Mine kanelsmåkager er en af de julesmåkager, jeg altid har elsket allermest. Masser af kanel, masser! Et godt, karamelliseret bid sammen med smagen af ristede mandler. Og citronskal, der bare klæder kanel usandsynligt godt.
En lidt speciel julesmåkage
Jeg har tøvet lidt med at introducere familiens kanelsmåkager her på bloggen, og det har sin historie. I sin oprindelige form havde kanelsmåkagerne facon nærmest som et finskbrød – og det er altså en massiv fætter, når der er tale om en hård småkage. Den skulle også bages i mindst 35 minutter, hvilket er en del for en småkage. Og vi diskuterede altid, hvem der blev den første til at knække en tand på dem. (Det skete heldigvis aldrig).
Men jeg har været lidt nervøs for at få klager over, at de var alt for hårde. Jeg elsker dem lige præcis sådan, men de ér hårde, og jeg skal jo helst ikke ha’ hverken dig eller din tandlæge på nakken ;-) Derfor har jeg eksperimenteret med at give småkagerne en ny, mere almindelig småkageform end de oprindelige – så jeg stadig får præcis den smag og konsistens, jeg elsker. Men du får en småkage, der er lettere at bide i uden at risikere liv og tandsæt.
Kanelsmåkager med knæk!
Mine kanelsmåkager har stadig et godt bid, der minder lidt om lakridssmåkagerne eller ægte biscotti. Men jeg fylder godt med mandler i, så de knækker naturligt. Mandlerne er også en del af den oprindelige opskrift, og de bagte mandler spiller max sammen med en kraftig kanelsmag og tryllestøvet: Revet citronskal.
De ligner måske traditionelle brunkager ved første øjekast, men det skal du ikke lade dig narre af.
Julesmåkager med lidt længere bagetid
Det er vigtigt, at kanelsmåkagerne bliver bagt længe nok for at opnå den helt rigtige hårde, karamelliserede tekstur, Det betyder også, at mandlerne virkelig får smag og bliver sprøde.
Hvis de bliver bagt for kort, bliver småkagerne bløde og mandlerne seje, og det er bestemt ikke meningen.
Nu siger jeg kanelsmåkager, men …
Kanelsmåkager er virkelig et tamt navn for de her julesmåkager, som ganske vist hed mandelstænger på papiret, men i min familie gik de under navnet Bedste Fjelrads jernbrød. Når du har prøvet dem, vil du sikkert forstå.
Men omvendt. Jeg kan godt se, at det gamle navn næppe sælger varen til dig, der ikke har prøvet dem før. Jernbrød. Derfor forsøger jeg med det mere neutrale ‘kanelsmåkager’. Og det er i hvert fald ikke løgn. Der er masser af kanel i, og det er en småkage.
Og så kan jeg kun gentage, at den alle dage har været min yndlings! Så jeg er ret lykkelig for, at jeg endelig har fundet ud af, hvordan jeg kan bage den uden at skulle forklare eller undskylde, hvor skøre de var i min mors onkels familie!