Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Risalamande af kold risengrød

Når vi siger jul, siger vi også risalamande. Med mandler, der er så store, at de snyder, med ægte vanilje og selvfølgelig med den bedste kirsebærsauce. Og den køber jeg mig til – for jeg har fundet en, der smager helt forrygende. Mere om det under opskriften.

Har du altid fået risalamande?

Som barn fik jeg faktisk aldrig risalamande. Juleaften fik vi risengrød (!), et levn fra min fars familie, hvor man fik grød før julemiddagen for at mætte de mange munde på forhånd. Grød var trods alt billigere end den steg, der kom efter, og der var mange børn i den familie. Jeg vil tro, det var et meget almindeligt trick dengang.

Nå, men risalamande kom først ind i mit liv, da jeg selv fik børn, og min mand så helt forkert ud i hovedet ved tanken om risengrød. Det forstår jeg godt – nu.

Risalamande af kold risengrød

Risalamande uden at brænde grøden på

Du får lige nogle af mine tricks til at komme godt fra start med risalamanden:

  • Kog vaniljen med i risengrøden fra starten. Så får du al smagen med også fra selve stangen. Hvis du laver risalamande af en rest risengrød, kan du selvfølgelig tilsætte vaniljen senere (brug gerne vaniljepulver). Se nedenfor.
  • Kog risengrøden i mikroovnen. Godt trick, hvis du har en god stor skål at gøre det i. Først skal mælken koge op, så drysser du risene i, tilsætter vaniljen og lader den simre på lav effekt  i ca. 3 kvarter. Så brænder risengrøden aldrig på, og hvis bare skålen er stor nok, koger den heller ikke over.
  • Eller brug det gode gamle høkassetrick (nu dynetrick): Brug gerne en støbejernsgryde, der holder godt på varmen.
    Kog mælken forsigtigt op i gryden, drys risene i og tilsæt vaniljen. Lad det koge 5 minutter, mens du rører konstant. Mælken kan så let brænde på. Og giv så grøden en lang lur under dynen. Pak gryden ind i et stort håndklæde – evt. en bordskåner under først – og put den under et par dyner i en times tid.

Risalamande uden ubudne gæster …

Husk, at varm mad – og det gælder også risengrød – ikke må stå og være lunken i mange timer. Så risikerer risalamanden at blive en bakteriebombe, og den slags vil du nok helst ikke servere til jul.

Hvis du laver grøden i god tid, skal du sætte den i køleskabet (eller udenfor, hvis der er køleskabskoldt), når den er kogt færdig.

Har du en rest kold risengrød?

Der er mange, der har en tradition for at spise kold risengrød i dagene op til jul, og hvis du har en rest derfra, kan du sagtens bruge den til risalamanden:

  • Start med at røre den op med lidt (fed) mælk, så den bliver blødere.
  • Tilsæt så god vanilje (vaniljepulver) og sukker. Lad det stå lidt, og rør igen, så sukket smelter.
  • Rør så de smuttede, hakkede mandler i.
  • Og vend fløden i til sidst.

Voilá, der er risalamande af kold risengrød.

HUSK: Mandelgaven :-)

Jeg kan huske, at Eva, min ældste, på et tidspunkt mente, at risalamande var lige så godt som en skrabekalender. Lidt ude af kontekst, måske, men I get the point. Jeg synes nu, risalamande smager noget bedre. Og der er trods alt gevinst lidt oftere.

Dette bare for at minde om mandelgaven. Helst en, alle kan blive glad for. Jeg kan huske, at min far (ja, nu er han der igen) – altid købte noget, han selv ønskede sig, og som til gengæld var helt og aldeles uinteressant for mig (yngst i familien). Men det skal da siges til hans ros, at han også for det meste vandt mandelgaven selv og blev vældig tilfreds. Der var ikke meget mandelsnyd ved det julebord, i hvert fald ikke til børnenes fordel.

Nok om det. Hvis du nu står og mangler en god opskrift på det, der kommer før risalamanden, så skynd dig at hoppe videre til juleanden, en af julens mange salater, eller måske en vegetarisk julepostej.

Glædelig jul!

Risalamande af kold risengrød

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Risalamande af risengrød

Desserter og kager

Rækker til: 6

Tilberedning: 50-60 minutter

Til risalamanden skal du bruge:

  • 1 l sødmælk

  • 125 g grødris

  • 1 stang vanilje, flækket og kornene skrabet ud

  • 1-2 spsk sukker (smag til)

  • et nip salt

  • 50 g smuttede, snittede mandler – gem en hel eller 2 …

  • 3 dl piskefløde

Kirsebærsaucen

  • Jeg køber min kirsebærsauce. Helst den fra Selleberg.

  • Smag evt. til med lidt af din dessertvin. Min favorit: Kirsebærvinen fra Frederiksdal, men portvin er også godt.

Topping?

  • Drys evt. med ristede mandelsplitter

Husk mandelgave!

Sådan laver du risalaamande:

  1. Risengrøden først. Jeg bruger altid mikroovnen, hvor risengrøden ikke brænder på, men du kan også bruge dynetricket, se ovenfor.

    Tip: I mikroovn: Brug en skål, der er rigeligt stor, så du ikke risikerer, der bobler over.

  2. Bring mælken i kog, og drys risene i. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og tilsæt det hele inkl. stangen. I mikroovnen: Læg låg på (fx en tallerken) og lad det simre ca. 3 kvarter. Det gør ikke noget, grøden er ret blød – den stivner, når den køler af.

  3. Tilsæt nu sukkeret, sæt grøden køligt, og rør lidt i den nu og da, så sukkeret bliver opløst og grøden jævn.

  4. Kog mandlerne 1-2 minutter. Hæld kogevandet fra og hæld koldt vand over. Nu kan du smutte og snitte. HUSK at gemme én hel, og snit ikke for fint. Der må gerne være nogen, der snyder lidt.

  5. Et par timer før spisetid: Rør de snittede mandler i grøden, og gem evt. lidt til at drysse ovenpå. Hvis grøden er blevet helt bom-stiv, kan du bløde den op med lidt frisk mælk. Pisk så fløden ikke alt for stiv og vend den i også (‘vend’ betyder ‘rør blidt, gerne med en dejskraber’, så du bevarer den luftige konsistens). Op i en pæn skål, og voilá, så var det heller ikke sværere. Sæt risalamanden på køl, til den skal serveres.

  6. Kirsebærsaucen skal bare lunes i en gryde og smages til. (Med mindre du hører til de 7 % af danskerne, der foretrækker kold kirsebærsauce – og ja, det tal er noget, jeg har læst mig til i min avis).

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tips! Kirsebærsauce og dessertvin

Det er ikke meget kirsebærsauce, jeg spiser i løbet af et år, så jeg køber den bedste. Min favorit er fra Selleberg – lavet på fynske kirsebær, og den smager intenst af sommer.

Dessertvinen går jeg heller ikke på kompromis med. Da jeg først fik smagt kirsebærvinen fra Frederiksdal, var jeg solgt. Og den minder (heldigvis!) på ingen måde om den billige kirsebærvin, vi slæbte med hjem fra Tyskland i gamle dage ;-)

Risalamande af kold risengrød

 

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Risalamande af risengrød – klassisk juledessert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.