Læs mere

"/> Langtidshævede femkornsboller med kardemomme - Muttionline Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

//Reklame for Valsemøllen//

Knas! Jeg elsker kerner og økologi, og jeg elsker lækre boller på den lette måde. Derfor har jeg også kastet min kærlighed på langtidshævede femkornsboller. Ideelle til lange dovne dage i sommerhuset – eller bare en weekend i lavt gear derhjemme.

Nemme sommerhusboller med eller uden surdej

Hos mig er femkornsbollerne blevet indbegrebet af sommerhusboller, fordi:

  • Indkøbet er nemt: Der skal kun én pose kerner til (i stedet for fem).
  • Dejen er nem: Jeg bruger mit autolysetrick. Det er et hit for dovne bagere, der elsker brød med lækker, langtidsholdbar krumme.
  • Og når dejen har koldhævet natten over, kan du sætte knasende nybagte boller på bordet, så snart du har fået din morgendukkert (aka brusebad, når du bare bager derhjemme).

Autolyse skriver jeg lidt mere om under opskriften. Du kan også bare følge opskriften, så giver det helt sig selv.

Surdej er en mulighed, men ikke et must. Hvis du har en surdej, så brug den. Har du ikke, så bare lad tiden arbejde for dig. (Eller lav en surdej – det kan du se beskrevet her).

Femkornsboller kræver tid. Men det har du vel også :-)

Lad det være sagt med det samme: Det er ikke lynboller. Du er jo i sommerhus, skal du huske. Så ting må gerne tage tid, bare du kan hænge ud i liggestolen så længe ;-)

Bare begynd på dejen til femkornsbollerne dagen før, du vil bage:

  • Surdej: Hvis du vil bage med surdej, skal den friskes op fx ved middagstid. Du kan også nøjes med gær.
  • 5-kornsblanding i blød: Sæt kernerne i blød samtidig (eller lidt senere)
  • Autolyse: Bland mel og vand senest ved 16-17-tiden.

Og her kommer opskriften …

Opskrift på langtidshævede femkornsboller med kardemomme

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: 12 stk.

Forberedelse: 16 timer

Tilberedning: 12-15 minutter

Til 5-kornsblandingen skal du bruge:

  • 150 g Valsemøllen Økologisk 5-kornsblanding
  • 150 g vand

Til autolysen skal du bruge:

  • 450 g vand
  • 350 g Valsemøllen Økologisk Manitoba hvedemel
  • 100 g Valsemøllen Økologisk Stenformalet hvedemel

Til dejen skal du også bruge:

  • 100 g finvalsede havregryn
  • 2 tsk kardemomme
  • 5 g gær + 2 tsk vand
  • 30 g aktiv surdej (eller 3 ekstra spsk vand)
  • 12 g salt

Husk også:

  • olivenolie
  • evt. ekstra 5-kornsblanding
  • Bagepapir
  • Gerne bagestål eller bagesten

6-8 timer før du laver dejen:

  1. Opfrisk din surdej (hvis du har en). Ellers spring over.

  2. Bland 5-kornsblandingen med vand. Dæk den til, og lad den trække.

1,5 - 2 timer før du laver dejen:

  1. Bland manitoba, stenformalet mel og vand. Dæk med folie eller låg, og lad det hvile.

Dejen - senest 3 timer før din sengetid:

  1. Bland alle ingredienser UNDTAGEN salt, gerne i hånden. Drys saltet over, og dæk med folie eller låg. Lad det stå en halv time på køkkenbordet.

  2. Lav 3 gange stræk og fold med en halv times mellemrum. Du skal se stræk og fold beskrevet i min opskrift på surdejsboller her. Gå efter fremgangsmåden uden maskine. Du kan også røre dejen på maskine, til den slipper skålen.

  3. Umiddelbart efter 3. stræk og fold: Smør en bøtte eller skål med olivenolie, og hæld dejen over i den. Sæt låg på, eller dæk med folie. Lad den stå en time på køkkenbordet, og sæt den i køleskabet til i morgen (8-16 timer).

Bagetid!

  1. Tag dejen ud af køleskabet. Tænd ovnen på fuldt skrald, gerne varmluft, og lad den blive helt varm. Brug evt. et bagestål eller en bagesten – det tager ca. 45 min. før sådan en fætter er gennemvarm. Ellers lad en plade stå i ovnen, så den bliver brandvarm. Sæt også en bradepande ind i bunden af ovnen.

  2. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.

  3. Drys 5-kornsblanding (eller mel) ud på bordet. Skrab dejen forsigtigt ud herpå, og fold den sammen til halv størrelse med et snuptag. Skær dejen igennem på langs med en dejskraber, og skær den i passende stykker til boller. Læg dem på bagepapiret.

  4. Træk bagepapiret med bollerne over på den varme plade (eller bagestål/bagesten), og hæld vand i bradepanden, så det danner damp. Bag bollerne 12-15 minutter ved høj varme. De må gerne få farve.

  5. Lad bollerne køle af på en bagerist.

Langtidshævede femkornsboller med kardemomme

Hvad er autolyse?

Autolyse er verdens nemmeste trick til en elastisk dej og et brød med lang og lækker krumme. Det er så simpelt, at det næsten gør ondt.

Sådan lyder det – tadaaah:

Bland mel og vand, og lad det stå på køkkenbordet i 1/2 – 2 timer, inden du blander salt, surdej og gær i dejen.

Det var det.

Forklaringen er i korthed, at melet begynder at udvikle glutennetværk helt uden, du skal røre en finger. Glutennetværk er det, der giver en elastisk dej, og en elastisk dej giver den lange, smidige krumme, der nærmest er indbegrebet af en surdejsbolle.

Det sjove er – og nu bliver det lidt nørdet – at surdejen faktisk modarbejder dannelsen af glutennetværk. Eller den træder på bremsen. Derfor virker autolyse bedst og hurtigst, INDEN du tilsætter surdejen.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.