Følg med her:
Lækkert grønt tilbehør – blommesalsa og grønsagssauté
Jeg elsker grønt tilbehør til min aftensmad, og der går stort set ikke en dag uden en salat. Men ind imellem får jeg pludselig salat nok, og her kommer de varme grønne typer tilbehør ind i billedet. Derfor improviserede jeg to forskellige typer varmt tilbehør: En blommesalsa med tomater og timian – og en grønsagssauté med squash, svampe og løg.
Ikke så svært, når det var sæson for både blommer og squash!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til blommesalsaen skal du bruge:
- 10 blommer
- 225 g tomater
- frisk timian (efter smag)
- 1,5 tsk rørsukker
- salt og friskkværnet peber
Til grøntsagssautéen skal du bruge:
- 1 rødløg
- 200 g squash
- 250 g champignons i kvarte
- ½ rød chili
- 1 tsk tørret rosmarin (eller lidt mere frisk)
- salt og friskkværnet peber
- olivenolie
Sådan gør du:
Sådan laver du blommesalsaen:
- Skyl blommerne, udsten dem og skær dem i både.
- Skyl tomaterne, halver dem, og fjern det hvide, stilken har siddet fast i. Skær resten i grove tern.
- Varm alle ingredienser igennem i en gryde, og lad blommesalsaen simre i 15 minutter. Smag til. Klar!
Sådan laver du grøntsagssautéen:
- Pil løget, og skær det i smalle både.
- Skyl squashen, og skær den i kvarte på langs og dernæst i skiver.
- Rens champignons, og skær dem i kvarte.
- Fjern frøstanden fra chilien, og hak den så fint, du orker. Tjek, hvor stærk den er, så du kan dosere.
- Sæt god varme på en pande, og smid champignons på med lidt olie. Steg dem, til de har afgivet en del væde og fået lidt stegeskorpe (farve). Sæt til side.
- Skru nu ned til lidt under middelvarme, og svits rødløgene, til de er næsten klare – sikkert med lidt mere olie. Tilsæt squash, chili og rosmarin, og vend rundt, til squashen er næsten mør.
- Smag til med salt og peber.
Blommesalsa med tomater – sød og aromatisk
Har du et blommetræ – eller kender du nogen, der har? Min søster har mange blommer ca. hvert andet år, og det nyder jeg godt af. Før det har jeg også hapset blommer hos min svigermor og hos min far, og det har inspireret til at opfinde flere gode ting med blommer.
Her kommer blommerne i selskab med tomater – hvor jeg fik ideen fra, husker jeg ikke – men det giver en virkelig aromatisk sauce, der både er lidt sød og lidt syrlig. Timian svinger med både blommer og tomater, så det er oplagt.
Og så er blommesalsaen altså nem!
Grøntsagssaute med squash og chilisvirp
Sammen med den lidt søde blommesalsa blev det en mere kæk grøntsagssaute, der har fået et strejf chili – hvor meget, det er op til dig.
Grønt tilbehør til kylling, laks eller vegetariske retter
Det grønne tilbehør passer godt til uendeligt mange retter, men her er, hvad jeg tænker umiddelbart:
- Vi fik tilbehøret til et stykke kyllingebryst marineret i citron, paprika og estragon.
- Siden har jeg brugt begge dele som tilbehør til fisk. Sikkert også godt tilbehør til fiskefrikadeller.
- Og hvorfor ikke som tilbehør til grillmad? Det behøver vel ikke altid at være salat …
- De to typer tilbehør vil også passe fremragende til nogle vegetarfrikadeller.
- Du kan også betragte sautéen som en vegetarisk pastaret uden pasta. Altså: Tilsæt velkogt pasta, hvis du vil ha’ en nem vegetarret. Suppler evt. med en dåse hvide bønner i grønsagssautéen for ekstra protein. Eller steg noget halloumi i tern og tilsæt. Eller nemmere: Smuldret feta over.
Begge dele smager helt vidunderligt til grillet laks – det er ikke sidste gang vi får dette som tilbehør, næste gang bliver til kylling.
Hej Lis, det er da skønt at høre! Tak fordi du læser med på bloggen – og varmer med en kommentar 🙂 Kh Bodil (som nu glæder sig ekstra til blommesæsonen i DK)
Super lækre retter – brugte dem til kylling som også foreslået …. dog ingen blommer men nye nektariner – lækkert
Tak! Og virkelig en god idé med nektarinerne, det vil jeg da huske! Kh Bodil