Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Citronlagkage med brombær og lemoncurd er en skøn kombination af sødt og syrligt - og en perfekt lagkage, når der er brombær i sæson. Du kan selvfølgelig også bruge købte eller frosne brombær. Eller andre bær, hvis du foretrækker det.
Citronlagkagen er en lækker, cremet lagkage, jeg oprindeligt bagte til en fødselsdag, men den er også virkelig lækker som dessert. Den består af:
Og lagkagen er selvfølgelig toppet op med friske brombær.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jeg bager lagkagebunde som én kage og deler den i bunde, når den er kølet af. Men sådan en kage har det med at blive buet i toppen, fordi kagen bliver gennembagt først i kanten, og så bliver ved at hæve på midten.
Det vil jeg ikke ha’. Derfor bruger jeg mit hjemmefoldede bagebælte. Easy peasy – det gør du sådan her:
Det våde viskestykke holder temperaturen nede i kanten, så hele kagen kan hæve mere harmonisk. Og det bliver lettere at skære 3 flade bunde, når lagkagen er bagt.
Min springform er 24 cm i diameter, og det passer godt til portionen.
Hvis din er større, kan du gange portionen op, så du bruger:
250 g smør, 250 g sukker, 5 æg, 250 g hvedemel, 2,5 tsk bagepulver, 2, spsk fløde eller mælk, 2 øko citroner – fintrevet skal af begge og 2,5 spsk citronsaft. Det kan være, den skal bage en smule længere.
Hvis din springform er mindre, bruger du samme portion og bager den lidt længere, måske 5-10 minutter. Tjek med en strikkepind eller tilsvarende. (Hvorfor skal en mindre kage bage længere? Fordi formen er mindre, bliver kagen højere. Og derfor skal den bage længere).
De fleste bager lagkagebunde af en sukkerbrødsdej med intet eller kun meget lidt fedtstof. Det synes jeg er lidt kedeligt, så jeg bager af en sandkagedej-ish. Du kan også kalde det en muffindej, og så lyder det sikkert straks mere lækkert 😉 I praksis er det den slags kagedej, som min mors generation kaldte en pund-til-pund-kage, hvor man bruger lige dele smør, mel og sukker, og plus æg. Så kan man toppe op med smag og fyld af forskellig art, for eksempel nødder, citron, chokolade eller bær, fuldstændig som i muffins.
Kagen blev bagt første gang til min datters babyshower – et koncept, jeg er for gammel til rigtig at overgive mig til, og selvom hun ved, hun får en pige, har jeg det lidt stramt med alt det lyserøde. Måske er jeg bare alt for woke (eller bange for ikke at være det)?
Anyways, kagen kan vel nok fortolkes som en kage til mit første barnebarn, som altså rent biologisk er af hunkøn. Og da det lille væsen valgte at komme til verden en tidlig søndag morgen, fik jeg anledning til at bage lagkagen igen – en fødselsdagslagkage med nul lys.
Og det er ikke første gang, jeg bager den slags lagkage med nul lys. Min egen yngste datter er født kort efter midnat, så efter en kort nat stod jeg op og bagte denne her lagkage. God tradition, men nok bedre at få en lagkage leveret end at stå op umiddelbart efter fødslen og bage den selv … trods alt.
Det er ikke altid, det lykkes, men jeg forsøger at få bagt en lagkage til min egen fødselsdag hvert år – og det er min chance for at opfinde og afprøve en ny kombination. Det er ikke dem alle, der kommer på bloggen, men der ligger nogle stykker efterhånden. Så du kan måske også overveje:
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Hey, nu fik du mig jo til at lave 🍋 lemon curd. Nøj, det smager godt!
Jeg endte med at blende alle brombærrene og passere dem gennem en sigte, min svigermor og jeg er enige om, at brombærkerner er noget stads. Måske havde jeg ikke behøvet at passere det, men for en sikkerheds skyld (og kun en halv portion).
Faktisk lækker kage med en elegant balance mellem det syrlige og det søde🎯
Hjemmelavet lemon curd – det har jeg endnu til gode! Tak for tip om glasuren, det er nu tilføjet i opskriften. Og dejligt at høre, at du også synes, den rammer balancen mellem det søde og det syrlige. Kh Bodil
Hejsa – tror du den holder sig ok, hvis man laver den dagen inden, den skal serveres? Overvejer at bruge den til dåbskage…
Hej Natali, det kan du godt! Måske vent med at pynte den til på dagen, hvis du kan. Bare sæt den i køleskabet. God fornøjelse 🙂 Kh Bodil
Hej,
Hvis jeg nu gerne vil bage lagkagebundene dagen før, men vente med fyldet – har du så et tip til, hvordan jeg holder dem gode i et døgns tid?
Hej Eva, bundene kan sagtens stå en dags tid. Evt. sæt dem køligt, men bare ikke server dem køleskabskolde – så vil de også blive lidt stive i det (smørret i dem stivner). God bagelyst! 🎂 Kh Bodil
Hejsa, jeg vil gerne lave en lagkage på to niveauer – tror du det er muligt at tilføje husplast til mascaponecremen, så den sætter sig nok til at kunne holde lagene i lagkagen og toppen af lagkagen?
Hej Rikke, det tror jeg sagtens, du kan. Du kan lade dig inspirere lidt af den brombærmousse, jeg bruger her https://muttionline.dk/desserter-og-kager/chokolade-lagkage-med-brombaer/
Held og lykke med det 🙂
kh Bodil
Jeg har aldrig forsøgt mig med bagebælte, så jeg googlede lige lidt. Jeg kommer frem til at bagetiden skal forlænges med ca 20 min. Er der taget højde for det i din opskrift? Eller hvad er din erfaring?
Glæder mig til at prøve din opskrift.
Hej Sanne, ja, bagebælte forlænger bagetiden. Min erfaring er nu ikke 20 minutter – nok snarere 10. Men alt afhængigt af, hvor vådt og tykt et bagebælte. Derfor to tips: Jeg foreslå, at du fjerner bagebæltet ca. halvejs. Og at du tester i kanten af kagen, om den er gennembagt, inden du tager den ud. Jeg vil mene, at de 60 minutter rækker fint til denne metode.
God bagelyst!
Kh Bodil
Hej Bodil,
Tror du man kan lave bundene flere dage i forvejen og så fryse dem ned? Kagen ville skulle serveres søndag, så tænkte at lave bundene torsdag, fryse dem ned og tage dem op om lørdagen og putte dem i køleskabet 🙂 Og så ville jeg samle søndag morgen – hvad tænker du? 🙂
Vh. Sidsel
Hej Sidsel, det vil jeg være helt tryg ved at gøre. God idé at tø op i køleskabet, så det ikke bliver forceret.
God fornøjelse med den!
Kh Bodil