Scan for at gå til opskrift
Juleboller med rosiner og sukat
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Hævetid 2 timer t 30 minutter min
Samlet 3 timer t 20 minutter min
Til julebollerne skal du bruge:
- 1 æble (groft revet)
- 25 g gær
- 2,5 dl mælk
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk salt
- 2 spsk sukker
- 1 æg
- 500 g proteinrigt hvedemel (se tip)
- 100 g smør (koldt)
- 50 g syltet appelsinskal (i små tern)
- 50 g sukat (i små tern)
- 50 g marcipan (i små tern)
- 50 g rosiner (evt. opblødt i rom eller tilsvarende)
Til pensling og pynt
- 1 æg (sammenpisket)
- 12 mandler
- sukker (eller tesukker)
- flormelis
1. Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten - og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.
2. Du kan også forme dejen til små boller på ca. 60 g, som du enten kan sætte i to kranse på bagepapir, eller bare bage som almindelige boller. De skal have ca. 13 minutter i ovnen.
Hvis du vil udbløde rosinerne – start med det. De er bedst, hvis de får lov at stå et døgns tid.
Start med at rive æblet groft (du behøver ikke skrælle først).
Lav dejen i røremaskine: Opløs gæren i mælken, og tilsæt kardemomme, kanel, salt, sukker, æble, æg og mel. Rør dejen godt i 5-8 minutter.
Hak det kolde smør i små tern, og tilsæt dem på en gang. Rør videre, til de er helt indarbejdet i dejen.
Tilsæt syltet appelsinskal, sukat, marcipan og rosiner, og rør, til de er fordelt i dejen. Dæk den så med fx en opklippet frysepose, og lad den hæve på køkkenbordet 1-2 timer.
Tag dejen ud på et meldrysset bord, og form den til 12 boller på godt 100 g stykket. Sæt dem i en bradepande, 3 * 4 stk. Dæk dem med et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve ca. 1 time.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensl bollerne med æg, drys med hakkede mandler og til sidst tesukker. Når ovnen er varm: Bag de små 13-15 minutter, til de er gyldne. De store skal have ca. 20-22 minutter – dæk med folie til sidst, hvis de bliver for mørke. Lad dem køle af på en bagerist.
Du kan give bollerne et drys flormelis, når du serverer – et lille snelandskab. Bollerne er gode i sig selv, men du kan også roligt nyde dem lune med koldt smør!