Hvem kan stå for duften, når der er kardemomme i luften – og december i kalenderen? Hjemmelavede æbleskiver er bare svære at komme udenom.
Når vi er på den anden side af december, er det nogen gange også lidt sværere at komme uden om mig, men det er en helt anden sag. Det kommer ikke æbleskiverne ved ;-)
Æbleskiver med kærnemælk – eller æbleskiver uden kærnemælk?
Når de fleste anbefaler æbleskiver med kærnemælk, er det fordi, man typisk bager æbleskiver med natron, og natron kræver syre for at hæve. Men der er altså ingen, der siger, at syren skal komme fra kærnemælk. Du kan sagtens bruge almindelig mælk (eller plantedrik) og bare blande et par spiseskeer citronsaft i. Det virker fremragende. Og jeg vil æde et par friskbagte æbleskiver på, at du ikke kan smage forskel.
Hvis du har en rest yoghurt, creme fraiche eller tilsvarende, kan det også gøre det ud for syren i æbleskiverne.
Klassiske æbleskiver – eller mere krydrede æbleskiver?
Hvis dine æbleskiver skal være helt klassiske, vil jeg anbefale, at du kun krydrer med kardemomme og citronskal. Men. Det er jo et frit land, og man kan jo lege lidt – ikke!
- I stedet for kun at krydre med kardemomme, kan du give den fuld skrue med alle julekrydderierne. Fx kan du krydre med en blanding af 1 tsk kanel, 1/2 tsk kardemomme, 1/2 tsk ingefær og 1/4 tsk nelliker. Eller du kan lave æbleskiverne uden.
- I stedet for citronskal, kan du bruge fintrevet appelsinskal. Det smager også skønt. Bare husk, at citrusfrugterne skal være økologiske (eller i hvert fald ikke overfladebehandlede).
Og så er der øl i mine æbleskiver, lige som i mine pandekager. Jeg ved ikke, hvem der fandt på det, men jeg er ud af en familie af kemiingeniører, så der findes sikkert en klog forklaring. Mit bedste gæt handler om, at øl fremmer den såkaldte Maillard-reaktion: Ekstra karamelliseret smag – og ekstra sprød overflade. Og det siger jeg da ja tak til!
Hvis der ikke lige er en ledig øl i din husstand, erstatter du bare med mælk/kærnemælk.
Æbleskiver har en tendens til at flade lidt ud, når de har stået lidt. Det kan du ikke helt undgå, men jeg har et trick til det evige spørgsmål:
Hvordan får man runde æbleskiver?
- Fyld dej i hullerne, næsten til kanten.
- Når dejen begynder at stivne i kanten: Vend dem en kvart omgang, så de står på højkant. Tilsæt lidt mere dej.
- Vend næste gang så du stadig har et lille hul opad, og fyld lidt dej i igen.
- Og vend helt rundt til sidst.
- Bliv ved med at vende æbleskiverne, til de er helt gennembagte.
Tip: Hvis du vil efterfylde æbleskiverne undervejs, er det genialt med en dressingflaske i plastik. Bare hæld et par dl af dejen i den – så er det nemt at efterfylde præcist uden at dryppe.
Hos os hedder æbleskivekokken Katrine, og her er hendes opskrift til de ca. 30 æbleskiver, hun også gladeligt gør sit rimelige indhug i.