Lækkert grønt tilbehør – blommesalsa og grønsagssauté

Blommesalsa og grønsagssaute er to typer grønsagstilbehør, der klæder hinanden - og er skønt tilbehør til laks, kylling og meget andet.

Jeg elsker grønt tilbehør til min aftensmad, og der går stort set ikke en dag uden en salat. Men ind imellem får jeg pludselig salat nok, og her kommer de varme grønne typer tilbehør ind i billedet. Derfor improviserede jeg to forskellige typer varmt tilbehør: En blommesalsa med tomater og timian – og en grønsagssauté med squash, svampe og løg.

Ikke så svært, når det var sæson for både blommer og squash!

Blommesalsa og grøntsagssaute - lækkert grøntsagstilbehør

Grønt tilbehør: Blommesalsa og grøntsagssauté

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 45 minutter
Giv de første stjerner!
Blommsalsa og grønsagssauté er nemt, lunt tilbehør til alt fra laks til kylling, fisk og vegetarfrikadeller.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til blommesalsaen skal du bruge:

  • 10 blommer
  • 225 g tomater
  • frisk timian (efter smag)
  • 1,5 tsk rørsukker
  • salt og friskkværnet peber

Til grøntsagssautéen skal du bruge:

  • 1 rødløg
  • 200 g squash
  • 250 g champignons i kvarte
  • ½ rød chili
  • 1 tsk tørret rosmarin (eller lidt mere frisk)
  • salt og friskkværnet peber
  • olivenolie

Sådan gør du: 

Sådan laver du blommesalsaen:

  • Skyl blommerne, udsten dem og skær dem i både.
  • Skyl tomaterne, halver dem, og fjern det hvide, stilken har siddet fast i. Skær resten i grove tern.
  • Varm alle ingredienser igennem i en gryde, og lad blommesalsaen simre i 15 minutter. Smag til. Klar!

Sådan laver du grøntsagssautéen:

  • Pil løget, og skær det i smalle både.
  • Skyl squashen, og skær den i kvarte på langs og dernæst i skiver.
  • Rens champignons, og skær dem i kvarte.
  • Fjern frøstanden fra chilien, og hak den så fint, du orker. Tjek, hvor stærk den er, så du kan dosere.
  • Sæt god varme på en pande, og smid champignons på med lidt olie. Steg dem, til de har afgivet en del væde og fået lidt stegeskorpe (farve). Sæt til side.
  • Skru nu ned til lidt under middelvarme, og svits rødløgene, til de er næsten klare – sikkert med lidt mere olie. Tilsæt squash, chili og rosmarin, og vend rundt, til squashen er næsten mør.
  • Smag til med salt og peber.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Blommesalsa og grøntsagssaute - lækkert grøntsagstilbehør

Blommesalsa med tomater – sød og aromatisk

Har du et blommetræ – eller kender du nogen, der har? Min søster har mange blommer ca. hvert andet år, og det nyder jeg godt af. Før det har jeg også hapset blommer hos min svigermor og hos min far, og det har inspireret til at opfinde flere gode ting med blommer.

Her kommer blommerne i selskab med tomater – hvor jeg fik ideen fra, husker jeg ikke – men det giver en virkelig aromatisk sauce, der både er lidt sød og lidt syrlig. Timian svinger med både blommer og tomater, så det er oplagt.

Og så er blommesalsaen altså nem!

Blommesalsa og grøntsagssaute - lækkert grøntsagstilbehør

Grøntsagssaute med squash og chilisvirp

Sammen med den lidt søde blommesalsa blev det en mere kæk grøntsagssaute, der har fået et strejf chili – hvor meget, det er op til dig.

Grønt tilbehør til kylling, laks eller vegetariske retter

Det grønne tilbehør passer godt til uendeligt mange retter, men her er, hvad jeg tænker umiddelbart:

  • Vi fik tilbehøret til et stykke kyllingebryst marineret i citron, paprika og estragon.
  • Siden har jeg brugt begge dele som tilbehør til fisk. Sikkert også godt tilbehør til fiskefrikadeller.
  • Og hvorfor ikke som tilbehør til grillmad? Det behøver vel ikke altid at være salat …
  • De to typer tilbehør vil også passe fremragende til nogle vegetarfrikadeller.
  • Du kan også betragte sautéen som en vegetarisk pastaret uden pasta. Altså: Tilsæt velkogt pasta, hvis du vil ha’ en nem vegetarret. Suppler evt. med en dåse hvide bønner i grønsagssautéen for ekstra protein. Eller steg noget halloumi i tern og tilsæt. Eller nemmere: Smuldret feta over.
Krydret kyllingebryst i ovn
En god krydring gør et kyllingebryst til både hurtig og velsmagende aftensmad. Server med grønt tilbehør. Og brug evt. rester til madpakken.
Gå til opskrift
Krydret kyllingebryst i ovn - med paprika, estragon og hvidløg
Squashfrikadeller med feta og quinoa
Squashfrikadellerne med feta er min udgave af de græske kolokithokeftedes. Squash og feta er bare det perfekte match – og jeg håber altid, der bliver en lille rest til dagen efter.
Gå til opskrift
Græske squashfrikadeller med feta
Vegetarfrikadeller med nødder og champignons
De sprøde nøddefrikadeller med svampe giver en lækker aftensmad – og er mindst lige så gode på rugbrød eller i madpakken.
Gå til opskrift
Nøddefrikadeller - vegetarfrikadeller med nødder
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Begge dele smager helt vidunderligt til grillet laks – det er ikke sidste gang vi får dette som tilbehør, næste gang bliver til kylling.

    • Hej Lis, det er da skønt at høre! Tak fordi du læser med på bloggen – og varmer med en kommentar 🙂 Kh Bodil (som nu glæder sig ekstra til blommesæsonen i DK)

  2. Super lækre retter – brugte dem til kylling som også foreslået …. dog ingen blommer men nye nektariner – lækkert