Følg med her:
Bruschetta med rødbedechips og peberrodscreme
Denne danske version af bruschetta er sprød og lækker, både som forret og som appetizer. Den er nem at lave – og rødbedechips er bare så dekorative!
Bruschetta som appetizer
Min lidt uortodokse version af bruschetta fandt jeg på, da jeg stod med de klassiske spørgsmål i juleferien: Hvad skal man servere til det lille glas før julemiddagen – eller til boblerne, når vi ser nytårstalen? Jeg har længe haft lyst til at lave rødbedechips, og dem kunne jeg såmænd sagtens spise alene. Men jeg fik alligevel lyst til at gøre lidt mere. Og der er noget med rødbeder og peberrod, ikke?
Først tænkte jeg, at man bare kunne sætte en lille klat peberrodscreme på hver rødbedechip. Men chipsene bliver så små i ovnen, at det ikke rigtig giver mening.
I stedet gik jeg bruschetta-vejen, så der kommer lidt fast bund under herlighederne. En lille sprød skive surdejsbrød med peberrodscreme og de sprøde chips. Så manglede der bare et drys grønt, og det blev purløg. Voila.
Rødbedechips er ikke det hurtigste at lave – det tager en times tid. Men det meste af tiden ligger de bare i ovnen og tørrer. Og så, hvor smukke de bliver!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 3 rødbeder
- 1,5 spsk soya
- 4 spsk olivenolie
- flagesalt
Til peberrodscremen
- ½ dl piskefløde
- 1 dl creme fraiche 38 %
- 1 spsk frisk revet peberrod (eller mere!)
- frisk citronsaft
- salt og friskkværnet peber
Til bruschettaen også:
- 16 skiver baguette (gerne surdejsbrød, alternativt rugbrødschips)
- purløg
Sådan gør du:
- Skur rødbederne, og trim dem i enderne (du skal ikke skrælle).
- Snit dem i tynde skiver (bedst på mandolinjern).
- Vend dem i olie og soya, så de er dækket på alle flader.
- Fordel dem i ét lag på bagepapir (2 plader).
- Sæt dem ind i ovnen, og tænd på 125 grader varmluft. Giv dem ca. 50 minutter, til de er sprøde.
- Drys med flagesalt, og lad dem køle af på bagepapiret.
- Opbevar i tætsluttende beholder, til de skal bruges.
Sådan laver du peberrodscremen:
- Pisk fløden stiv, tilsæt creme fraichen og pisk igen, til cremen kan holde faconen (som stift flødeskum).
- Smag til med masser af friskrevet peberrod, lidt citron, salt og peber.
Sådan anretter du bruschettaen:
- Rist brødskiverne. Læg så en teskefuld peberrodscreme på hver (jeg brugte en sprøjtepose – så er det nemt at styre), top op med rødbedechips. Klip lidt frisk purløg over.
- Server straks.
Vegetarisk bruschetta
Selvom jeg selv spiser and til jul, er der også altid et vegetarisk alternativ – og derfor tænker jeg også vegetarisk, når jeg vil lave en appetizer eller lille forret.
Her tog jeg udgangspunkt i lokale råvarer, der rent faktisk er i sæson, og som passer til julens smage. Og jeg er vild med rødbedechips – både fordi de smager vidunderligt (altid dem, jeg går efter i posen med rodfrugtchips). Og fordi de er så umanerligt smukke. Til jul passer den røde farve jo også perfekt.
Da jeg eksperimenterede til juleaften, endte jeg med at lave rødbedechips på den lange led, så de blev store nok til, at man kunne dyppe i peberrodscremen ved siden af. Det kan også anbefales.
Men til nytår ville jeg gerne lave en lidt mere færdig fingerhaps, der kunne arrangeres på et fad. Derfor fik de lidt brød under – her et surdejsflute. De vil også være rigtig gode med rugbrødschips, der har syrligheden lige som surdejsbrødet.