Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Citronlagkage med brombær og lemoncurd er en skøn kombination af sødt og syrligt – og en perfekt lagkage, når der er brombær i sæson. Du kan selvfølgelig også bruge købte brombær. Eller andre bær, hvis du foretrækker det.

Citronlagkage – med brombær, mascarpone og lemoncurd

  • Citronlagkagebunde – søde lagkagebunde med et herligt pift af citronsaft og citronskal.
  • En fløjlsblød mascarponecreme med brombær. Den kan man nærmest bare spise rent …
  • Lemon curd. Jeg købte min, men du kan også lave din egen.
  • En flot brombærglasur lavet af saften fra brombærrene. Du kan si kernerne fra saften, hvis du ikke vil ha’ dem med.

Og lagkagen er selvfølgelig toppet op med friske brombær.

Bag en hel citronkage – og del i lagkagebunde

Jeg bager lagkagebunde som én kage og deler den i bunde, når den er kølet af. Men sådan en kage har det med at blive buet i toppen, fordi kagen bliver gennembagt først i kanten, og så bliver ved at hæve på midten.

Det vil jeg ikke ha’. Derfor bruger jeg mit hjemmefoldede bagebælte. Easy peasy – det gør du sådan her:

  • Tag et (gerne slidt) viskestykke, og fold det, så det passer i højden til springformen.
  • Gør det vådt, og vrid det op.
  • Bind det så rundt om springformen med en snor, viklet et par gange rundt.

Det våde viskestykke holder temperaturen nede i kanten, så hele kagen kan hæve mere harmonisk. Og det bliver lettere at skære 3 flade bunde, når lagkagen er bagt.

Lagkage til babyshower – og fødselsdag

Kagen blev bagt første gang til min datters babyshower – et koncept, jeg er for gammel til rigtig at overgive mig til, og selvom hun ved, hun får en pige, har jeg det lidt stramt med alt det lyserøde. Måske er jeg bare alt for woke (eller bange for ikke at være det)?

Anyways, kagen kan vel nok fortolkes som en kage til mit første barnebarn, som altså rent biologisk er af hunkøn. Og da det lille væsen valgte at komme til verden en tidlig søndag morgen, fik jeg anledning til at bage lagkagen igen – en fødselsdagslagkage med nul lys.

Og det er ikke første gang, jeg bager den slags lagkage med nul lys. Min egen yngste datter er født kort efter midnat, så efter en kort nat stod jeg op og bagte denne her lagkage. God tradition, men nok bedre at få en lagkage leveret end at stå op umiddelbart efter fødslen og bage den selv … trods alt.

Andre lagkager?

Det er ikke altid, det lykkes, men jeg forsøger at få bagt en lagkage til min egen fødselsdag hvert år – og det er min chance for at opfinde og afprøve en ny kombination. Det er ikke dem alle, der kommer på bloggen, men der ligger nogle stykker efterhånden. Så du kan måske også overveje:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Citronlagkage med brombær og lemon curd

Desserter og kager

Rækker til: 8-12

Tilberedning: 1 time

Til lagkagebundene skal du bruge:

  • 200 g blødt smør

  • 200 g sukker

  • 4 æg

  • 200 g hvedemel

  • 2 tsk bagepulver

  • 2 spsk fløde eller mælk

  • 1,5 øko citron – fintrevet skal

  • 2 spsk citronsaft

Til mascarponecremen skal du bruge:

  • 150 g mascarpone

  • 3,5 dl piskefløde

  • 100 g flormelis

  • 1 tsk vaniljepulver

  • 1,5 øko citron – fintrevet skal

  • 2 spsk citronsaft

  • 200 g brombær, evt. fra frost

Husk også:

  • 2-300 g lemon curd

  • Springform, 24 cm i diameter (andre størrelser kan også bruges, se tip nedenfor)

Til glasur og pynt skal du bruge:

  • 50 g brombær

  • 1 spsk citronsaft

  • 200-250 g flormelis

  • evt. friske brombær + mynte

Sådan laver du lagkagebundene:

  1. Mål alle ingredienser af og vent, til de har stuetemperatur.

  2. Pisk smør og sukker blødt og luftigt (5-10 minutter).

  3. Imens: Smør springformen grundigt med smør – eller brug bagepapir. Giv den gerne et bagebælte på (se ovenfor). Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

  4. Sigt mel og bagepulver sammen, og tilsæt sammen med æg, fløde/mælk samt saft og skal af citronen på én gang. Pisk så kort som muligt – kun lige, til dejen er jævn. Hæld dejen op i springformen. Dejen behøver ikke være helt glat – det jævner sig i ovnen.

  5. Bag lagkagen i 50- 60 minutter. Test med en tandstikker eller strikkepind, at der ikke følger dej med op, når du prikker i den (test ude i kanten, hvis du bruger bagebælte). Tag den ud, og sæt formen på en bagerist.
    Lad den køle af 5 minutter i formen, og fjern så forsigtigt formen, og lad kagen køle helt af.

  6. Del kagen i 3 bunde:

    Skær først en rille hele vejen rundt der, hvor du gerne vil have, bundene skal dele. Det gør du to steder, så du får tre ca. lige tykke bunde.

    Tag så et stykke sytråd (ca. 80 cm), som du trækker ind i rillen hele vejen rundt.

    Kryds de to ender og træk forsigtigt til – vupti, tråden skærer kagen igennem. Gentag i den anden rille, og du har tre bunde.

Sådan laver du mascarponecremen:

  1. Sørg for, at alt er køleskabskoldt. Pisk så marcarponen med fløden, til du har en luftig creme – ikke for længe, så den skiller! Rør vaniljepulver, citronskal og flormelis i, til det er fordelt. Vend brombærrene i til sidst, og tag også saften med – så meget cremen kan bære og stadig være forholdsvis fast.

Sådan samler du citronlagkagen:

  1. Læg den nederste lagkagebund på det fad, du vil servere på.

  2. Fordel et tyndt lag lemon curd på nederste bund – ikke helt ud til kanten. Bred så næsten halvdelen af mascarponecremen ud over – godt ud til kanten. Læg den næste bund ovenpå, og gentag – du har stadig lidt creme tilbage, måske bare 1/2 dl. Læg den sidste bund øverst. Pres bundene forsigtigt sammen, så mascarponecremen kigger ud mellem lagene.

  3. Brug den sidste mascarponecreme til at glatte siderne med – brug fx en spatel. Man kan se lagkagebundene igennem – det er meningen (og det hedder en naked cake).

  4. Blend de ekstra brombær med citronsaft og flormelis, til du har en tyk glasur. Fordel glasuren på toppen, og pynt evt. med friske brombær og mynteblade.

    Tip: Hvis du ikke vil have kerner i glasuren, kan du mose saften af bærrene gennem en sigte og røre citronsaft og flormelis i bagefter.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Springformen – hvor stor?

Min springform er 24 cm i diameter, og det passer godt til portionen.

Hvis din er større, kan du gange portionen op, så du bruger:

250 g smør, 250 g sukker, 5 æg, 250 g hvedemel, 2,5 tsk bagepulver, 2, spsk fløde eller mælk, 2 øko citroner – fintrevet skal af begge og 2,5 spsk citronsaft. Det kan være, den skal bage en smule længere.

Hvis din springform er mindre, bruger du samme portion og bager den lidt længere, måske 5-10 minutter. Tjek med en strikkepind eller tilsvarende. (Hvorfor skal en mindre kage bage længere? Fordi formen er mindre, bliver kagen højere. Og derfor skal den bage længere).

Hvilken slags lagkagebunde?

De fleste bager lagkagebunde af en sukkerbrødsdej med intet eller kun meget lidt fedtstof. Det synes jeg er lidt kedeligt, så jeg bager af en sandkagedej-ish. Du kan også kalde det en muffindej, og så lyder det sikkert straks mere lækkert ;-) I praksis er det den slags kagedej, som min mors generation kaldte en pund-til-pund-kage, hvor man bruger lige dele smør, mel og sukker, og plus æg. Så kan man toppe op med smag og fyld af forskellig art, for eksempel nødder, citron, chokolade eller bær, fuldstændig som i muffins.

Citronlagkage med brombær – skøn syrlig lagkage

Måske også noget for dig?

10 kommentarer til Citronlagkage med brombær og lemoncurd

  1. Hey, nu fik du mig jo til at lave 🍋 lemon curd. Nøj, det smager godt!
    Jeg endte med at blende alle brombærrene og passere dem gennem en sigte, min svigermor og jeg er enige om, at brombærkerner er noget stads. Måske havde jeg ikke behøvet at passere det, men for en sikkerheds skyld (og kun en halv portion).
    Faktisk lækker kage med en elegant balance mellem det syrlige og det søde🎯

    1. Hjemmelavet lemon curd – det har jeg endnu til gode! Tak for tip om glasuren, det er nu tilføjet i opskriften. Og dejligt at høre, at du også synes, den rammer balancen mellem det søde og det syrlige. Kh Bodil

  2. Hejsa – tror du den holder sig ok, hvis man laver den dagen inden, den skal serveres? Overvejer at bruge den til dåbskage…

    1. Hej Natali, det kan du godt! Måske vent med at pynte den til på dagen, hvis du kan. Bare sæt den i køleskabet. God fornøjelse :-) Kh Bodil

  3. Hej,

    Hvis jeg nu gerne vil bage lagkagebundene dagen før, men vente med fyldet – har du så et tip til, hvordan jeg holder dem gode i et døgns tid?

    1. Hej Eva, bundene kan sagtens stå en dags tid. Evt. sæt dem køligt, men bare ikke server dem køleskabskolde – så vil de også blive lidt stive i det (smørret i dem stivner). God bagelyst! 🎂 Kh Bodil

  4. Hejsa, jeg vil gerne lave en lagkage på to niveauer – tror du det er muligt at tilføje husplast til mascaponecremen, så den sætter sig nok til at kunne holde lagene i lagkagen og toppen af lagkagen?

  5. Jeg har aldrig forsøgt mig med bagebælte, så jeg googlede lige lidt. Jeg kommer frem til at bagetiden skal forlænges med ca 20 min. Er der taget højde for det i din opskrift? Eller hvad er din erfaring?
    Glæder mig til at prøve din opskrift.

    1. Hej Sanne, ja, bagebælte forlænger bagetiden. Min erfaring er nu ikke 20 minutter – nok snarere 10. Men alt afhængigt af, hvor vådt og tykt et bagebælte. Derfor to tips: Jeg foreslå, at du fjerner bagebæltet ca. halvejs. Og at du tester i kanten af kagen, om den er gennembagt, inden du tager den ud. Jeg vil mene, at de 60 minutter rækker fint til denne metode.
      God bagelyst!
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.