Panforte er en smagfuld, italiensk julekage med masser af tørret frugt, nødder, mørk chokolade – og krydret smag! Panforte er nærmest som konfekt – en sej dessertkage, du både kan skære ud i skiver og tern. Fantastisk med en kop kaffe eller et glas vin santo. Men den er måske ikke så meget for små børn!
Og om den er helt italiensk, tør jeg ikke love. Så måske mere en italiensk inspireret julekage 😊
Krydret panforte med chokolade og masser af smag
Panforte fås i et utal af udgaver, så lad mig deklarere min med det samme: Det er en mørk variant, der også har fået chokolade og masser af julens krydderier: kanel, ingefær, kardemomme, nelliker, muskatnød og sågar salt og peber! Panforte betyder ‘stærkt brød’, og det er det!
Jeg laver den italienske julekage med honning og farin, hvor de fleste nok laver den med honning og sukker. Igen: Smagen! Du kan også vælge en endnu mørkere sukker som muscovado.
Oprindeligt stammer panforte fra Siena i Italien – og bliver også kaldt panforte di Siena – men nu om stunder finder du den traditionelle søde og krydrede julekage i hele Italien – og såmænd i resten af verden. Og: Nu kalder jeg det godt nok en julekage, men faktisk kan du finde den året rundt (nok mest til jul, dog), i hvert fald i Italien.
Bag din panforte selv – det er den bedste
Måske har du prøvet en købt panforte, og det kan være en meget blandet oplevelse. Jeg har nogle gange fået en lys panforte, som jeg faktisk ikke brød mig om. Den var nærmest kun sød, og den var for blød, så det blev lidt á la tørrede frugter og nødder i honning.
Derfor har jeg lavet min egen opskrift, som der er langt mere smæk på. Så den bedste grund til at lave din egen panforte er, at du kan tilpasse den til din smag og lave en variation med de ingredienser, du bedst kan lide. Se tips under opskriften.
Italiensk julekage, du kan bage i god tid
Panforte er en af de julekager, der nærmest kun bliver bedre af at blive bagt i forvejen. Gerne nogle dage før servering – og du kan bage den flere uger forud uden problemer. Pak den i madpapir og tætsluttende dåse/plastic, og læg den køligt. Mens den ligger, trækker smagene endnu mere ud i kagen, og den sætter sig til den helt rigtige tætte konsistens. Sej og god – rigtig længe – og perfekt at ha’ i baghånden til julemånedens spontane sammenkomster.
Du kan servere den til fx:
- Kaffe når som helst
- Et ostebord
- En drink (cognac, likør, Bailey etc.) efter middagen.
Panforte skal være sej, men ikke hård
Den første gang, jeg bagte panforte, bagte jeg den åbenbart for længe. Det ku’ den ikke li’ – den krævede nærmest hammer og mejsel at få skåret ud. Så lige en advarsel: Bag den ikke for længe! Den skal være lidt ufærdig i konsistensen, for ellers bliver den nærmere til bolsjer end kage. Og lidt drilsk er den – du kan ikke regne med konsistensen, før den er kølet af.
Du kan opbevare den i cirka 3-4 uger ved kølig stuetemperatur eller i køleskabet – bare husk at pakke den lufttæt. Alternativt kan du fryse den godt indpakket i 6 måneder eller måske endda længere.