Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Valnøddeboller er nok min all time favorite opskrift på surdejsboller. Det er virkelig boller, der smager af noget, og de er gode til (næsten) alt! Til morgen, til eftermiddag, til suppen om aftenen, til natmad. Til smør, til ost, til marmelade. Til te, til kaffe, til et stort glas isvand. Til vinter, til sommer og alt derimellem.

Valnøddeboller med rugmel – og nu også med surdej

Valnøddebollerne må gerne have noget syrlighed og smag, og derfor har jeg altid givet dem lidt rugmel, grahamsmel og sigtemel.

I mange år bagt mine valnøddeboller med gær, altså uden surdej, og de er lige til at gå til, hvis du ikke har en surdej. Koldhævede og med god krumme.

Denne her opskrift er med surdej, og det gør bare krummen og smagen endnu bedre. Valnøddeboller med store lufthuller, sprød skorpe og sej krumme, så er jeg jo nærmest lykkelig.

Som altid med surdejsbrød, skal du friske din surdej op først (eller lave en ny – opskriften finder du her), så du har en frisk og aktiv bagesurdej.

Når bagesurdejen er klar, laver du selve dejen. Langtidshæver den. Og bager. Det sidste går lynhurtigt.

Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Et lille tip: Hvis du elsker valnødder lige så højt som mig, skulle du unde dig selv at prøve de økologiske fra Colombani. Det får jeg ikke penge for at sige – men kvaliteten er virkelig god. Lige som alle deres andre nødder og olivenolien, for øvrigt.

Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: Ca. 10 stk.

Forberedelse: 1 døgn

Tilberedning: 12 minutter

Til din bagesurdej skal du bruge:

  • 1 spsk gemmesurdej (en, du har fået, lavet eller gemt fra sidst)
  • 1 spsk hvedemel (proteinindhold på mindst 11 g pr. 100 g)
  • 1 spsk fuldkornshvedemel (også gerne højt proteinindhold)
  • 2 spsk lunkent vand

Til dine surdejsboller skal du bruge:

  • 375 g koldt vand (3 3/4 dl)
  • 2 spsk opfrisket surdej
  • 5 g gær
  • 300 g hvedemel (5 dl) - og husk: Mindst 11 g protein pr. 100 g
  • 30 g sigtemel
  • 30 g rugmel
  • 40 g grahamsmel eller fuldkornshvedemel
  • 75 g valnødder, groft hakkede
  • 10 g salt (1,5 tsk fint salt eller knap 2 tsk groft salt)
  • En sjat olivenolie
  • Lidt ekstra mel

Sådan gør du:

  1. Du kan lave dine valnøddeboller enten i hånden eller i røremaskine. Resultatet bliver lige forrygende. Selvom jeg har en røremaskine, laver jeg dem næsten altid i hånden, fordi metoden er HELT sikker, og jeg bliver aldrig i tvivl om, at dejen bliver elastisk nok, udvikler gluten nok og laver store lufthuller i bollerne.

    Du finder begge fremgangsmåder i min grundopskrift på surdejsboller.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.