Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Chokoladeboller - de blødeste store, fluffy boller

Chokoladeboller er den slags boller, der næsten spiser sig selv. Store, bløde og fluffy boller med chokolade nok! Og så bliver de jo ikke ringere, hvis du også giver dem koldt smør. Væk bliver de hurtigt.

Opskriften giver dig 12 store, luftige chokoladeboller, og du får 3 versioner at vælge imellem:

  • Klassiske lette chokoladeboller
  • Lidt grovere chokoladeboller
  • Koldhævede chokoladeboller

Med de to første tager processen fra dej til boller tager ca. 4 timer. De koldhævede chokoladeboller kan du lave dej til i dag og bage i morgen.

Klassiske lette chokoladeboller

Lidt grove chokoladeboller – det kan du også

Først bagte jeg chokoladebollerne alene med stærkt hvedemel (jeg elsker det fra Bornholms Valsemølle). Flotte blev de, og lækre. Men lige som med mine hveder elsker jeg at putte lidt groft mel i dejen. Så det fik også et forsøg. Her brugte jeg det grove grahamsmel, også fra Bornholms Valsemølle, og det er der altså gods i. Så 100 g var nok til at give den fuldkorns-feeling, jeg gik efter. Du kan sagtens eksperimentere med mere, måske 150 eller op til 200 g.

Stadig fluffy og lækre, det lover jeg. Og ellers kig på billederne :-)

Lidt grove chokoladeboller

Koldhævede chokoladeboller – jamen, selvfølgelig!

Er du i så god tid, at du kan koldhæve dine chokoladeboller, så gør endelig det. Det betyder, du skal bruge mindre gær og altså længere hævetider. Jeg vil foreslå:

  • Brug kun 15 g gær
  • Lad dejen hæve første gang på køkkenbordet – ca. 2 timer
  • Form chokoladebollerne, og placer dem i din lille bradepande (min er 22*33 cm – du kan også bruge en, der er lidt større). Husk bagepapir.
  • Dæk med låg eller folie, og lad chokoladebollerne starte hævningen på køkkenbordet 1 time.
  • Sæt bollerne i til koldhævning i køleskabet natten over (8-16 timer)
  • Tag dem ud, og lad dem vågne og hæve færdigt på køkkenbordet mindst en time – eller til de er blevet godt luftige (se evt. tricket nedenfor).
  • Bag dem ved 210 grader over/undervarme i 15-18 minutter.
  • Køl dem af på en bagerist.

Du kan også bare koldhæve dejen (uden at forme bollerne først):

  • Brug kun 15 g gær
  • Lad dejen hæve første gang på køkkenbordet – ca. 2 timer
  • Sæt dejen i til koldhævning i køleskabet natten over (8-16 timer)
  • Tag den ud, og form chokoladebollerne. Placer dem i din lille bradepande (min er 22*33 cm – du kan også bruge en, der er lidt større). Husk bagepapir.
  • Dæk med låg eller folie, og lad chokoladebollerne hæve på køkkenbordet ca. 2 timer. (se evt. tricket nedenfor, hvis du synes, det går for langsomt med kold dej).
  • Bag dem ved 210 grader over/undervarme i 15-18 minutter.
  • Køl dem af på en bagerist.

Tip: Sådan hæver du chokoladebollerne hurtigere

Chokoladebollerne ser ikke ud af meget, når de lige er trillet og lagt i bradepanden. Men bare rolig. Det kan de komme til!

Du kan sagtens hæve bollerne på køkkenbordet, og det tager ca. 1,5 time i et lunt køkken. Men hvis du bliver lidt utålmodig og vil have ekstra højde på, kommer tricket her:

  • Sæt de færdigformede hveder ind i en slukket ovn.
  • Sæt en ekstra bradepande under.
  • Hæld 1/2-1 liter kogende vand i den nederste bradepande. Luk ovnen.
  • Lad bollerne stå sådan i ca. 45 minutter.

Tag dem ud, varm ovnen helt op til 210 grader (over/undervarme), og bag chokoladebollerne i 15-18 minutter.

OBS! Når du tager chokoladebollerne ud af dit hævekammer (ovnen), skal du sætte dem varsomt på bordet, så du ikke banker luften ud af dem igen.

Lidt grove chokoladeboller

Hvilken chokolade?

Hvis du kigger på billederne og tænker – hvordan får du din chokolade så ensartet hakket? Så er det fordi jeg snyder lidt: Jeg køber chokolade i dråber – eller chokoladeknapper, om du vil – som jeg bare hælder ud af posen. Nul hak.

Og inden jeg glemmer det: Belgiske Callebaut er bare toppen af poppen, både hvad angår smag og egenskaber. Jeg køber rask væk 2,5 kg (!), og dem får jeg brugt til alverdens lækre bageprojekter. Og til overtræk, når jeg er i det humør. De holder sig længe, bare de ikke står for varmt (helst max 20 grader).

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Chokoladeboller - store og fluffy

Brød og boller

Til chokoladebollerne skal du bruge:

  • 1 dl vand

  • 30 g gær

  • 4 spsk sukker (ca. 50 g)

  • 2 æg – 1 i dejen og 1 at pensle med

  • 2,5 dl mælk, gerne sødmælk

  • 550 g hvedemel (mindst 11 % protein) ELLER 450 g hvedemel + 100 g grahamsmel

  • 1 3/4 tsk fint salt (12 g)

  • 2 tsk kardemomme

  • 75 g smør

  • 150 g mørk chokolade (reklamelink)

    Du kan også bruge hakket mørk chokolade.

Sådan bager du chokoladeboller:

  1. Opløs gæren i vandet (højst lillefingervarmt). Tilsæt så sukker, ét æg og mælk, og rør det ud. Bland mel, salt og kardemomme i (vent med smørret), og lad maskinen ælte dejen i ca. 8 minutter, til dejen er glat og slipper skålens kanter.

  2. Hak så smørret i små tern, og tilsæt det. Rør videre, til smørret er helt indarbejdet, og dejen er blødere. Rør chokoladen i, til den er fordelt.

  3. Lad dejen hæve et lunt sted 1-1,5 time (til den er synligt hævet). Dæk den med et låg eller plast.

  4. Del dejen i 12 lige store stykker (ca. 100 g/stk.), og tril dem til boller, som du strammer godt op. Pensl bollerne med æg, og lad dem efterhæve 60-90 minutter et lunt sted. Dæk igen med låg eller plast (jeg lægger min kombispade fra Bagestålet over). Tænd ovnen på 210 grader (over-undervarme).

    Tip: Se her, hvordan du strammer bollerne op.

  5. Når ovnen her helt varm: Sæt bollerne ind i nederste halvdel af ovnen, og bag dem i 18-20 minutter, til de er mørkt gyldne. Dæk evt. med folie de sidste 5 minutter, hvis de ellers bliver for mørke.

  6. Lad dem køle lidt af på en bagerist. Server med koldt smør!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Støtter du bloggen, siger jeg ydmygt tak!

Hvis du køber chokolade via linket i opskriften, er du med til at støtte min blog med et lillebitte beløb. Og jeg siger ydmygt tak. Bloggen er mit con amore-projekt, som jeg lægger talrige timer i hver uge uden at få en krone for det. Det er mit valg. Men det vil da være skønt at få et lille tilskud til den drift, jeg betaler for.

Din pris på chokoladen er den samme, og jeg har valgt at linke til den butik, der generelt har den bedste pris på Callebaut.

Chokoladeboller bløde, store og fluffy

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.