Følg med her:
Avocado salsa til mexicansk mad
Opskrift på avocado salsa med tomater
Elsker du avocado og mexicansk mad, så er en avocado salsa lige noget for dig. Jeg hakker min salsa temmelig groft, men du bestemmer selvfølgelig selv, hvor fin eller grov din salsa skal være.
Avocado salsaen pepper dit mexicanske måltid op – frisk og god også i en mexicansk bowl, til tacos eller bare serveret med tortilla chips som en lille appetitvækker.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 150 g blommetomater
- 1 rødløg (lille)
- ½ rød chili
- 1 fed hvidløg
- 4 avocados
- 2 limes (smag til)
- ¼ tsk salt (smag til)
- 1 håndfuld frisk koriander (eller efter smag)
Sådan gør du:
- Pil rødløg, og halver chili på langs, fjern kernerne. Hak begge dele fint i hånden.
- Pil bladene af korianderen, og hak dem så fint, du synes.
- Pres saft af begge limes. Pres hvidløg.
- Skær tomaterne i kvarte.
- Udsten så avocadoerne, og skær dem i tern.
- Vend salsaen sammen – hold lidt salt og limesaft tilbage, og smag til.
Lav salsaen, så den passer til dig
Den enkle opskrift kan du tilpasse, så den passer lige til dine smagsløg.
- Med eller uden hvidløg
- Med chili – meget eller lidt
- Med koriander – eller uden – eller med persille i stedet
- Grov som min – eller mere finthakket
Der er flere forslag til variationer under opskriften.
Avocado salsa er det perfekte tilbehør
Du kan bruge din salsa til alle mulige mexicanske og mexicansk inspirerede retter. Prøv fx til:
Den simpleste salsa til mexicansk mad
Det mest krævende til avocado salsaen er, at du skal bruge bløde, modne avocados. Men ikke overmodne. Det er det lille lotteri, du lige skal vinde i først.
Men ellers er det den nemmeste salsa – nærmest en slags grov guacamole: Du skal bare snitte avocado og tomater i grove stykker, rødløg og lidt chili helt fint, frisk koriander som du synes og tilsætte lidt hvidløg. Pres så ca. 1 lime ud over salsaen, og smag til med salt. Bum. Det tager ikke mere end 10 minutter i mit køkken. Og det smager himmelsk!
Hvis nogen ikke bryder sig om stærk mad, kan du skrue ned for chilien, og hvis andre ikke er fans af koriander, kan du udelade den og evt. bruge lidt bredbladet persille i stedet.
Meget ofte serverer jeg salsa helt uden anden mexicansk mad – bare som en hurtig snack, når sultne gæster vælter ind ad døren.
Variationer over mexicansk salsa med avocado
Du kan twiste din avocadosalsa med andre ingredienser – prøv fx:
- Avocado mango salsa: Udskift tomater med mango
- Avocado ananas salsa: Udskift tomater med ananas
- Avocado grape salsa: Udskift tomater med rød grape (allerbedst uden hinder: Skær skallen af grapefrugten, og frigør grapebådene enkeltvis)
- Avocado passionsfrugt salsa: Tilsæt kødet fra 2 passionsfrugter – magisk!
- Tilsæt rejer, server med tortilla chips – og få en fin og enkel forret
Købte eller hjemmelavede chips til?
For det meste køber jeg bare mine tortilla chips. Men denne gang fik jeg lyst til at lave dem selv, og det kan du selvfølgelig også.
Du skal bruge en pose ikke for store tortillas, 2-3 dl nogenlunde smagsneutral olie og lidt flagesalt. Sådan gør du:
- Skær dine tortillas op i ‘lagkagestykker’ – den størrelse, du ønsker.
- Varm olien op i (lille) gryde til 160-180 grader. Det skal boble omkring tortilla-stykkerne, når du lægger dem i, men pas på – de kan hurtigt blive for mørke. Jeg satte mit komfur på trin 7 ud af 9.
- Læg en lille håndfuld tortilla-stykker i olien ad gangen. De skal kunne ligge i ét lag. Vend dem med en madlavningspincet, og tag dem op med en hulske, når de er lysebrune.
- Læg dem på fedtsugende papir. Jeg bruger en avis, som jeg lægger køkkenrulle henover. Så suger det ganske godt.
- Drys straks med lidt flagesalt.
Hvis dine tortilla chips er for lyse, er det også bløde. Det må du lige eksperimentere lidt med …