
Juleboller er min afløser for min mors julekage, som jeg har mistet opskriften på. Og hvilken afløser! De blødeste og mest luftige, saftige juleboller med alt det gode fyld, jeg kunne komme i tanker om (og hvis der er noget af det, du ikke kan li’, kan du bare udelade det eller skrue lidt op for de andre ting).
Julebollerne er nemlig med kanel og kardemomme. Med revet æble. Og proppet med både syltet appelsinskal, sukat, marcipan og rosiner, der har ligget og fået en forsmag på julen i en godt glas mørk rom.
Alligevel blev jeg overrasket over, at julebollerne kunne blive SÅ helt uimodståeligt gode. Jeg kommer ikke til at savne min mors julekage, som jeg ellers har tænkt på i mange år. Og jeg ved (heldigvis), mine børn ikke kan li’ alle de der tørrede, syltede frugter, så jeg må jo selv …
Hoho.

Juleboller som julekrans
Lidt for sjov har jeg også bagt julebollerne i en krans, men du kan sagtens bare bage dem som almindelige boller. Der blev to kranse af portionen – 20 små boller i alt.
Du kan også bage dem som hveder i en bradepande. Her lavede jeg 12 store juleboller, der voksede sammen og var virkelig gode at flække og riste – som hveder.
Hvis du vil have en rund krans, så find en tallerken med en diameter på ca. 28 cm, og tegn omridset på et stykke bagepapir. Sæt så bollerne inden for kransen, når du former dem. Når de hæver – og bliver bagt – lukker de kransen. Men du kan altså ikke hænge den op til pynt ;-) Spis den i stedet.
Og gi’ den måske et fint drys sne, når du serverer …

Andre gode boller til jul?
Hvis du er på udkig efter søde boller til jul, så kig også på:
- Julesnurrer med marcipan
- Søde kranse med appelsin
- Og selvfølgelig, til den 13. december: Luciaboller


