Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Valnøddeboller med surdej

Antal 10 stk.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 12 minutter
7 timer
Samlet 7 timer 42 minutter

Ingredienser

  • 375 g koldt vand
  • 300 g hvedemel (mindst 11 % protein )
  • 30 g sigtemel
  • 30 g rugmel
  • 40 g grahamsmel (eller fuldkornshvedemel)
  • 30 g aktiv surdej
  • 5 g gær
  • 2 tsk vand
  • 75 g valnødder
  • 10 g salt
  • En sjat olie
  • Lidt ekstra mel
Prøv også:
  • 2 spsk mørk maltsirup (eller alm. mørk sirup)

Dine egne noter

Tilberedning

Først et tip:
  • Hvis du ikke er dus med surdejsbagning, så kig godt på min grundopskrift på surdejsboller. Her står både den håndholdte og den maskindrevne fremgangsmåde godt beskrevet.
Sådan gør du:
  • Bland vand og de forskellige meltyper, dæk dejen med plast eller låg, og lad den stå en halv til en hel time (autolyse).
  • Opløs gæren i vandet. Hak valnødderne groft.
  • Ælt surdejen og gærblandingen godt ind i dejen, og drys salt og hakkede valnødder over. Dæk dejen igen, og vent en halv time.
  • Lav nu stræk og fold, og gentag 4-5 gange hver halve time.
    Se teknikken i videoen (en anden dej, men samme teknik).
  • Efter sidste fold skal dejen langtidshæve i køleskabet (ikke under 5 grader, så falder den i søvn). Smør en skål eller plastbøtte indvendigt med olie, og hæld dejen over i den. Dæk med låg eller plast, og sæt på køl. Mindst 8 timer, gerne op til 20 timer.
Nu er det bagetid!
  • Sæt dejen ud på køkkenbordet, og tænd ovnen på mindst 250 grader varmluft. Sæt to plader i ovnen (og bagestål, hvis du har), og vent til den er brandvarm. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
  • Drys lidt mel på bordet, ca. 40 x 40 cm. Skrab dejen forsigtigt ud på melet. Tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold dejen sammen på midten i et snuptag. Skær dejen igennem på langs med dejskraberen, og hak dejen ud til boller. Løft dem over på bagepapiret. Se teknikken i videoen.
  • Hæld 1 dl vand i den ene plade, så du danner damp i ovnen. Hiv bagepapiret med bollerne over på den anden plade/bagestålet. Luk ovnen, og sæt et ur på 12 minutter. Bollerne skal nok have lidt mere, men hold øje – ovne er forskellige. Lad bollerne få god farve og skorpe – og nyd!