Følg med her:
Confiteret andelår – Confit de Canard med tilbehør
Confiteret and – købt eller hjemmelavet
Vil du servere confiterede andelår, kan du enten købe dem på dåse (og min erfaring med det er aldeles udmærket) – eller lave dem selv. Her får du opskrift på begge dele:
- Hjemmelavet confit de canard: Køb andelår (typisk på frost), og følg hele opskriften nedenfor.
- Købt confit de canard: Køb andelår på dåse, og følg opskriften fra punkt 4 nedenfor. Her kan du dog blive lidt udfordret med saucen, fordi du ikke får så meget fond at gøre godt med. Så må du nok ty til en købt andefond og evt. gi’ den lidt ribsgele eller gastrik og rødvin. Alternativt kast dig ud i en sauce med gastrik fra bunden!
Confit de Canard lyder fint og fransk, og resultatet er virkelig lækkert. Men det kræver absolut ingen avancerede køkkenforkundskaber at lave selv. Andelårene laver du klar i forvejen. Du kan være helt tryg ved, at de er møre som smør – og du behøver ikke tale fransk med dem.
Lad os lige tage overblikket først:
4 nemme trin til confiteret andelår:
- Køb et andelår til hver (eller måske lidt ekstra til de mest sultne) og andefedt til at simre dem i (jeg købte andefedt på frost i føtex, men har også set det på glas i SuperBrugsen)
- Tø andelårene op og lad dem hygge sig med en krydderblanding natten over.
- Børst dem rene, og lad dem snurre i fedtet ca. 3 timer
- Steg dem sprøde på panden eller i ovnen lige før servering.
Og så var der ikke flere trin. Detaljerne får du nedenfor.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 4 andelår (ca. 300 g/stk.)
- 1 kg andefedt (måske lidt mere)
Til krydderblandingen skal du bruge:
- 5 kviste frisk timian
- 1 kviste frisk rosmarin
- 2 laurbærblade
- 1 spsk peberkorn (gerne flere farver)
- 1 spsk sukker
- 2 spsk salt
Til saucen skal du bruge:
- fonden fra gryden (uden fedtet)
- ½ dl fløde (evt. mere)
- ½ dl portvin (eller Madeira etc.)
- sovsejævner (gerne med kulør)
- friskkværnet peber
- andefond (kan forlænge saucen, hvis der er for lidt)
- gastrik (valgfrit – en god frugtrig smagsforstærker)
- evt. salt (smag før du tilsætter!)
Til den lynstegte grønkål skal du bruge:
- 30 g valnødder eller pekannødder
- 6 pigeonæbler (eller 3 smagfulde syrlige æbler)
- 2 spsk andefedt (til panden)
- 300 g grønkål
- salt og friskkværnet peber
- rød balsamico
Sådan gør du:
- Sørg for, at andelårene er tøet helt op. Knus krydderierne i en morter, gnid dem godt ind i andelårene, og lad dem hvile i en frysepose i køleskabet 12-24 timer.
- Skyl krydderierne grundigt af (ellers kan fonden blive alt for salt). Dup lårene tørre. Varm andefedtet op i en gryde, og læg andelårene i. De skal være helt dækkede af andefedt. Sørg for, fedtet kun lige simrer, ikke mere. Og lad så lårene hygge sig der i ca. 3 timer, til de er fuldstændig møre.
- Nu kan du opbevare andelårene i fedtet på køl, hvis du ikke skal spise dem med det samme. De holder længe – op til et par måneder – bare de er dækket af fedtet.
- Tip! Hvis du skal bruge andelårene i dag eller i morgen, så fisk dem op med det samme. Hæld fond og fedt op i en høj, gennemsigtig beholder, fx et blenderglas, og sæt det koldt. Så er det nemt at tage fedtet fra senere.
- Når andelårene skal spises: Varm dem op, til skindet er knasende sprødt – enten på en pande eller ca. 20 minutter i ovnen ved 220 grader varmluft eller i mikroovn nogle få minutter. Brug grill til sidst – det gælder både ovn og mikroovn. Men hold øje!
Sådan laver du saucen:
- Fjern fedtet fra gryden (eller din gennemsigtige beholder), når det er koldt, og varm den andefond, der ligger tilbage. Si den gennem en fintmasket metalsi. Tilsæt fløde og portvin, og smag den til med salt og peber. Hvis du gerne vil have lidt mere sauce, kan du tilsætte 1/2 – 1 dl andefond (købt). Mere smag – smag til med gastrik. Jævn saucen med sovsejævner, hvis du synes.
Sådan laver du lynstegt grønkål med æbler:
- Hak nødderne groft, og rist dem på en tør pande, til de dufter. Lad dem køle af, fx på et stykke bagepapir.
- Fjern kernehusene fra æblerne, og skær æblerne i tynde både. Smelt andefedtet på en stor pande ved mellemvarme, og vend æblerne forsigtigt rundt her, til de begynder at karamellisere. Drys med lidt salt. Tag dem af panden.
- Imens, hak grønkålen groft. Vend den på panden, til den falder sammen. Krydr med salt og peber. Anret grønkålen på et fad, fordel æblerne over, stænk med lidt balsamico, og drys med de ristede nødder.
Hvilket tilbehør skal der til confiteret andelår?
Jeg gik meget enkelt til værks:
Sprøde, stegte kartofler. Jeg brugte kogte hvide kartofler, som jeg stegte på panden. Det vil også være fint med kartoffelstakke, hasselback kartofler eller brunede kartofler.
Det grønne blev en enkel kombi af grønkål og pigeonæbler, lynstegt på panden i lidt andefedt, serveret med et stænk rød balsamico og et drys ristede valnødder. Det tog ikke mange minutter.
Alternativt kan du lave en god salat, fx en luksus grønkålssalat.
Sauce til confiteret and
Når du laver confiteret and selv, bliver der lidt god andefond i bunden af gryden. Når fedtet er blevet koldt, er det nemt at fjerne. Fonden kan du så varme op og si til en koncentreret sauce – ikke sovs i rå mængder, men lidt at dryppe med. I opskriften får du også forslag til, hvordan du kan strække den til lidt mere sauce, hvis du synes, det ser lidt fattigt ud.
Hvis du har købt confiteret and på dåse, følger der ikke meget fond med. Så har jeg 3 forslag:
- Du kan enten tage den grundige og langsomme version her. En rigtig julesauce for dem, der har god tid.
- Eller du kan bruge en god købt andefond og toppe den op med ekstra smag fra eksempelvis 1/2 dl portvin (du kan også bruge madeira), evt. ribsgele, evt. gastrik, en smule fløde og sovsejævner, gerne den brune (med kulør).
- Eller du kan lave en svampesauce fra bunden, og brug købt andefond i stedet for grønsagsbouillon.
Og så har du confiteret and med lækkert tilbehør – voilá!
Opskrift med lynstegt grønkål er et godt alternativ til kartofler mm
Næste gang vi bruger opskriften vil vi undlade stegning af æblerne så vi får en frisk smag
Hej Ulrik, dejligt, I kunne bruge tippet med at stege grønkål. Friske æbler giver lidt mere knas, også lækkert 🙂 Tak for at skrive. Kh Bodil
Flotte billeder og sat overskueligt og flot op.
Jeg skulle blot have lidt inspiration til tilbehøret til confiteret and.
Tusind tak, Carsten. Håber du fandt et par ideer. Du er altid velkommen en anden gang.
Kh Bodil