Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Æbleskiver med kardemomme

Hvem kan stå for duften, når der er kardemomme i luften – og december i kalenderen. Hjemmelavede æbleskiver er bare svære at komme udenom.

Når vi er på den anden side af december, er det nogen gange også lidt sværere at komme uden om os, men det er en helt anden sag. Det kommer ikke æbleskiverne ved ;-)

Æbleskiver med kardemomme, citron – og øl!

Jeg elsker kardemomme, og jeg synes afgjort, æbleskiver skal være krydret med kardemomme. Men du kan sagtens give den fuld skrue med alle julekrydderierne, hvis du synes. Fx kan du krydre med en blanding af 1 tsk kanel, 1/2 tsk kardemomme, 1/2 tsk ingefær og 1/4 tsk nelliker. Eller du kan lave æbleskiverne uden.

Hver anden gang laver jeg dem også med lidt revet citronskal – det kan du jo overveje. Så smager de lidt af klejner.

Og så er der øl i mine æbleskiver, lige som i mine pandekager. Jeg ved ikke, hvem der fandt på det, men jeg er ud af en familie af kemiingeniører, så der findes sikkert en klog forklaring. Mit bedste gæt handler om, at øl fremmer den såkaldte Maillard-reaktion: Ekstra karamelliseret smag – og ekstra sprød overflade. Og det siger jeg da ja tak til!

Hvordan bliver æbleskiverne runde?

Æbleskiver har en tendens til at flade lidt ud, når de har stået lidt. Det kan du ikke helt undgå, men jeg fortæller i opskriften, hvordan du kan få dem MERE runde. Noget med at vende dem en kvart omgang og tilsætte ekstra dej i processen.

Hos os hedder æbleskivekokken Katrine, og her er hendes opskrift til de ca. 40 æbleskiver, hun også gladeligt gør sit rimelige indhug i.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Hjemmelavede æbleskiver med kardemomme

Desserter og kager

Rækker til: Ca. 40 stk.

Forberedelse: 10 minutter

Du skal bruge:

  • 250 g mel (kan også være glutenfrit)
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk kardemomme
  • evt. fintrevet skal af 1/2 øko citron
  • 2 spsk sukker
  • 1/4 tsk salt
  • 3 dl mælk
  • 1 dl øl (gerne juleøl, der indeholder ekstra sukker)
  • 4 æg (æggeblommer i først, hvider skal piskes og vendes i sidst)
  • 100 g smør (smeltet)
  • Lidt ekstra smeltet smør til stegningen.

Sådan gør du:

  1. Sigt melet sammen med de tørre krydderier, sukker, salt og bagepulver.

  2. Pisk dejen sammen i hånden: Begynd med melblandingen, mælk og øl, og pisk godt sammen, til dejen er jævn.

  3. Skil æggene i blommer og hvider. Pisk blommerne i dejen, og tilsæt det smeltede smør.

  4. Pisk hviderne stive med en håndpisker eller tilsvarende, og vend dem i dejen.

  5. Tip: Nu kan du fylde dejen i en stor sprøjtepose. Klip et ikke så stort hul i spidsen, og parker posen i et højt glas eller krus. Så løber den ingen steder.

  6. Varm æbleskivepanden godt op, og dryp så en smule smør i bunden af hvert hul.

  7. Fyld dej i hullerne, næsten til kanten. Når dejen begynder at stivne, nok til at du kan vende æbleskiverne lidt rundt: Vend dem en kvart omgang, så de står på højkant. Tilsæt lidt mere dej. Vend den sidste kvarte omgang, når dejen er stivnet lidt igen. På den måde får du helt runde, fyldte æbleskiver i stedet for flade.

  8. Vend æbleskiverne rundt, til de er gennembagte. Du kan tjekke med en lang nål, en strikkepind eller tilsvarende.

  9. Gentag, til du ikke har mere dej.

  10. Server med flormelis, dit yndlingssyltetøj eller andre rare sager.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.