Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Julebabka med tranebærremonce

Julebabka er en fantastisk gærkage, inspireret af den klassiske jødiske babka, men her bagt med en remonce af tranebær og marcipan. Jeg siger dig, den smager mindst lige så godt, som den ser ud!

Hvad er en babka?

Babka er en traditionel gærkage fra de jødiske samfund, angiveligt i Polen og Ukraine. Dog har kagen ændret både form og indhold på sin tur over Atlanten til USA, hvor den er meget udbredt i dag. Og herfra har vi så hentet den tilbage til Europa igen :-)

I den moderne version laver man babka ved at rulle en gærdej ud, spreder et fyld af typisk chokolade, kanel eller frugt på den og rulle den sammen, som hvis man ville lave kanelsnegle. MEN – i stedet for at skære rullen ud i skiver, skærer man rullen igennem på langs og snor de to dele sammen. Babkaen kan så bages enten direkte på en plade eller i en form.

Det lyder måske mere besværligt, end det er – og jeg har faktisk lavet et lille babka-hack, der gør det endnu nemmere.

Julebabka med tranebærremonce

Sno din julebabka uden bøvl

Besværet med julebabkaen kan opstå, hvis du har en meget blød gærdej fyldt med masser af herlig remonce. Du snitter den igennem på langs og prøver så at sno de to åbne dele. Det opgav jeg at få en pæn kage ud af, så i stedet har jeg en anden fremgangsmåde, der er noget mere driftsikker:

  • Del dejen i to, og rul dem ud til to rektangler.
  • Fordel fyldet på de to rektangler, og rul dem sammen på den lange led.
  • Sno de to lukkede roulader sammen, og form dem til en krans. Nu bliver fyldet i din babka.
  • Skær så dybe snit i overfladen, så rouladerne åbner sig, når de hæver og bliver bagt. Voilá!
Julebabka med tranebærremonce
Julebabka med tranebærremonce
Julebabka med tranebærremonce

Hvad gør min babka til en julebabka?

Ja, du har nok bemærket det allerede: Farven. I stedet for fyld af chokolade har jeg lavet en tranebærremonce, der simpelthen smager mindst lige så godt, som den ser ud. Jeg er blevet ret vild med tranebær, fordi de er så sprængfyldte med smag – syrlige og bitre – og det går perfekt i spænd med marcipanremoncen. Faktisk minder det mig lidt om kirsebærsauce – sikkert fordi kirsebær også har en snert kraftig mandelsmag (tænk kirsebærsten – bittert og aromatisk).

Du kan både bruge friske og frosne tranebær. Og om sommeren vil det være oplagt at skifte til danske bær som solbær eller hindbær. Bærrene skal have en kraftig syrlig smag, så hvis du bruger brombær, skal du tilsætte citron også.

Julebabka med tranebærremonce

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Julebabka med tranebærremonce

Desserter og kager

Forberedelse: Mindst 10 timer (koldhævet)

Tilberedning: 35 minutter

Til dejen skal du bruge:

  • 20 g gær
  • 1,5 dl mælk
  • 50 g sukker
  • 400 + 40 g mel med højt proteinindhold (fx manitoba eller god dansk hvede)
  • 1,5 tsk stødt kardemomme
  • 2 æg
  • 1/2 tsk fint salt
  • 150 g smør

Til tranebærremoncen skal du bruge:

  • 150 g tranebær, friske eller frosne
  • 2 spsk frisk appelsinsaft
  • 150 g sukker
  • 100 g blødt smør
  • 100 g marcipan

Til pynt:

  • Flormelis

Sådan gør du:

  1. Lun mælken en smule, og opløs gæren heri. Tilsæt sukkeret, og lad blandingen hvile i et kvarters tid, mens du finder resten frem.

  2. Rør så dejen sammen på maskine – med 400 g mel og uden smørret i første omgang. Start på lav hastighed, og skru lidt op. Ælt 7-8 minutter, til dejen bliver helt glat, elastisk og tung i det.

  3. Skær smørret i tern, og tilsæt det. Ælt igen 7-8 minutter, hvor du også tilsætter det sidste mel. Nu er dejen blødere. Dæk dejen med film, og sæt den til at hæve en times tid ved stuetemperatur. Læg den derefter i køleskabet til at koldhæve i mindst 6 timer, gerne til i morgen. (Har du travlt? Brug 50 g gær og hæv ved stuetemperatur 1-2 timer i alt). Lav remoncen klar imens – se nedenfor.

  4. Tag dejen ud af køleskabet, del den i to, og rul dem ud til to rektangler på et meldrysset bord. Hvert rektangel skal være ca. 40 cm x 25 cm. Fordel remoncen jævnt på de to firkanter. Rul dem sammen på den lange led, så du har to ‘roulader’ på hver 40-45 cm.

  5. Sno de to roulader sammen, og form dem til en krans på et stykke bagepapir (eller i en springform med skorsten, som jeg har gjort). Pensl evt. med sammenpisket æg. Snit lange, dybe snit midt i rouladerne på oversiden. Lad babkaen hæve ved stuetemperatur en halv til en hel time, så den er synligt hævet.

  6. Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og sæt julebabkaen ind, når ovnen er helt varm. Bag den 10 minutter ved 200 grader, skru ned til 170 grader og bag den færdig i 20-25 minutter, så den bliver ordentligt gennembagt.

  7. Hvis du vil glasere: Kog vand og sukker op, mens du bager babkaen. Pens så babkaen med blandingen, lige når den kommer ud af ovnen (og ud af formen).

  8. Hvis du vil drysse med flormelis: Lad babkaen køle af på en bagerist, og sigt lidt flormelis over ved servering.

Sådan laver du remoncen:

  1. Kog tranebær op med appelsinsaft og sukker. Lad det simre under omrøring, til tranebærrene er bristet. Køl af (fx udenfor, hvis du kan). Imens:

  2. Skær smør og marcipan i mindre stykker, og kør det minihakker eller foodprocessor, til det er jævnt. Tilsæt tranebærrene, når de er kølet af, og kør igen, til remoncen er jævn.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Julebabka med tranebærremonce

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.