Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Perfekt runde æbleskiver med kardemomme

Hvem kan stå for duften, når der er kardemomme i luften – og december i kalenderen? Hjemmelavede æbleskiver er bare svære at komme udenom.

Når vi er på den anden side af december, er det nogen gange også lidt sværere at komme uden om mig, men det er en helt anden sag. Det kommer ikke æbleskiverne ved ;-)

Æbleskiver med kærnemælk – eller æbleskiver uden kærnemælk?

Når de fleste anbefaler æbleskiver med kærnemælk, er det fordi, man typisk bager æbleskiver med natron, og natron kræver syre for at hæve. Men der er altså ingen, der siger, at syren skal komme fra kærnemælk. Du kan sagtens bruge almindelig mælk (eller plantedrik) og bare blande et par spiseskeer citronsaft i. Det virker fremragende. Og jeg vil æde et par friskbagte æbleskiver på, at du ikke kan smage forskel.

Hvis du har en rest yoghurt, creme fraiche eller tilsvarende, kan det også gøre det ud for syren i æbleskiverne.

Klassiske æbleskiver – eller mere krydrede æbleskiver?

Hvis dine æbleskiver skal være helt klassiske, vil jeg anbefale, at du kun krydrer med kardemomme og citronskal. Men. Det er jo et frit land, og man kan jo lege lidt – ikke!

  • I stedet for kun at krydre med kardemomme, kan du give den fuld skrue med alle julekrydderierne. Fx kan du krydre med en blanding af 1 tsk kanel, 1/2 tsk kardemomme, 1/2 tsk ingefær og 1/4 tsk nelliker. Eller du kan lave æbleskiverne uden.
  • I stedet for citronskal, kan du bruge fintrevet appelsinskal. Det smager også skønt. Bare husk, at citrusfrugterne skal være økologiske (eller i hvert fald ikke overfladebehandlede).

Og så er der øl i mine æbleskiver, lige som i mine pandekager. Jeg ved ikke, hvem der fandt på det, men jeg er ud af en familie af kemiingeniører, så der findes sikkert en klog forklaring. Mit bedste gæt handler om, at øl fremmer den såkaldte Maillard-reaktion: Ekstra karamelliseret smag – og ekstra sprød overflade. Og det siger jeg da ja tak til!

Hvis der ikke lige er en ledig øl i din husstand, erstatter du bare med mælk/kærnemælk.

Perfekt runde æbleskiver med kardemomme

Æbleskiver har en tendens til at flade lidt ud, når de har stået lidt. Det kan du ikke helt undgå, men jeg har et trick til det evige spørgsmål:

Hvordan får man runde æbleskiver?

  • Fyld dej i hullerne, næsten til kanten.
  • Når dejen begynder at stivne i kanten: Vend dem en kvart omgang, så de står på højkant. Tilsæt lidt mere dej.
  • Vend næste gang så du stadig har et lille hul opad, og fyld lidt dej i igen.
  • Og vend helt rundt til sidst.
  • Bliv ved med at vende æbleskiverne, til de er helt gennembagte.

Tip: Hvis du vil efterfylde æbleskiverne undervejs, er det genialt med en dressingflaske i plastik. Bare hæld et par dl af dejen i den – så er det nemt at efterfylde præcist uden at dryppe.

Hos os hedder æbleskivekokken Katrine, og her er hendes opskrift til de ca. 30 æbleskiver, hun også gladeligt gør sit rimelige indhug i.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Perfekt runde æbleskiver

Desserter og kager

Rækker til: Ca. 30 stk.

Forberedelse: 10 minutter

Du skal bruge:

  • 250 g mel

  • 1 tsk natron

  • 1 tsk kardemomme

  • Fintrevet skal af 1 øko citron

  • 1,5 spsk sukker

  • 1/4 tsk salt

  • 3 dl kærnemælk (eller alm. mælk tilsat citronsaft)

  • 1 dl øl (gerne juleøl)

  • 3 æg (æggeblommer i først, hvider skal piskes og vendes i sidst)

  • 50 g smør (smeltet)

  • Lidt ekstra smeltet smør til stegningen.

Sådan gør du:

  1. Sigt melet sammen med natron, kardemomme, sukker og salt.

  2. Pisk dejen sammen i hånden: Begynd med melblandingen, citronskal, mælk og øl, og pisk godt sammen, til dejen er jævn.

  3. Skil æggene i blommer og hvider. Pisk blommerne i dejen, og tilsæt det smeltede smør.

  4. Pisk hviderne stive med en håndpisker eller tilsvarende. Rør den ene halvdel i, til dejen er jævn, og vend den anden halvdel mere forsigtigt i dejen med en dejskraber, så dejen bliver luftig.

  5. Varm æbleskivepanden op ved godt middelvarme, og dryp en smule smør i bunden af hvert hul.

  6. Fyld dej i hullerne, næsten til kanten. Når dejen begynder at stivne, nok til at du kan vende æbleskiverne lidt rundt: Vend dem en kvart omgang, så de står på højkant. Tilsæt lidt mere dej. Vend så igen, så du stadig har et lille hul opad, og fyld lidt dej i. Og vend helt rundt til sidst. På den måde får du helt runde, fyldte æbleskiver i stedet for flade.

  7. Vend æbleskiverne rundt, til de er gennembagte. Du kan tjekke med en lang nål, en strikkepind eller tilsvarende.

  8. Gentag, til du ikke har mere dej.

  9. Server med flormelis, dit yndlingssyltetøj eller andre rare sager.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Skal der fyld i dine æbleskiver?

Sjovt nok er der nærmest aldrig æbler i æbleskiver, men det kan du jo gøre noget ved. I det hele taget er det lidt sjovt at komme fyld i æbleskiverne, så man får en lille overraskelse. Her får du nogle idéer:

  • Æblemos, evt. krydret med julekrydderier eller sammen med lidt revet marcipan
  • Blød nougat i tern – eller nutella
  • Rosiner, der er udblødt i rom
  • Hakket mørk chokolade
  • Blød saltkaramel
  • Lidt god kraftig marmelade (fx blomme- eller solbærmarmelade)

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.