Scan for at gå til opskrift
Citronlagkage med brombær og lemoncurd
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 50 minutter min
Køletid 3 timer t
Samlet 4 timer t 50 minutter min
Til lagkagebundene skal du bruge:
- 200 g smør (stuetemperatur)
- 200 g sukker
- smør (til formen, evt. )
- 200 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 4 æg (stuetemperatur)
- 2 spsk fløde (eller mælk, stuetemperatur)
- 1,5 øko citron ( fintrevet skal og 2 spsk saft)
Til mascarponecremen skal du bruge:
- 150 g mascarpone
- 3,5 dl piskefløde
- 100 g flormelis
- 1 tsk vaniljepulver
- 1,5 øko citron (fintrevet skal + 2 spsk saft)
- 200 g brombær (evt. fra frost)
Til glasur og pynt skal du bruge:
- 50 g brombær
- 1 spsk citronsaft
- 200-250 g flormelis
- friske brombær
- mynte (evt.)
Sådan laver du lagkagebundene:
Mål alle ingredienser af.
Pisk smør og sukker blødt og luftigt (5-10 minutter).
Smør springformen grundigt med smør – eller brug bagepapir. Giv den gerne et bagebælte på (se nedenfor). Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
Sigt mel og bagepulver sammen, og tilsæt sammen med æg, fløde samt saft og skal af citronen på én gang. Pisk så kort som muligt – kun lige, til dejen er jævn. Hæld dejen op i springformen. Dejen behøver ikke være helt glat – det jævner sig i ovnen.
Bag lagkagen i 50 minutter, måske en time. Test med en tandstikker eller strikkepind, at der ikke følger dej med op, når du prikker i den (test ude i kanten, hvis du bruger bagebælte). Tag den ud, og sæt formen på en bagerist.
Lad den køle af 5 minutter i formen, og fjern så forsigtigt formen, og lad kagen køle helt af.
Del kagen i 3 bunde:
Skær først en rille hele vejen rundt der, hvor du gerne vil have, bundene skal dele. Det gør du to steder, så du får tre ca. lige tykke bunde.
Tag så et stykke sytråd (ca. 80 cm), som du trækker ind i rillen hele vejen rundt.
Kryds de to ender og træk forsigtigt til – vupti, tråden skærer kagen igennem. Gentag i den anden rille, og du har tre bunde.
Sådan laver du mascarponecremen:
Sørg for, at alt er køleskabskoldt. Pisk så marcarponen med fløden, til du har en luftig creme – ikke for længe, så den skiller! Rør vaniljepulver, citronskal, saft og flormelis i, til det er fordelt. Vend brombærrene i til sidst, og tag også noget af saften med, hvis de kommer fra frost – så meget cremen kan bære og stadig være forholdsvis fast.
Sådan samler du citronlagkagen:
Læg den nederste lagkagebund på det fad, du vil servere på.
Fordel et tyndt lag lemon curd på nederste bund – ikke helt ud til kanten. Bred så næsten halvdelen af mascarponecremen ud over – godt ud til kanten. Læg den næste bund ovenpå, og gentag – du har stadig lidt creme tilbage, måske bare 1/2 dl. Læg den sidste bund øverst. Pres bundene forsigtigt sammen, så mascarponecremen kigger ud mellem lagene.
Brug den sidste mascarponecreme til at glatte siderne med – brug fx en spatel. Man kan se lagkagebundene igennem – det er meningen (og det hedder en naked cake).
Blend de ekstra brombær med citronsaft og flormelis, til du har en tyk glasur. Fordel glasuren på toppen, og pynt evt. med friske brombær og mynteblade.Tip: Hvis du ikke vil have kerner i glasuren, kan du mose saften af bærrene gennem en sigte og røre citronsaft og flormelis i bagefter.