Go Back
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Gammeldags nellikebrød - koldhævet krydderbrød

Gammeldags nellikebrød

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Hævetid 10 timer

Ingredienser

Kokkens noter

Hvis du ikke vil vente på en koldhævning, kan du bruge 25 g gær og springe den over.
Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten - og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.

Dine egne noter

Tilberedning

  • Opløs gæren i lidt af mælken, og ælt så dejen grundigt sammen. Gerne på røremaskine, til den slipper kanterne.
  • Beklæd 1 lille rugbrødsform med bagepapir.
  • Del dejen i 3 lige store klumper. Rul dem til lange pølser, og flet dem, så de lige passer ned i brødformen. Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet 2-3 timer (til det er begyndt at hæve synligt), og sæt det så til at hæve i køleskabet 8-14 timer, som det passer bedst.
  • Tag brødet ud af køleskabet, og tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl brødet med æg, og drys med birkes eller chiafrø.
  • Når ovnen er helt varm: Sæt brødet ind, og sæt uret på 10 minutter. Skru så ned til 180 grader, og bag videre i ca. 25 minutter, til brødet er smukt gyldent og gennembagt. Vip det ud, og køl det af på en bagerist.
  • Server med smør, ost eller marmelade. Eller lidt af det hele. NB. Brødet er også særdeles velegnet til at riste i skiver!