Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Juleboller er min afløser for min mors julekage, som jeg har mistet opskriften på. Og hvilken afløser! De blødeste og mest luftlige, saftige juleboller med alt det gode fyld, jeg kunne komme i tanker om (og hvis der er noget af det, du ikke kan li’, kan du bare udelade det eller skrue lidt op for de andre ting).

Julebollerne er nemlig med kanel og kardemomme. Med revet æble. Og proppet med både syltet appelsinskal, sukat, marcipan og rosiner, der har ligget og fået en forsmag på julen i en godt glas mørk rom.

Alligevel blev jeg overrasket over, at julebollerne kunne blive SÅ helt uimodståeligt gode. Jeg kommer ikke til at savne min mors julekage, som jeg ellers har tænkt på i mange år. Og jeg ved (heldigvis), mine børn ikke kan li’ alle de der tørrede, syltede frugter, så jeg må jo selv …

Hoho.

Juleboller som julekrans

Lidt for sjov har jeg bagt julebollerne i en krans, men du kan sagtens bare bage dem som almindelige boller. Faktisk blev der to kranse af portionen – 20 små boller i alt.

Du kan også bage dem som hveder i en bradepande. Her lavede jeg 12 store juleboller, der voksede sammen og var virkelig gode at flække og riste – som hveder.

Hvis du vil have en rund krans, så find en tallerken med en diameter på ca. 28 cm, og tegn omridset på et stykke bagepapir. Sæt så bollerne inden for kransen, når du former dem. Når de hæver – og bliver bagt – lukker de kransen. Men du kan altså ikke hænge den op til pynt ;-) Spis den i stedet.

Og gi’ den måske et fint drys sne, når du serverer …

Juleboller - de blødeste med alt det gode fyld

Andre gode boller til jul?

Hvis du er på udkig efter søde boller til jul, så kig også på:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Juleboller med rosiner og sukat

Brød og boller, Desserter og kager

Rækker til: 20 små eller 12 store

Forberedelse: 30 minutter + hævetid

Tilberedning: 13-15 minutter

Til julebollerne skal du bruge:

  • 2,5 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk kanel
  • 2 spsk sukker
  • 1 æble, groft revet
  • 1 æg
  • 1/2 tsk salt
  • 500 g mel
  • 100 g koldt smør
  • 50 g syltet appelsinskal i små tern
  • 50 g sukat i små tern
  • 50 g marcipan i små tern
  • 50 g rosiner, evt. opblødt i rom eller tilsvarende

Til pensling og pynt

  • 1 æg
  • ca. 12 hakkede mandler
  • sukker eller tesukker
  • Evt. lidt flormelis

Sådan gør du:

  1. Hvis du vil udbløde rosinerne – start med det. De er bedst, hvis de får lov at stå et døgns tid.

  2. Lav dejen i røremaskine: Opløs gæren i mælken, og tilsæt krydderier, salt, sukker, revet æble, æg og mel. Rør dejen godt i 5-8 minutter.

  3. Hak det kolde smør i små tern, og tilsæt dem på en gang. Rør videre, til de er helt indarbejdet i dejen.

  4. Tilsæt syltet appelsinskal, sukat, marcipan og rosiner, og rør, til de er fordelt i dejen. Dæk den så med fx en opklippet frysepose, og lad den hæve på køkkenbordet 1-2 timer.

  5. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og form den til boller, enten 20 små på ca. 60 g stykket eller 12 store på godt 100 g stykket. De små kan du sætte i to kranse på bagepapir – se beskrivelsen over opskriften, eller bare bage dem som almindelige boller. De store kan du sætte en i bradepande, 3 * 4 stk. Dæk dem med et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve ca. 1 time.

  6. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl bollerne med æg, drys med hakkede mandler og til sidst tesukker. Når ovnen er varm: Bag de små 13-15 minutter, til de er gyldne. De store skal have ca. 5 minutter mere. Lad dem køle af på en bagerist.

  7. Du kan give bollerne et drys flormelis, når du serverer – et lille snelandskab. Og de er gode i sig selv, men du kan også roligt nyde dem lune med iskoldt smør!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Juleboller - de blødeste med alt det gode fyld

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.