Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Koldhævede femkornsboller med kardemomme

Femkornsboller med kardemomme

Antal 10 stk.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 13 minutter
Hvile- og hævetid 10 timer
Samlet 10 timer 43 minutter

Ingredienser

Til 5-kornsblandingen skal du bruge:
  • 150 g 5-kornsblanding
  • 150 g vand
Til autolysen skal du bruge:
  • 450 g vand
  • 350 g hvedemel (protein mindst 11 %)
  • 100 g stenformalet hvedemel (sigtet)
Til dejen skal du også bruge:
  • 100 g finvalsede havregryn
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 5 g gær
  • 2 tsk vand
  • 30 g aktiv surdej (eller 3 ekstra spsk vand)
  • 12 g salt
Husk også:
  • olie (til skål eller condibøtte)
  • 5-kornsblanding (til drys)

Dine egne noter

Tilberedning

3-6 timer før du laver dejen:
  • Bland de 150 g 5-kornsblandingen med vand. Dæk den til, og lad den trække. Opfrisk surdej, hvis du har (ellers spring over)
1/2-1 time før du laver dejen:
  • Bland hvedemel, stenformalet mel og vand, skal ikke æltes. Dæk med folie eller låg, og lad det hvile.
Dejen - senest 3 timer før din sengetid:
  • Rør gæren ud i lidt vand. Bland kerner, vand, den foreløbige dej, havregryn, kardemomme, gærgerne i hånden. Drys saltet over, og dæk med folie eller låg. Lad det stå en halv time på køkkenbordet.
  • Fold dejen 3 gange med en halv times mellemrum. Se teknikken i videoen (en anden dej, men samme teknik).
    Du kan også røre dejen på maskine, til den slipper skålen.
  • Umiddelbart efter 3. stræk og fold (eller med færdigrørt dej): Smør en bøtte eller skål med olivenolie, og hæld dejen over i den. Sæt låg på, eller dæk med folie. Lad den stå en time på køkkenbordet, og sæt den i køleskabet til i morgen (8-16 timer).
Bagetid!
  • Tag dejen ud af køleskabet. Tænd ovnen på fuldt skrald, gerne varmluft, og lad den blive helt varm. Brug evt. et bagestål – det tager ca. 45 min. før sådan en fætter er gennemvarm. Ellers lad en plade stå i ovnen, så den bliver brandvarm. Sæt også en bradepande ind i bunden af ovnen.
  • Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
  • Drys 5-kornsblanding (eller mel) ud på bordet. Skrab dejen forsigtigt ud herpå, og fold den sammen til halv størrelse med et snuptag. Skær dejen igennem på langs med en dejskraber, og skær den i passende stykker til boller. Læg dem på bagepapiret.
    Se videoen.
  • Træk bagepapiret med bollerne over på den varme plade (eller bagestål), og hæld vand i bradepanden, så det danner damp. Bag bollerne 13-15 minutter ved høj varme. De må gerne få farve.
  • Lad bollerne køle af på en bagerist.