Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Gammeldags nellikebrød - koldhævet krydderbrød

Gammeldags nellikebrød er en klassiker i min familie – en klassiker, jeg næsten havde glemt. Nellikebrødet er et krydderbrød, der smager supergodt bare med koldt smør. Eller måske med lidt brombærsyltetøj og ost. Eller hvad du nu foretrækker på sådan et lidt sødt krydderbrød.

Opskriften på nellikebrød har jeg (selvfølgelig) fra min mor, men jeg har justeret lidt. Siden jeg er begyndt at bage brød med meget bløde deje, synes jeg, denne her blev lige lovlig tung. Og – detalje – jeg fik lyst til at bage brødet i form! Normalt har vi bare flettet brødet, og lagt det direkte på bagepapir, og det kan du selvfølgelig også.

Mit nellikebrød blev koldhævet

Når jeg valgte at bage nellikebrødene i form, var det bare også fordi, jeg ville koldhæve dem. Det plejede min mor ikke, men jeg tænkte: Mere smag, bedre holdbarhed – jeg prøver! Og det gik godt.

Hvis du vil bage brødene hurtigt samme dag, skal du bruge 50 g gær i stedet for 10 g. Så kan brødene hæve på køkkenbordet og blive klar til ovnen på et par timer – alt efter hvor varmt der er i dit køkken.

Og du kan selvfølgelig også bage nellikebrød som små boller i stedet. Eller små flettede brød. De skal bages ca. 15-20 minutter, alt efter størrelse.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Gammeldags nellikebrød - koldhævet krydderbrød

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: 2 stk.

Forberedelse: 16 timer

Du skal bruge:

  • 1000 g hvedemel

  • 6 dl mælk, evt. kærnemælk

  • 10 g gær

  • 12 g salt

  • 1 dl sirup

  • 2 tsk nelliker

  • 2 tsk stødt ingefær

Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i lidt af mælken, og ælt dejen grundigt. Gerne på røremaskine, til den slipper kanterne.

  2. Beklæd to små rugbrødsforme med bagepapir.

  3. Del dejen i 2 lige store klumper, og del dem i hver 3 lige store dele. Rul dem til lange pølser, og flet dem, så de lige passer ned i brødformene. Lad dem hæve tildækket på køkkenbordet 2-3 timer (til de er begyndt at hæve synligt), og sæt dem så til at hæve i køleskabet 8-14 timer, som det passer bedst.

  4. Tag brødene ud af køleskabet, og tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl brødene med æg, og drys med chiafrø eller birkes.

  5. Når ovnen er helt varm: Sæt brødene ind, og sæt uret på 10 minutter. Skru så ned til 180 grader, og bag videre i ca. 25 minutter, til brødene er smukt gyldne og gennembagte. Køl dem af på en bagerist.

  6. Server med smør, ost eller marmelade. Eller lidt af det hele. NB. Brødet er også særdeles velegnet til at riste i skiver!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Gammeldags nellikebrød - koldhævet krydderbrød

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.