jeg har krydret græskarfrikadellerne med det indiske køkken i baghovedet – hvidløg, spidskommen, paprika, koriander og lidt chili. Og derfor har jeg også smagt fetacremen til, så den minder lidt om den indiske raita.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til græskarfrikadellerne:
- 2,5 dl ris eller quinoa (tilberedt mængde)
- 250 g græskar (fx butternut squash eller hokkaido)
- 3 forårsløg
- 150 g majskerner (en lille dåse drænet)
- 2 fed hvidløg
- 1 rød chili
- 240 g kikærter (en dåse skyllede og drænede)
- 2 æg
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk sød paprika
- 1 tsk stødt koriander
- ½ tsk salt
- 1 dl havregryn
- 2 spsk mel
- olie (til stegning)
Til fetacremen skal du bruge:
- 1 fed hvidløg
- 50 g blød feta
- 2 dl græsk yoghurt
- 1 håndfuld frisk mynte
- 1 lille håndfuld frisk koriander (valgfrit)
- ½ tsk std. koriander (valgfrit)
- friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Start med at koge ris eller quinoa, hvis du ikke har en rest (mængden er ikke 100 % afgørende). Tag ca. 1 dl ris/quinoa til 1,5 dl vand plus lidt salt – kog efter anvisning på pakken.
- Skræl græskarret, fjern kernerne og riv græskarkødet fint.
- Snit forårsløg i tynde skiver, og dræn majs. Bland med græskar, og sæt til side.
- Skær hvidløg i skiver. Halver chilien på langs og fjern kernerne – test hvor stærk den er, og skær en passende mængde i skiver. Brug en foodprocessor: Kør så kikærter, æg, hvidløg, rød chili, spidskommen, paprika, koriander, salt, havregryn og mel til en nogenlunde jævn dej.
- Hæld dejen oven i grønsagerne, og tilsæt kogt ris/quinoa. Rør alle ingredienser sammen, og varm en pande op til middelvarme, måske lidt mere (fx 7 ud af 9). Steg græskarfrikadellerne i rigelig olie – 4-5 minutter på hver side. Juster varmen undervejs.
- Tip: Form dellerne med ske og hånd. Dyp skeen i olien mellem hver delle, så klistrer den ikke så meget.
Fetacreme – sådan gør du:
- Pres hvidløg. Blend feta og yoghurt til en jævn creme. Tilsæt hvidløg og bladene fra krydderurterne, og blend ikke for længe (du må gerne kunne se grønne stykker). Smag til med de øvrige krydderier.
Tilbehør til græskarfrikadellerne?
Jeg er typen, der næsten altid laver en salat til min aftensmad (og jeg bruger den faktisk som forret) – så selvfølgelig laver jeg en salat også. Det kunne fx være:
Andre vegetarfrikadeller?
Der står ofte vegetarfrikadeller på menuen herhjemme, og jeg laver gerne en stor portion. For de er rigtig gode at bruge både til madpakken – og på en dag, hvor jeg kun lige har tid til at varme noget hurtigt. Du kan sagtens gemme en rest af både græskarfrikadeller og andre vegetarfrikadeller i dybfryseren op til 3 måneder.
Her får du nogle af mine andre favoritter: