Chokoladeboller er den slags boller, der næsten spiser sig selv. Store, bløde og fluffy boller med chokolade nok! Og så bliver de jo ikke ringere, hvis du også giver dem koldt smør. Væk bliver de hurtigt.
Opskriften giver dig 12 store, luftige chokoladeboller, og du får 3 versioner at vælge imellem:
- Klassiske lette chokoladeboller
- Lidt grovere chokoladeboller
- Koldhævede chokoladeboller
Med de to første tager processen fra dej til boller tager ca. 4 timer. De koldhævede chokoladeboller kan du lave dej til i dag og bage i morgen.
Lidt grove chokoladeboller – det kan du også
Først bagte jeg chokoladebollerne alene med stærkt hvedemel (jeg elsker det fra Bornholms Valsemølle). Flotte blev de, og lækre. Men lige som med mine hveder elsker jeg at putte lidt groft mel i dejen. Så det fik også et forsøg. Her brugte jeg det grove grahamsmel, også fra Bornholms Valsemølle, og det er der altså gods i. Så 100 g var nok til at give den fuldkorns-feeling, jeg gik efter. Du kan sagtens eksperimentere med mere, måske 150 eller op til 200 g.
Stadig fluffy og lækre, det lover jeg. Og ellers kig på billederne :-)
Koldhævede chokoladeboller – jamen, selvfølgelig!
Er du i så god tid, at du kan koldhæve dine chokoladeboller, så gør endelig det. Det betyder, du skal bruge mindre gær og altså længere hævetider. Jeg vil foreslå:
- Brug kun 15 g gær
- Lad dejen hæve første gang på køkkenbordet – ca. 2 timer
- Form chokoladebollerne, og placer dem i din lille bradepande (min er 22*33 cm – du kan også bruge en, der er lidt større). Husk bagepapir.
- Dæk med låg eller folie, og lad chokoladebollerne starte hævningen på køkkenbordet 1 time.
- Sæt bollerne i til koldhævning i køleskabet natten over (8-16 timer)
- Tag dem ud, og lad dem vågne og hæve færdigt på køkkenbordet mindst en time – eller til de er blevet godt luftige (se evt. tricket nedenfor).
- Bag dem ved 210 grader over/undervarme i 15-18 minutter.
- Køl dem af på en bagerist.
Du kan også bare koldhæve dejen (uden at forme bollerne først):
- Brug kun 15 g gær
- Lad dejen hæve første gang på køkkenbordet – ca. 2 timer
- Sæt dejen i til koldhævning i køleskabet natten over (8-16 timer)
- Tag den ud, og form chokoladebollerne. Placer dem i din lille bradepande (min er 22*33 cm – du kan også bruge en, der er lidt større). Husk bagepapir.
- Dæk med låg eller folie, og lad chokoladebollerne hæve på køkkenbordet ca. 2 timer. (se evt. tricket nedenfor, hvis du synes, det går for langsomt med kold dej).
- Bag dem ved 210 grader over/undervarme i 15-18 minutter.
- Køl dem af på en bagerist.
Tip: Sådan hæver du chokoladebollerne hurtigere
Chokoladebollerne ser ikke ud af meget, når de lige er trillet og lagt i bradepanden. Men bare rolig. Det kan de komme til!
Du kan sagtens hæve bollerne på køkkenbordet, og det tager ca. 1,5 time i et lunt køkken. Men hvis du bliver lidt utålmodig og vil have ekstra højde på, kommer tricket her:
- Sæt de færdigformede hveder ind i en slukket ovn.
- Sæt en ekstra bradepande under.
- Hæld 1/2-1 liter kogende vand i den nederste bradepande. Luk ovnen.
- Lad bollerne stå sådan i ca. 45 minutter.
Tag dem ud, varm ovnen helt op til 210 grader (over/undervarme), og bag chokoladebollerne i 15-18 minutter.
OBS! Når du tager chokoladebollerne ud af dit hævekammer (ovnen), skal du sætte dem varsomt på bordet, så du ikke banker luften ud af dem igen.
Hvilken chokolade?
Hvis du kigger på billederne og tænker – hvordan får du din chokolade så ensartet hakket? Så er det fordi jeg snyder lidt: Jeg køber chokolade i dråber – eller chokoladeknapper, om du vil – som jeg bare hælder ud af posen. Nul hak.
Og inden jeg glemmer det: Belgiske Callebaut er bare toppen af poppen, både hvad angår smag og egenskaber. Jeg køber rask væk 2,5 kg (!), og dem får jeg brugt til alverdens lækre bageprojekter. Og til overtræk, når jeg er i det humør. De holder sig længe, bare de ikke står for varmt (helst max 20 grader).