Følg med her:
Auberginesalat med feta
Auberginesalat er dejligt tilbehør til alt fra kød og fisk til vegetariske måltider. Den har en sommerlig vibe, men den kan man jo også få brug for om vinteren.
Salat med bagt aubergine
Ja, der er nok overflødigt at sige, men hvis der skal aubergine i en salat, skal den tilberedes først. Her har jeg valgt at skære den i nogle tykke, saftige stykker, der nemt bliver møre, når de får en tur i ovnen.
Hvis du foretrækker det, kan du også stege auberginerne på en pande – så vil jeg nok gøre det i tykke skiver og evt. skære dem i kvarte, inden jeg putter dem i salaten.
Fordelen ved at bage auberginerne i ovnen er, at det er lidt nemmere at styre mængden af olie. Jeg anbefaler under alle omstændigheder, at du ikke decideret sparer på olien, for så kan auberginerne godt blive lidt tørre og tamme. På en pande er det svært at skrue ned for mængden af olie, men i ovnen er det dig, der bestemmer.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 2 auberginer
- olivenolie
- salt og peber (til auberginerne)
- 2 dl quinoa
- salt (til quinoaen)
- 300 g små tomater (cherry- eller daterino tomater)
- 1 rødløg (lille)
- 1 bundt friske krydderurter (fx persille og mynte)
- 100 g feta
Til citrondressingen:
- 2 spsk citronsaft
- 4 spsk olie (rapsolie, olivenolie eller en mix)
- 1 fed presset hvidløg (lille eller efter smag)
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Skær auberginerne i grove tern. Vend dem med olie, salt og peber (evt. flere krydderier efter smag). Tænd ovnen på 200 grader varmluft, bred dem ud på et stykke bagepapir, og giv dem ca. 25 minutter.
- Hvis du ikke har kogt quinoa – kog quinoa i 3 dl vand med lidt salt, og lad den simre ca. 13 minutter. Bred den ud på en tallerken, så den køler hurtigt af.
- Halver tomaterne.
- Hak rødløg fint.
- Hak krydderurterne. Gem lidt hele blade til pynt.
- Bland dressingen.
- Når quinoaen er kølet af: Bland quinoa, hakkede krydderurter, rødløg og dressing.
- Bred de fleste af aubergineternene ud på et fad. Fordel quinoablandingen over. Læg tomaterne og de sidste stykker aubergine ovenpå. Smuldr fetaen over, og pynt med lidt krydderurter. Servér!
Auberginesalat med feta, frisk smag og fylde
Jeg har bygget auberginesalaten, så den mætter både øjne og mave – og smager skønt af græsk sommer:
- Bagte auberginer og nok af dem. Du kan krydre dem ekstra, hvis du har lyst.
- Friske tomater, der smager af noget. Her har jeg brugt friske danske cherrytomater.
- Krydderurter – masser af persille og mynte, der straks leder mine tanker hen på Grækenland (og Tyrkiet, faktisk)
- Quinoa, der mætter og samler dressingen godt i hver mundfuld.
- En enkel citrondressing – her kan du tilsætte lidt hvidløg, hvis du synes.
- Og feta, feta, feta!
Andre salater med aubergine
Her får du et par andre forslag – den ene er en bagt salat, hvor du også bager tomaterne. Den anden er en god klassiker med grillede aubergineskiver, tomater og tahindressing. Elsker (også) den!