Scan for at gå til opskrift
Risalamande af risengrød
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 35 minutter min
Køletid 2 timer t
Samlet 2 timer t 50 minutter min
Til risengrøden skal du bruge:
- 90 g grødris
- 1 dl vand
- 6 dl sødmælk
- ½ vaniljestang (flækket og kornene skrabet ud)
Til risalamanden skal du også bruge
- 1 spsk sukker (smag til)
- salt (mellem to fingre)
- 50 g mandler
- 2 dl piskefløde
Husk mandelgave!
Jeg køber min kirsebærsauce. Helst den fra Selleberg. Smag evt. til med lidt af din dessertvin. Fx kirsebærvinen fra Frederiksdal eller portvin.
Risengrøden først
Jeg bruger altid mikroovnen, hvor risengrøden ikke brænder på. Du kan selvfølgelig også bruge gryde - og evt. dynetrick, se nedenfor.Tip: Brug en skål eller gryde, der er rigeligt stor, så du ikke risikerer, at grøden bobler over. Kog vandet op, og drys risene i.
Skrab kornene ud af vaniljestangen, og tilsæt begge dele. Tilsæt også mælken.I mikroovnen: Læg låg på (fx en tallerken) og lad det simre ca. 35 minutter. Kig til grøden et par gange, og rør rundt. I gryde: Kog grøden op, mens du konstant rører rundt. Skru så ned til ganske svag varme, rør videre i et minuts tid, og læg låg på. Lad grøden simre i ca. 35 minutter, hvor du rører af og til. OBS - risene skal være møre, men grøden må gerne være ret blød – den stivner noget, når den køler af.
Når grøden er kogt: Tilsæt sukker og salt, rør rundt, og sæt grøden køligt. Rør evt. rundt i den efter en halv time, så sukkeret bliver helt opløst.
Kog mandlerne 1-2 minutter. Hæld kogevandet fra og hæld koldt vand over. Nu kan du smutte og snitte. HUSK at gemme én hel, og snit ikke for fint. Der må gerne være nogen, der snyder lidt.
Rist evt. mandelsplitter på en tør pande. Køl af.
Et par timer før spisetid: Tag vaniljestangen op. Rør de snittede mandler i grøden, og gem evt. lidt til at drysse ovenpå. Hvis grøden er blevet helt bom-stiv, kan du bløde den op med lidt frisk mælk.
Pisk fløden ikke alt for stiv. Tag så en skefuld af grøden ad gangen, og bland den i flødeskummet. Det tager lidt længere tid end bare at røre det hele sammen, men konsistensen bliver i top! Op i en pæn skål, og voilá, så var det heller ikke sværere. Sæt risalamanden på køl, til den skal serveres.
Kirsebærsaucen: Den skal bare lunes i en gryde og smages til. (Med mindre du hører til de 7 % af danskerne, der foretrækker kold kirsebærsauce – og ja, det tal er noget, jeg har læst mig til i min avis).
Drys evt. ristede mandelsplitter over risalamanden, og server med kirsebærsaucen. Husk at tilsætte en hel mandel juleaften.