Hver gang min ældste datter kommer på besøg, er det første hun gør at åbne køleskabet og spørge, om vi ikke har en lille snack. Det har jeg for det meste, men den ligger ikke i køleskabet. Det er nemlig en rugbrødssnack, og selv foretrækker jeg, at den er bagt med godt mørkt surdejsrugbrød, tørrede frugter og lidt nødder.
Den kommer her!
Det smarte er, at du kan bage en stor portion og lægge dine rugbrødssnacks i fryseren. Så har du en lynhurtig snack til madpakken. Til rejsen. Eller bare til NU!
Rugbrødssnack med surdej
Inden du går i gang, skal have fat i en surdej. En rug-surdej. Den kan du enten få af en ven eller lave selv – det tager bare nogle dage. Her kan du se hvordan. Hvis du er surdejstypen, der har en allerede – så er det jo bare at gå i gang. Hvis du har en hvedesurdej, kan du bare fodre den med rugmel – så har du en rugsurdej.
Og undskyld, kan man ikke bage en rugsnack uden surdej?
Jojo, selvfølgelig. Ta’ en rugbrødsopskrift uden surdej, tilsæt hakkede nødder og tørrede frugter – så er du i gang :-)
Og skal det være endnu nemmere? Så køber du en rugbrødsblanding og kører med den. Du skal bare bruge en halv pose, så passer det nogenlunde :-)
Hvorfor er de købte rugbrødssnacks så mørke?
Hvis du undrer dig over, at dine hjemmebagte rugbrød (og dine hjemmebagte rugbrødssnacks) ikke bliver så mørke som dem, du køber, så er forklaringen malt. Jeg bruger en mørk maltsirup fra Meyers – den kan jeg købe i deres bagerier i København.
Du kan også lave en maltsirup selv, hvis du er entusiastisk nok. Det er ikke svært. Jeg fandt fx denne opskrift.