Scan for at gå til opskrift
Gammeldags nellikebrød
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 35 minutter min
Hævetid 10 timer t
Hvis du ikke vil vente på en koldhævning, kan du bruge 25 g gær og springe den over.
Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten - og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.
Opløs gæren i lidt af mælken, og ælt så dejen grundigt sammen. Gerne på røremaskine, til den slipper kanterne.
Beklæd 1 lille rugbrødsform med bagepapir.
Del dejen i 3 lige store klumper. Rul dem til lange pølser, og flet dem, så de lige passer ned i brødformen. Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet 2-3 timer (til det er begyndt at hæve synligt), og sæt det så til at hæve i køleskabet 8-14 timer, som det passer bedst.
Tag brødet ud af køleskabet, og tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl brødet med æg, og drys med birkes eller chiafrø.
Når ovnen er helt varm: Sæt brødet ind, og sæt uret på 10 minutter. Skru så ned til 180 grader, og bag videre i ca. 25 minutter, til brødet er smukt gyldent og gennembagt. Vip det ud, og køl det af på en bagerist.
Server med smør, ost eller marmelade. Eller lidt af det hele. NB. Brødet er også særdeles velegnet til at riste i skiver!