Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie

Julebiscotti er en skøn, sprød småkage, der er nem at bage, og smager dejligt af jul – på den ikke så krydrede måde. Jeg har flere opskrifter på biscotti, men denne gang blev det biscotti med appelsin, tranebær og pistacie. De tørrede tranebær og pistacienødderne giver lidt julekulør (og -smag!), og appelsinskal forbinder jeg virkelig med jul og juleforberedelser.

Biscotti er italiensk og betyder “dobbelt bagt” – fordi de skal bages to gange. En gang som stænger og en gang efter, de er skåret i skrå snitter. Og hvis du tænker – hedder de egentlig ikke cantucci eller cantuccini?, så kan du meget vel have ret. Jeg har ikke kunnet finde en fornuftig forklaring på, hvorfor småkagerne har to navne.

Italienerne har en tradition for at dyppe de sprøde biscotti i vin santo – hellig vin, og den er sød, kan jeg oplyse – men de er også gode til både te og kaffe. Espresso, hvis du er til det.

Flere slags biscotti

Hvis du vil forsøge en ret anderledes variation over biscotti, som faktisk også smager af jul, så prøv mine biscotti med kardemomme og mandler. Jeg kalder dem biscotti mest på grund af formen og fremgangsmåden – de to bagninger. Men i modsætning til de her julebiscotti er de knap så hårde – fordi der også er fedtstof i dejen.

Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie

Julebiscotti er en god gave

Jeg bager ofte biscotti, og det er ikke kun til mig selv. For biscotti er også en god gave, når vi skal ud på besøg. Sammen med blomsten eller rødvinen – eller hvad vi nu i vores visdom har fundet på.

Biscotti har den ekstra fordel, at de holder sig sprøde rigtig længe. Det betyder, at de ikke behøver at være nybagte, når du drager af sted med dem (sig det ikke til nogen). Og det gør dem til en endnu bedre ting at have i baghånden op til jul, hvis naboen eller vennerne pludselig inviterer på gløgg eller andet godt.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie

Desserter og kager

Rækker til: 2 plader fulde

Forberedelse: 10 minutter

Tilberedning: 20 + 15 minutter

Du skal bruge:

  • 250 g mel
  • 250 g rørsukker
  • 2 tsk bagepulver
  • revet skal af 2 øko appelsiner
  • 3 æg
  • 200 g tørrede tranebær
  • 200 g usaltede pistacienødder uden skal

Sådan gør du:

  1. Bland først mel, sukker, bagepulver, revet appelsinskal og æg til en jævn dej. Gerne på maskine – det kræver lidt tålmodighed ved håndkraft (skål og ske), men pludselig samler dejen sig.

  2. Tilsæt tranebær og pistacienødder, og ælt, til de er godt fordelt.

  3. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Gør to stykker bagepapir klar.

  4. Drys lidt mel på bordet, og skrab dejen ud her. Vend den hurtigt rundt, så den ikke klæber til hænderne. Del dejen i 4 lige store klumper, og rul dem ud til stænger på længde med bagepladen. Læg to på hver plade. De flyder en del ud, så hold god afstand.

  5. Bag dem ca. 20 minutter, til de er lysebrune. Tag dem ud, og lad dem køle af på en bagerist i nogle minutter. Skru ovnen ned på 150 grader.

  6. Skær stængerne i skrå skiver på ca. 1 cm, og læg dem med skærefladen nedad på bagepapiret. Sæt dem i ovnen igen, og bag dem videre i ca. 15 minutter, til de er helt lysebrune (pas på, de ikke får for meget). Kagerne bliver helt sprøde, når de køler af.

  7. Opbevar dem i en lufttæt dåse.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Julebiscotti med appelsin, tranebær og pistacie

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.