
Chokoladekage med appelsin er min yndlingsfortolkning af chokoladekage. Her får du en virkelig nem opskrift på chokoladekage, der bare har fået en lille twist med appelsin og nødder.
Du kan også bage kagen på grill som en sommerdessert. Se længere nede.
En nem chokoladekage – ta’ den med!
Faktisk er chokoladekage noget af det nemmeste at bage – hvis man altså har en god opskrift. Rent teknisk er det ikke den store udfordring, og selv toppingen er enkel: Hakkede nødder og rørsukker. Så behøver kagen nemlig ikke hverken frosting eller glasur eller andet. Og det kan jo være praktisk, hvis kagen skal transporteres fx med i skole eller på arbejde.
Olie giver en svampet chokoladekage
Jeg har gjort mig umage for at bage en kage, der holder sig fugtig og lækker i flere dage. Hvis du nu har lovet at tage kage med på job eller i skole, er der jo ikke sikkert, du har lyst til at stå tidligt op. Så kan du bare bage den dagen i forvejen. Det kan du, fordi:
- Chokoladekagen er uden smør – den bliver bagt med olie i stedet. Det er med til at give en svampet konsistens.
- Kagen indeholder også creme fraiche, der er med til at holde den fugtig i flere dage. Hvis du ikke har creme fraiche, kan du også bruge fx yoghurt naturel, skyr eller tykmælk.

Kan man give chokoladekagen noget andet på toppen?
Selvfølgelig kan man det. Prøv fx:
- Almindelig chokoladeglasur: Vand, flormelis, kakao.
- Appelsinglasur: Appelsinsaft og -skal + flormelis.
- Kaffeglasur: Espresso (eller frysetørret kaffe + kogende vand) rørt op med flormelis.
- Chokoladeganache. Oh dear. Den finder du opskriften på her.
- Hakkede nødder og perlesukker. Drys det over dejen, inden du sætter den i ovnen.
Kan man også twiste chokoladekagen med andre ting?
Jada.
- Har du ingen appelsinsaft? Brug rigtig stærk, afkølet kaffe i stedet og udelad appelsinskal! Nok mest for voksne.
- Har du mørk chokolade i skuffen? Hak 100 g og tilsæt i dejen. Ikke dårligt. Du kan også bruge chokolade med smag – fx appelsin, lakrids eller saltkaramel …
Og så lige svar på det spørgsmål, der altid kommer:
Min springform er 24 cm i diameter :-) Du kan sagtens bruge en anden størrelse – husk bare, at hvis kagen er højere, skal den bage længere – og er den lavere, bliver den hurtigere færdig. Test med fx en tandstikker eller strikkepind.
Bag chokoladekage på grill – en skøn sommerdessert
Chokoladekage er også en nem dessert om sommeren – med en kugle is og friske bær ved siden af. Sådan gør du:
- Forbered en folieform eller en støbejernsform ved at beklæde den med bagepapir.
- Varm grillen op ved indirekte varme til 190-200 grader (hvis du kan styre temperaturen lavere, er det også fint, ned til 160 grader – det giver bare længere bagetid).
- Bag chokoladekagen ved indirekte varme i ca. 50 minutter. Tjek med et grillspyd eller andet, at kagen er gennembagt.
Og OBS – hvis det ikke er sæson for appelsin i dejen, kan du prøve med citronskal og citronsaft. Eller bare erstatte appelsinsaften med vand.
Vild med chokoladekage – så prøv også …
… en chokolade-lagkage :-) Her får du to at vælge imellem:

