Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Hylden blomstrer fra slutningen af maj og ca. en måned frem – så hvis du vil ha’ hyldeblomstsaft, så er det bare af sted på skovtur. Husk en saks og en pose. Nogle gange ønsker jeg mig også en stige, men den er lidt besværlig at slæbe rundt på …

Måske tænker du – jamen, jeg kan da bare købe hyldeblomstsaft i Netto! But noooo. Så har du ikke smagt den, du kan lave selv. Jeg laver den ret koncentreret og uden konserveringsmiddel. Vil helst være fri for tilsætningsstoffer. Men altså sukker – det er der meget af!

Hyldeblomstsaft er et ægte sommerhit på terrassen – men egentlig er det jo ikke saft. Man presser jo ikke saft af blomsterne. Så det er vel snarere -drik. Nå pyt. Here goes, en pæn stor portion meget koncentreret hyldeblomstDRIK.

 

Hyldeblomstdrik - mens det trækker
Drikken skal trække i 5 dage. Husk at røre rundt ind imellem

Gem

Opskrift på hyldeblomstsaft

Drikke

Forberedelse: 45 minutter

Tilberedning: 5 dage

Du skal bruge:

  • Ca. 25 pænt store hyldeblomstklaser (eller flere små)
  • 1,5 økologiske citroner
  • 20 g citronsyre
  • 1 kg råsukker
  • 7,5 dl kogende vand
  • Husk flasker eller glas med låg

Sådan gør du:

  1. Skyl hyldeblomstklaserne grundigt. Læg dem i koldt vand, til det dækker - så kommer der sikkert også en masse småkravl op til overfladen. Dem kan du si fra. Ellers er øvelsen at nippe så meget af de grønne stængler, du orker, dryp blomsterne af og læg dem op i en god stor skål.
  2. Riv skallen af citronerne, og kom den op i skålen til blomsterne. Skræl så det hvide lag af citronerne, og smid det ud. Skær selve citronfrugten i tynde skiver, og kom også dem i skålen.
  3. Tilsæt sukker og citronsyre, kog vandet og hæld det over. Rør godt rundt, indtil sukkeret ikke længere knaser (det kan du gøre hen over et par timer, mens det køler af).
  4. Dæk så skålen med plastfolie og sæt den køligt, helst i køleskab, og der skal den stå i 5 dage. En gang imellem rører du en tur rundt i den.
  5. Efter de 5 dage skal saften sies. Jeg har sådan en gammeldags saftsi - du kan også bruge et tyndt viskestykke, du lægger inden i et dørslag eller lignende. Lad det dryppe godt af. (Når jeg er særligt omhyggelig, skyller jeg de afdryppede blomster i koldt vand og drikker det samme dag).
  6. Nu er dit koncentrat færdigt - skynd dig at tage en smagsprøve!

Tip om holdbarhed

Du kan fryse ned i mindre portioner. Så kan det holde sig til næste sommer.

I køleskab kan det holde sig en uges tid.

Tip om servering

Server fortyndet med iskoldt vand eller – meget bedre  – dansk vand. Med citron eller lime, og med isterninger. Så er det sommer.

Eller brug det i en sommerbowle med hvidvin eller stærkere sager. Skål!

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.