Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Citronlagkage

Citronlagkage med brombær og lemoncurd

Antal 12 stykker
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 50 minutter
Køletid 3 timer
Samlet 4 timer 50 minutter

Ingredienser

Til lagkagebundene skal du bruge:
  • 200 g smør (stuetemperatur)
  • 200 g sukker
  • smør (til formen, evt. )
  • 200 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 4 æg (stuetemperatur)
  • 2 spsk fløde (eller mælk, stuetemperatur)
  • 1,5 øko citron ( fintrevet skal og 2 spsk saft)
Til mascarponecremen skal du bruge:
  • 150 g mascarpone
  • 3,5 dl piskefløde
  • 100 g flormelis
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 1,5 øko citron (fintrevet skal + 2 spsk saft)
  • 200 g brombær (evt. fra frost)
Husk også:
  • 250 g lemon curd
Til glasur og pynt skal du bruge:
  • 50 g brombær
  • 1 spsk citronsaft
  • 200-250 g flormelis
  • friske brombær
  • mynte (evt.)

Dine egne noter

Tilberedning

Sådan laver du lagkagebundene:
  • Mål alle ingredienser af.
  • Pisk smør og sukker blødt og luftigt (5-10 minutter).
  • Smør springformen grundigt med smør – eller brug bagepapir. Giv den gerne et bagebælte på (se nedenfor). Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
  • Sigt mel og bagepulver sammen, og tilsæt sammen med æg, fløde samt saft og skal af citronen på én gang. Pisk så kort som muligt – kun lige, til dejen er jævn. Hæld dejen op i springformen. Dejen behøver ikke være helt glat – det jævner sig i ovnen.
  • Bag lagkagen i 50 minutter, måske en time. Test med en tandstikker eller strikkepind, at der ikke følger dej med op, når du prikker i den (test ude i kanten, hvis du bruger bagebælte). Tag den ud, og sæt formen på en bagerist.
  • Lad den køle af 5 minutter i formen, og fjern så forsigtigt formen, og lad kagen køle helt af.
Del kagen i 3 bunde:
  • Skær først en rille hele vejen rundt der, hvor du gerne vil have, bundene skal dele. Det gør du to steder, så du får tre ca. lige tykke bunde.
  • Tag så et stykke sytråd (ca. 80 cm), som du trækker ind i rillen hele vejen rundt.
  • Kryds de to ender og træk forsigtigt til – vupti, tråden skærer kagen igennem. Gentag i den anden rille, og du har tre bunde.
Sådan laver du mascarponecremen:
  • Sørg for, at alt er køleskabskoldt. Pisk så marcarponen med fløden, til du har en luftig creme – ikke for længe, så den skiller! Rør vaniljepulver, citronskal, saft og flormelis i, til det er fordelt. Vend brombærrene i til sidst, og tag også noget af saften med, hvis de kommer fra frost – så meget cremen kan bære og stadig være forholdsvis fast.
Sådan samler du citronlagkagen:
  • Læg den nederste lagkagebund på det fad, du vil servere på.
  • Fordel et tyndt lag lemon curd på nederste bund – ikke helt ud til kanten. Bred så næsten halvdelen af mascarponecremen ud over – godt ud til kanten. Læg den næste bund ovenpå, og gentag – du har stadig lidt creme tilbage, måske bare 1/2 dl. Læg den sidste bund øverst. Pres bundene forsigtigt sammen, så mascarponecremen kigger ud mellem lagene.
  • Brug den sidste mascarponecreme til at glatte siderne med – brug fx en spatel. Man kan se lagkagebundene igennem – det er meningen (og det hedder en naked cake).
  • Blend de ekstra brombær med citronsaft og flormelis, til du har en tyk glasur. Fordel glasuren på toppen, og pynt evt. med friske brombær og mynteblade.
    Tip: Hvis du ikke vil have kerner i glasuren, kan du mose saften af bærrene gennem en sigte og røre citronsaft og flormelis i bagefter.