Følg med her:
Daal? Dahl? – Nem dhal med grønsager
Dahl er en krydret indisk linsegryde, der er utrolig dejlig hverdagsmad. Nem at lave, fuld af protein og næringsstoffer – og meget fleksibel med, hvad du fylder i den.
Jeg laver næsten altid dahl med grøntsager, og her i opskriften får du to kategorier at vælge imellem:
- De hurtige, du kan tilberede direkte i gryden.
- De langsomme, der kræver tilberedning ved siden af.
Hedder det dahl, daal eller dhal?
Ja, hvordan staver man egentlig til denne herlige indiske linsegryde? Inderne skriver – ifølge Wikipedia – selv दाल, men det bliver jeg ikke meget klogere af. Men jeg kan se, de fleste søger på dahl, så i demokratiets navn jeg skriver dahl med grønsager og veksler lidt med de andre stavemåder. Og håber, du forstår 😉
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til daal skal du bruge:
- 100 g løg (eller rødløg)
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- 25 g frisk ingefær
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt gurkemeje
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk karrypasta (eller mere)
- 3 dl røde linser (tørrede)
- 7 dl vand
- 1 terning grønsagsbouillon
- 3 dl tomatspassata
- 2,5 dl kokosmælk (den fede)
- limesaft
- evt. salt
Valgfrit: De hurtige grønsager kan være
- 100 g søde kartofler
- 100 g gulerødder
- 1 rød peber
- 2-3 håndfulde spinat
Valgfrit: De langsomme grønsager kan være
- 1 aubergine
- 1 squash
Valgfrit tilbehør:
- Ris
- Naan
- Yoghurt
- Mango chutney
- Frisk koriander
- Ristede peanuts
Sådan gør du:
- Pil og hak løgene. Pil hvidløget og hak det fint. Svits begge dele i lidt olivenolie ved middel varme, til de bliver klare – ca. 5 minutter.
- Valgfrit – de hurtige grønsager: Hak gulerødder og søde kartofler i små tern. Tilsæt dem i gryden.
- Riv ingefæren fint, og vend den i gryden sammen med de øvrige krydderier. Lad det riste et minuts tid, mens du vender rundt.
- Tilsæt røde linser, vand og grønsagsbouillon, og lad det simre i ca. 20 minutter, til linserne er helt møre. Tilsæt lidt vand undervejs, hvis det koger tørt.
- Valgfrit – de langsomme grønsager: Tænd ovnen på 180 grader. Skær aubergine og squash i tern på ca. 2*2 cm. Vend det hele i lidt olivenolie og salt, bred det ud på et stykke bagepapir, og giv det ca. 20-30 minutter i ovnen, til det har fået lidt farve. Hold øje 🙂
- Valgfrit – de hurtige grønsager: Skær peberfrugten i tern, skyl spinaten og dup eller slyng vandet af.
- Når linserne er møre: Tilsæt tomatpassata og kokosmælk. V Varm godt igennem og smag til med lime og evt. salt.Vend også de øvrige valgte grønsager i – peberfrugt, spinat, aubergine og squash.
- Server din dhal med det tilbehør, du har valgt. Eller bare som den er.
Dahl med grønsager er en god vegetarret, fordi …
Det herlige ved dahl er – ja, mange ting. Først og fremmest, at det smager forrygende godt. Faktisk så godt, at min ellers også kødspisende mand ligefrem efterspurgte dhal, da den første portion var væk. Så vupti, røg den indiske linsegryde direkte ind på favoritlisten.
Æren skylder jeg to af mine piger. Den ene er vegetar og havde åbenbart reklameret lidt for sin dahl. Den anden var nysgerrig og ville gerne have et dahl-kursus. Det foregik heldigvis i mit køkken, så jeg også fik luret de fleste tricks. Tak Anne, tak Katrine. Og her får du den korte version:
Dhal – basis-dahl på 30 minutter
Jeg elsker at lave min dahl med grønsager, men hvis det skal gå stærkt, kan du lave en virkelig velsmagende og simpel dahl på en halv time. Sådan foregår det:
- Hak løg og hvidløg
- Svits løgene i olie, til de er klare
- Tilsæt krydderier, røde linser og bouillon
- Lad det koge 20 minutter
- Tilsæt tomat og kokosmælk
- Smag til med lime
Du kan udvide festen med alverdens grønsager – enten nogen, der er tilberedte på forhånd som aubergine, blomkål og søde kartofler – eller nogle rå, der bare skal varmes direkte i retten, fx spinat og rød peber.
Tilbehør til dhal?
Du behøver ikke tilbehør til dahl, men man kan jo godt få lyst alligevel. Prøv fx:
- Brød: Naan – købt eller hjemmebagt
- Fylde: Ris, bulgur eller quinoa
- Syre: Yoghurt naturel eller creme fraiche – bare lidt på toppen. Og limebåde ved siden af
- Knas: Ristede peanuts, helst usaltede – eller ristede kikærter
- Spice og sødme: Mangochutney
- Varme: En chilisovs, fx sriracha
- Grønt: Frisk koriander
Tak for opskriften. Det er den bedste dahl jeg har smagt. Meget lækkert.
Kære Kirsten, kæmpe tak for den søde besked. Jeg elsker den også 🙂 Kh Bodil
Altid min go-to opskrift på Daal. Smager fantastisk, er let at gå til – og så er der masser til madpakker, rester og fryseren.
Hej Theresa, tak for den søde kommentar. Ja, en fantastisk basis-dahl, jeg også selv elsker at finde en rest af 😊
Kh Bodil
Det er bare en stor fornøjelse at hente inspiration i dit madunivers ! Tak for det !!
Tusind tak, Mikael! Det er så hyggeligt, at du er her 😊 kh Bodil
Dejlig og velsmagende ret og det allerbedste er, jeg får ryddet op i grøntsagsbeholdningen og får så stor en portion at jeg kan fryse ned til flere “dovne” dage. Idag kom der kartofler, gulerødder, bladselleristængler, porre og peber sivri i.
Hej Susanne, det gør mig glad at høre! Og ja, det er en af de geniale ting ved dahl. En god tøm-køleskabet ret ◡̈
Tak for at skrive.
Kh Bodil