Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Valnøddeboller er nok min all time favorite opskrift på surdejsboller. Det er virkelig boller, der smager af noget, og de er gode til (næsten) alt! Til morgen, til eftermiddag, til suppen om aftenen, til natmad. Til smør, til ost, til marmelade. Til te, til kaffe, til et stort glas isvand. Til vinter, til sommer og alt derimellem.

Opskriften giver dig to muligheder:

 • Bag bollerne med surdej og lidt gær. Det er den oprindelige opskrift.
 • Bag udelukkende med surdej – uden gær. Så skal du kun ændre et par småting: Mængden af surdej og vand. Se lidt længere nede.

Valnøddeboller med rugmel – og nu også med surdej

Valnøddebollerne må gerne have noget syrlighed og smag, og derfor har jeg altid givet dem lidt rugmel, grahamsmel og sigtemel.

I mange år bagt mine valnøddeboller med gær, altså uden surdej, og de er lige til at gå til, hvis du ikke har en surdej. Koldhævede og med god krumme.

Denne her opskrift er med surdej, og det gør bare krummen og smagen endnu bedre. Valnøddeboller med store lufthuller, sprød skorpe og sej krumme, så er jeg jo nærmest lykkelig.

Som altid med surdejsbrød, skal du friske din surdej op først (eller lave en ny – opskriften finder du her), så du har en frisk og aktiv bagesurdej.

Når bagesurdejen er klar, laver du selve dejen. Langtidshæver den. Og bager. Det sidste går lynhurtigt.

Bag evt. bollerne uden gær – udelukkende på surdej

Bager du valnøddebollerne helt uden gær, kun med surdej, skal du bruge:

 • 125 g aktiv surdej
 • 300 g koldt vand (3 dl)
 • 300 g hvedemel (5 dl) – og husk: Mindst 11 g protein pr. 100 g
 • 30 g sigtemel
 • 30 g rugmel
 • 40 g grahamsmel eller fuldkornshvedemel
 • 75 g valnødder, groft hakkede
 • 10 g salt (1,5 tsk fint salt eller knap 2 tsk groft salt)
 • En sjat olivenolie
 • Lidt ekstra mel

Følg fremgangsmåden nedenfor, bare udelad gærblandingen.

Bag med eller uden røremaskine

Jeg har beskrevet fremgangsmåden i hånden, uden røremaskine. Men hvis du hellere vil bruge maskine, kan du finde fremgangsmåden på det her i min grundopskrift på surdejsboller.

I opskriften skriver jeg ‘stræk og fold’ – det kan du også se nærmere beskrevet i surdejsbolleopskriften ovenfor :-)

Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Et lille tip: Hvis du elsker valnødder lige så højt som mig, skulle du unde dig selv at prøve de økologiske fra Colombani. Det får jeg ikke penge for at sige – men kvaliteten er virkelig god. Lige som alle deres andre nødder og olivenolien, for øvrigt.

To nye tips til mine valnøddeboller

Sommerferie i Danmark – i efterårsvejr – det er bageferie. Så i sommeren 2020 har jeg haft gooood tid til at lege med mine opskrifter (og nej, jeg lærer aldrig bare at følge en opskrift, heller ikke mine egne).

Og det kan godt være, det er en lille justering, men dog: Prøv at tilsætte lidt sirup. Bare 2 spiseskeer. Jeg bruger Meyers mørke maltsirup, som smager virkelig kraftigt, så selv en lille smule gør en stor forskel: Dejen bliver endnu lettere (fordi gærceller elsker sukker), den bliver mørkere – og det smager knaldgodt.

Især fordi min søster kom med et andet tip: Løgismose mørk pålægschokolade. Jeg køber aldrig, som i aldrig, pålægschokolade, men princippet står for fald. For de tykke skiver virkelig god mørk pålægschokolade smager himmmmmmelsk på en surdejsbolle med valnødder og lidt maltsirup!

Du kan få maltsiruppen i alle Meyers bagerier i København. Men vist desværre ikke uden for København. Prøv evt. med en lysere maltsirup fra din helsebiks eller maltmel fra Skærtoft Mølle.

Pålægschokoladen har de i Netto.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Valnøddeboller med surdej

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: Ca. 10 stk.

Forberedelse: 1 døgn

Tilberedning: 12 minutter

Til dine surdejsboller skal du bruge:

 • 375 g koldt vand (3 3/4 dl)

 • 300 g hvedemel (5 dl) – og husk: Mindst 11 g protein pr. 100 g

 • 30 g sigtemel

 • 30 g rugmel

 • 40 g grahamsmel eller fuldkornshvedemel

 • 30 g aktiv surdej

 • 5 g gær + 10 g vand (2 tsk)

 • 75 g valnødder, groft hakkede

 • 10 g salt (1,5 tsk fint salt eller knap 2 tsk groft salt)

 • En sjat olivenolie

 • Lidt ekstra mel

Prøv også:

 • 2 spsk mørk maltsirup fra Meyers

Først et tip:

 1. Hvis du ikke er dus med surdejsbagning, så kig godt på min grundopskrift på surdejsboller. Her står både den håndholdte og den maskindrevne fremgangsmåde godt beskrevet.

Sådan gør du:

 1. Bland vand og de forskellige meltyper, dæk dejen med plast eller låg, og lad den stå en halv til en hel time (autolyse).

 2. Ælt surdejen og gærblandingen godt ind i dejen, og drys salt og hakkede valnødder over. Dæk dejen igen, og vent en halv time.

 3. Lav nu stræk og fold, og gentag 4-5 gange hver halve time.

  Tip! Se teknikken på video her.

 4. Efter sidste fold skal dejen langtidshæve i køleskabet (ikke under 5 grader, så falder den i søvn). Smør en skål eller plastbøtte indvendigt med olie, og hæld dejen over i den. Dæk med låg eller plast, og sæt på køl. Mindst 6 timer, gerne op til 20 timer.

Nu er det bagetid!

 1. Sæt dejen ud på køkkenbordet, og tænd ovnen på mindst 250 grader varmluft. Sæt to plader i ovnen (og bagesten/bagestål, hvis du har), og vent til den er brandvarm. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.

 2. Drys lidt mel på bordet, ca. 40 x 40 cm. Skrab dejen forsigtigt ud på melet. Tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold dejen sammen på midten i et snuptag. Skær dejen igennem på langs med dejskraberen, og hak dejen ud til boller. Løft dem over på bagepapiret.

  Tip! Se teknikken på video her.

 3. Hæld 1 dl vand i den ene plade, så du danner damp i ovnen. Hiv bagepapiret med bollerne over på den anden plade. Luk ovnen, og sæt et ur på 10 minutter. Bollerne skal nok have 12-15, men hold øje – ovne er forskellige. Lad bollerne få god farve og skorpe – og nyd!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Valnøddeboller – surdejsboller med valnødder

 1. Jeg glæder mig til at afprøve opskriften. Men nu har jeg læst og læst om surdej, og altid snakkes der om lunt vand og lun dej 26-29-33 grader osv.
  Er der nogen forklaring på hvorfor vandet i denne opskrift skal være køligt?
  Mvh Ane

  1. Hej Ane, uha, surdej er jo en jungle nogle gange ;-) Men jeg bruger koldt vand fra start, da dejens temperatur helt naturligt vil stige, når du arbejder med den – enten på maskine eller ved at vende den og dermed lade den stå på køkkenbordet i nogle timer. God bagelyst! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.