Knas! Jeg elsker kerner og økologi, og jeg elsker lækre boller på den lette måde. Derfor har jeg også kastet min kærlighed på langtidshævede femkornsboller. Ideelle til lange dovne dage i sommerhuset – eller bare en weekend i lavt gear derhjemme.
Nemme sommerhusboller med eller uden surdej
Hos mig er femkornsbollerne blevet indbegrebet af sommerhusboller, fordi:
- Indkøbet er nemt: Der skal kun én pose kerner til (i stedet for fem).
- Dejen er nem: Jeg bruger mit autolysetrick. Det er et hit for dovne bagere, der elsker brød med lækker, langtidsholdbar krumme.
- Og når dejen har koldhævet natten over, kan du sætte knasende nybagte boller på bordet, så snart du har fået din morgendukkert (aka brusebad, når du bare bager derhjemme).
Autolyse skriver jeg lidt mere om under opskriften. Du kan også bare følge opskriften, så giver det helt sig selv.
Surdej er en mulighed, men ikke et must. Hvis du har en surdej, så brug den. Har du ikke, så bare lad tiden arbejde for dig. (Eller lav en surdej – det kan du se beskrevet her).
Hvordan former man bollerne?
Jeg har beskrevet min fremgangsmåde i opskriften, men måske er det nemmere bare at se en video. Så den får du her. I videoen arbejder jeg med en anden dej, men metoden er præcis den samme.
Dejen i videoen er mine basic-surdejsboller.
Femkornsboller kræver tid. Men det har du vel også :-)
Lad det være sagt med det samme: Det er ikke lynboller. Du er jo i sommerhus, skal du huske. Så ting må gerne tage tid, bare du kan hænge ud i liggestolen så længe ;-)
Bare begynd på dejen til femkornsbollerne dagen før, du vil bage:
- Surdej: Hvis du vil bage med surdej, skal den friskes op fx ved middagstid. Du kan også nøjes med gær.
- 5-kornsblanding i blød: Sæt kernerne i blød samtidig (eller lidt senere)
- Autolyse: Bland mel og vand senest ved 16-17-tiden.
- Så er du klar til at blande dejen inden kl. 18 og kan nå at folde den nogle gange, inden den får en lur i køleskabet natten over.
- Du kan så bage dagen efter – enten til morgen eller hvornår det nu passer. Dejen kan sagtens stå et døgns tid.
Og her kommer opskriften …