Indisk dahl med grønsager er strøget lige ind på listen over livretter: En nem, billig vegetarret, der smager forrygende.
Dahl er en krydret indisk linsegryde, der er utrolig dejlig hverdagsmad. Nem at lave, fuld af protein og næringsstoffer – og meget fleksibel med, hvad du fylder i den.
Jeg laver næsten altid dahl med grøntsager, og her i opskriften får du to kategorier at vælge imellem:
De hurtige, du kan tilberede direkte i gryden.
De langsomme, der kræver tilberedning ved siden af. Jeg tilbereder dem i ovnen, mens jeg laver dahl i gryden – og vender dem i til sidst. Det tager lige 10 minutter ekstra.
Hedder det dahl, daal eller dhal?
Ja, hvordan staver man egentlig til denne herlige indiske linsegryde? Inderne skriver – ifølge Wikipedia – selv दाल, men det bliver jeg ikke meget klogere af. Men jeg kan se, de fleste søger på dahl, så i demokratiets navn jeg skriver dahl med grønsager og veksler lidt med de andre stavemåder. Og håber, du forstår 😉
Nem dhal med grønsager
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 20 minuttermin
Samlet 30 minuttermin
5 fra 1 stemme
Dahl er virkelig nem aftensmad lige efter mit hjerte: Et simpelt basismåltid fuldt af indisk varme i smagen, nærende og elsket hele vejen rundt om bordet.
Pil og hak løgene. Pil hvidløget og hak det fint. Svits begge dele i lidt olivenolie ved middel varme, til de bliver klare – ca. 5 minutter.
Valgfrit – de hurtige grønsager: Hak gulerødder og søde kartofler i små tern. Tilsæt dem i gryden.
Riv ingefæren fint, og vend den i gryden sammen med de øvrige krydderier. Lad det riste et minuts tid, mens du vender rundt.
Tilsæt røde linser, vand og grønsagsbouillon, og lad det simre i ca. 20 minutter, til linserne er helt møre. Tilsæt lidt vand undervejs, hvis det koger tørt.
Valgfrit – de langsomme grønsager: Tænd ovnen på 180 grader. Skær aubergine og squash i tern på ca. 2*2 cm. Vend det hele i lidt olivenolie og salt, bred det ud på et stykke bagepapir, og giv det ca. 20-30 minutter i ovnen, til det har fået lidt farve. Hold øje 🙂
Valgfrit – de hurtige grønsager: Skær peberfrugten i tern, skyl spinaten og dup eller slyng vandet af.
Når linserne er møre: Tilsæt tomatpassata og kokosmælk. Varm godt igennem og smag til med lime og evt. salt.Vend også de øvrige valgte grønsager i – peberfrugt, spinat, aubergine og squash.
Server din dhal med det tilbehør, du har valgt. Eller bare som den er.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Dahl med grønsager er en god vegetarret, fordi …
Det herlige ved dahl er – ja, mange ting. Først og fremmest, at det smager forrygende godt. Faktisk så godt, at min ellers også kødspisende mand ligefrem efterspurgte dhal, da den første portion var væk. Så vupti, røg den indiske linsegryde direkte ind på favoritlisten.
Æren skylder jeg to af mine piger. Den ene er vegetar og havde åbenbart reklameret lidt for sin dahl. Den anden var nysgerrig og ville gerne have et dahl-kursus. Det foregik heldigvis i mit køkken, så jeg også fik luret de fleste tricks. Tak Anne, tak Katrine. Og her får du den korte version:
Dhal – basis-dahl på 30 minutter
Jeg elsker at lave min dahl med grønsager, men hvis det skal gå stærkt, kan du lave en virkelig velsmagende og simpel dahl på en halv time. Sådan foregår det:
Hak løg og hvidløg
Svits løgene i olie, til de er klare
Tilsæt krydderier, røde linser og bouillon
Lad det koge 20 minutter
Tilsæt tomat og kokosmælk
Smag til med lime
Du kan udvide festen med alverdens grønsager – enten nogen, der er tilberedte på forhånd som aubergine, blomkål og søde kartofler – eller nogle rå, der bare skal varmes direkte i retten, fx spinat og rød peber.
Tilbehør til dahl med grønsager?
Når der er grønsager i retten, behøver du reelt ikke tilbehør til dahl, men man kan jo godt få lyst alligevel. Prøv fx:
Tak for opskriften. Det er den bedste dahl jeg har smagt. Meget lækkert.
Kære Kirsten, kæmpe tak for den søde besked. Jeg elsker den også 🙂 Kh Bodil
Altid min go-to opskrift på Daal. Smager fantastisk, er let at gå til – og så er der masser til madpakker, rester og fryseren.
Hej Theresa, tak for den søde kommentar. Ja, en fantastisk basis-dahl, jeg også selv elsker at finde en rest af 😊
Kh Bodil
Det er bare en stor fornøjelse at hente inspiration i dit madunivers ! Tak for det !!
Tusind tak, Mikael! Det er så hyggeligt, at du er her 😊 kh Bodil
Dejlig og velsmagende ret og det allerbedste er, jeg får ryddet op i grøntsagsbeholdningen og får så stor en portion at jeg kan fryse ned til flere “dovne” dage. Idag kom der kartofler, gulerødder, bladselleristængler, porre og peber sivri i.
Hej Susanne, det gør mig glad at høre! Og ja, det er en af de geniale ting ved dahl. En god tøm-køleskabet ret ◡̈
Tak for at skrive.
Kh Bodil
Tak for opskriften. Det er den bedste dahl jeg har smagt. Meget lækkert.
Kære Kirsten, kæmpe tak for den søde besked. Jeg elsker den også 🙂 Kh Bodil
Altid min go-to opskrift på Daal. Smager fantastisk, er let at gå til – og så er der masser til madpakker, rester og fryseren.
Hej Theresa, tak for den søde kommentar. Ja, en fantastisk basis-dahl, jeg også selv elsker at finde en rest af 😊
Kh Bodil
Det er bare en stor fornøjelse at hente inspiration i dit madunivers ! Tak for det !!
Tusind tak, Mikael! Det er så hyggeligt, at du er her 😊 kh Bodil
Dejlig og velsmagende ret og det allerbedste er, jeg får ryddet op i grøntsagsbeholdningen og får så stor en portion at jeg kan fryse ned til flere “dovne” dage. Idag kom der kartofler, gulerødder, bladselleristængler, porre og peber sivri i.
Hej Susanne, det gør mig glad at høre! Og ja, det er en af de geniale ting ved dahl. En god tøm-køleskabet ret ◡̈
Tak for at skrive.
Kh Bodil
Min yndlings!
En dejlig klassiker – tak Eva!
Kh Mutti