Julebiscotti er en skøn, sprød småkage, der er nem at bage, og smager dejligt af jul – på den ikke så krydrede måde. Jeg har flere opskrifter på biscotti, men denne gang blev det biscotti med appelsin, tranebær og pistacie. De tørrede tranebær og pistacienødderne giver lidt julekulør (og -smag!), og appelsinskal forbinder jeg virkelig med jul og juleforberedelser.
Biscotti er italiensk og betyder “dobbelt bagt” – fordi de skal bages to gange. En gang som stænger og en gang efter, de er skåret i skrå snitter. Og hvis du tænker – hedder de egentlig ikke cantucci eller cantuccini?, så kan du meget vel have ret. Jeg har ikke kunnet finde en fornuftig forklaring på, hvorfor småkagerne har to navne.
Italienerne har en tradition for at dyppe de sprøde biscotti i vin santo – hellig vin, og den er sød, kan jeg oplyse – men de er også gode til både te og kaffe. Espresso, hvis du er til det.
Flere slags biscotti
Hvis du vil forsøge en ret anderledes variation over biscotti, som faktisk også smager af jul, så prøv mine biscotti med kardemomme og mandler. Jeg kalder dem biscotti mest på grund af formen og fremgangsmåden – de to bagninger. Men i modsætning til de her julebiscotti er de knap så hårde – fordi der også er fedtstof i dejen.
Julebiscotti er en god gave
Jeg bager ofte biscotti, og det er ikke kun til mig selv. For biscotti er også en god gave, når vi skal ud på besøg. Sammen med blomsten eller rødvinen – eller hvad vi nu i vores visdom har fundet på.
Biscotti har den ekstra fordel, at de holder sig sprøde rigtig længe. Det betyder, at de ikke behøver at være nybagte, når du drager af sted med dem (sig det ikke til nogen). Og det gør dem til en endnu bedre ting at have i baghånden op til jul, hvis naboen eller vennerne pludselig inviterer på gløgg eller andet godt.