Følg med her:
Fyldte pandekager med spinat og svampe
De fyldte pandekager med spinat og svampefyld er skønne vegetariske madpandekager ‘på den bløde måde’, som min bedre halvdel bemærkede. Ja, det er comfort food, som det skal være.
Madpandekager kan fryses – og de er gode mod madspild
Hvis du får nogle madpandekager til overs, kan du bruge dem til at pakke dine madrester pænt ind i en anden dag. De er supergode med en rest gryderet eller bare med svitsede grønsager. Du kan supplere med nogle krydrede kikærter i fyldet, hvis det skal mætte lidt mere.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til pandekagerne skal du bruge:
- 150 g mel (gerne halvdelen groft mel)
- ¼ tsk salt
- 3 æg
- 3 dl mælk (delt i 2+1)
- olie at stege i
Til svampefyldet skal du bruge:
- 300 g svampe (renset vægt)
- 2 fed hvidløg
- lidt olivenolie
- 250 g hel spinat (frisk eller fra frost)
- 2 dl fløde
- 1,5 spsk soya
- muskatnød (valgfrit)
- citronsaft (smag til)
- salt og friskkværnet peber
- sovsejævner uden farve
Husk også:
- 100 g cheddar (til gratinering)
Sådan gør du:
Sådan laver du pandekagerne:
- Bland mel og salt med 2 dl mælk og pisk det jævnt i hånden. Tilsæt æggene et ad gangen. Tilsæt mere mælk, til dejen har den rette konsistens (er pandekagedejen tyk, bliver pandekagerne det også). Bag pandekagerne i lidt olie, og stil dem til side.
Sådan laver du svampefyldet:
- Rens svampene, og skær dem i skiver. Pil hvidløget, og pres det.
- Svits hvidløg og svampe i en gryde med olivenolie. Rør godt rundt.
- Tilsæt spinaten og vend rundt, til den er gennemvarm. Hæld fløde ved og smag til med soya, citron, evt. muskatnød, salt og peber.
- Drys jævningspulveret over og rør rundt – til fyldet hænger godt sammen og ikke vil løbe alt for langt ud af pandekagerne.
- Fordel fyldet i det antal pandekager, I kan spise. Riv cheddar over, og varm det hele godt igennem: I ovnen ved 180 grader i 15 minutter eller i mikroovn 3-4 minutter og med grill til sidst, så osten bliver gylden.
- Server med en god salat.
Frys evt. madpandekager og svampefyld hver for sig
Hvis I ikke spiser op, eller du laver en stor portion, kan du også fryse resterne. Enten pandekager og fyld hver for sig – eller sammen. Jeg synes, det er praktisk at fryse tingene hver for sig, så jeg kan fylde noget andet i pandekagerne næste gang. Og måske bruge de flødestuvede svampe på et stykke ristet brød …
Det skal du bruge til fyldte pandekager:
- Mel. Pandekagerne kræver ikke en særlig fin slags mel. Jeg foretrækker selv at blande ca. halvt almindeligt hvedemel og halvt groft mel, men vær opmærksom på, at jo mere groft mel, du bruger, jo mere vil pandekagerne have tendens til at revne eller gå i stykker, når du vender dem. Halv/halv – det virker.
- Æg. Det mætter, gør pandekagerne luftige og tilfører protein.
- Mælk. Jeg plejer at bruge en almindelig mælketype, hvad jeg nu har i køleskabet. Du kan også bruge plantedrik, bare den ikke er sødet.
- Olie. Jeg bruger rapsolie, der både er ret neutral i smagen, og den tåler høj varme på panden. Du kan også bruge smør eller margarine, hvis du foretrækker det.
Og til fyldet skal du bruge:
- Svampe. Du kan sagtens bruge helt almindelige champignons. Men hvis du har andre gode svampe ved hånden – brune champignons, shitake, kantareller, portobello fx – så er de også fremragende.
- Hvidløg. Det er ikke et must, men det løfter lige smagen. Det skal ikke dominere.
- Spinat. Hvis du bruger storbladet spinat, kan du lige hakke det groft. Ellers bare ‘i med det’.
- Fløde. Der er jo en grund til, det hedder champignons á la creme. Med fløde. Det smager (sgu) godt.
- Soya. Soya bruger jeg til at tilføre salt og umami. En slags salt med ekstra smag. Et ret godt trick i diverse vegetarretter.
- Citron. Citron er det krydderi, der ødelægger maden, hvis du glemmer at putte det i. Skrev Aarstiderne engang i et nyhedsbrev. Og her er det i hvert fald sandt. Smag til med citron, til du har den rette balance mellem fløde og syre.
Og ovenpå:
- Ost til gratinering. Jeg foretrækker cheddar, der smelter rigtig godt – og smager rigtig godt.