Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Hver gang min ældste datter kommer på besøg, er det første hun gør at åbne køleskabet og spørge, om vi ikke har en lille snack. Det har jeg for det meste, men den ligger ikke i køleskabet. Det er nemlig en rugbrødssnack, og selv foretrækker jeg, at den er bagt med godt mørkt surdejsrugbrød, tørrede frugter og lidt nødder.

Den kommer her!

Det smarte er, at du kan bage en stor portion og lægge dine rugbrødssnacks i fryseren. Så har du en lynhurtig snack til madpakken. Til rejsen. Eller bare til NU!

Rugbrødssnack med surdej

Inden du går i gang, skal have fat i en surdej. En rug-surdej. Den kan du enten få af en ven eller lave selv – det tager bare nogle dage. Her kan du se hvordan. Hvis du er surdejstypen, der har en allerede – så er det jo bare at gå i gang. Hvis du har en hvedesurdej, kan du bare fodre den med rugmel – så har du en rugsurdej.

Og undskyld, kan man ikke bage en rugsnack uden surdej?

Jojo, selvfølgelig. Ta’ en rugbrødsopskrift uden surdej, tilsæt hakkede nødder og tørrede frugter – så er du i gang :-)

Og skal det være endnu nemmere? Så køber du en rugbrødsblanding og kører med den. Du skal bare bruge en halv pose, så passer det nogenlunde :-)

Hvorfor er de købte rugbrødssnacks så mørke?

Hvis du undrer dig over, at dine hjemmebagte rugbrød (og dine hjemmebagte rugbrødssnacks) ikke bliver så mørke som dem, du køber, så er forklaringen malt. Jeg bruger en mørk maltsirup fra Meyers – den kan jeg købe i deres bagerier i København.

Du kan også lave en maltsirup selv, hvis du er entusiastisk nok. Det er ikke svært. Jeg fandt fx denne opskrift.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Rugbrødssnack med tranebær og nødder

Brød og boller, Snacks og dips

Rækker til: 20 stk.

Tilberedning: 20 minutter

Dag 1 skal du bruge:

  • 250 g koldt vand (2,5 dl)

  • 150 g skårne eller knækkede rugkerner

  • 100 g blandede frø og kerner, fx hørfrø, sesam, solsikke og græskarkerner

Dag 2: 4-6 timer før du blander dejen skal du bruge:

  • 50 g moden surdej

  • 150 g lillefingervarmt vand

  • 125 g rugmel

Dag 2: Til dejen skal du bruge:

  • Kernerne fra i går

  • Den aktive rugsurdej (gem en smule til næste gang)

  • 100 g lunkent vand

  • 25 g sirup (find en mørk maltsirup hos din helsekost eller hos Meyers bagerier)

  • 200 g rugmel

  • 10 g salt

  • 100 g tørret frugt (jeg bruger tranebær)

  • 75 g meget grofthakkede nødder

Du skal også bruge:

  • to stykker bagepapir

  • 125 g hakkede nødder til at vende stykkerne i

6-24 timer før bagetid: Sæt kerner i blød:

  1. Hæld frø og kerner i vandet i en god stor skål (som du bruger til dejen i morgen). Dæk det med et viskestykke, og lad det hvile 12-24 timer.

4-6 timer før bagetid:

  1. Frisk surdejen op: Bland rugsurdej, vand og rugmel godt. Dæk med et klæde. Lad det hvile, til surdejen er hævet mindst 30 %. Det tager ca. 4-6 timer i mit køkken.

Sådan bliver det til rugbrødssnacks:

  1. Rør dejen grundigt, gerne på røremaskine, i ca. 10 minutter. Dejen er ikke særlig stiv, og det skal den ikke være.

  2. Vær klar med en spiseske, et glas vand og de hakkede nødder til pynt: Dyp skeen i vand, form en kugle af dejen, vend den i nødderne, og sæt den på bagepapir. Fortsæt, til dejen er brugt op, og du har ca. 20 kugler fordelt på to plader. Tryk dem lidt ned, og lad dem hæve 2-3 timer ved stuetemperatur. Dæk med et rent viskestykke.

  3. Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og sæt begge plader ind, når ovnen er varm – ikke før. Skru straks ned til 175 grader, og bag dine rugbrødssnacks i ca. 20 minutter.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip 1: Rugbrød og rugbrødssnacks samtidig

Hvis du laver dobbelt portion, kan du lave en plade med små madpakkerugbrød (uden tranebær og nødder) – og lave den anden halvdel til rugbrødssnacks. Grunddejen er den samme.

Og husk, du kan bage to plader samtidig i ovnen ved varmluft.

Tip 2: Dine rugbrødssnacks kan fryses

Du kan sagtens putte dine rugbrødssnacks i fryseren og bare tage dem op efterhånden. Så kan de også virke som et køleelement i din madpakke :-) I fryseren holder de fint 4-5 måneder.

Rugbrødssnack med tranebær og nødder

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.