Aubergine caponata – italiensk grønsagsret

Aubergine caponata er smagen af Italien på den enkle, virkelig velsmagende måde. Brug den som en italiensk grønsagsret eller som tilbehør.

Aubergine caponata er en klassisk italiensk grønsagsret, hvor du virkelig kan smage ingredienserne: Aubergine, peberfrugt, tomat – plus det løse. Tilberedt i én pande med høje kanter – eller en ret flad gryde. Ikke for meget opvask her.

Opskriften passer til 4 personer som tilbehør.

Aubergine caponata – italiensk grønsagsret

Aubergine caponata

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet 45 minutter
Giv de første stjerner!
En siciliansk grønsagsret, der smager vidunderligt med et stykke focaccia. Brug den som tilbehør til 4 – eller som selvstændig ret til 2 personer.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 3 spsk olivenolie
  • 2 auberginer
  • 1 rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 300 g smagfulde tomater
  • 1 rød peberfrugt
  • 2 stilke bladselleri
  • 2 spsk tomatpure
  • 2 tsk rød balsamico (eller efter smag)
  • 1 bundt frisk basilikum
  • 1 tsk rørsukker
  • Havsalt
  • Friskkværnet peber
  • 30 g pinjekerner
  • 1 dåse cannellini bønner (for mere mæthed)
  • lidt ekstra olivenolie (til servering)

Du kan gi' den ekstra kant eller sødme med:

  • 2 spsk kapers (drænede)
  • 50 g lyse rosiner
  • 50 g oliven (dine yndlings)

Sådan gør du: 

  • Nemmest: Brug en sauterpande, alternativt en flad gryde.
  • Skær auberginen i grove tern, ca. 2 cm. Steg dem, til de har taget farve og er næsten møre. Start ved høj varme, og skru gradvist ned.
  • Imens: Skær løg i fine både og hak hvidløg, og hæld dem ned til auberginerne. Vend rundt, til alt er mørt – auberginerne skal nok have 12-15 minutter.
  • Skær tomaterne og peberfrugt i store tern. Når auberginerne er møre – lad tomater og peberfrugt simre med 5-10 minutter.
  • Snit bladselleri i meget skrå skiver, ca. 1/2 cm tykke, og tilsæt. Smag til med tomatpure, balsamico, salt, peber, en smule sukker og frisk, grofthakket basilikum. Hvis du vil have cannellini bønner, kapers, rosiner eller oliven i – varm dem med.
  • Imens: Rist pinjekernerne på en tør pande. Hold øje med dem, så de ikke branker!
  • Server din caponata med lidt ekstra olivenolie over – og drys med pinjekernerne. Du kan både spise den varm, lun og kold.

Muttis tips

Se tip om sprøde kapers nedenfor.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Men er er aubergine caponata en italiensk vegetarret, der kan stå alene? Eller er det verdens bedste tilbehør til din aftensmad? Det afhænger af to ting, hvis du spørger mig.

1. Caponata som italiensk grønsagsret

GemDu får en skøn (og nem) italiensk vegetarret, hvis du tilsætter en dåse cannellini bønner. Cannellini bønner er de små, hvide bønner. Du kan også bruge butterbeans (lima bønner), der er større og blødere. Det handler om at få noget protein i caponataen, og det skal helst være italiensk i stilen, ikke.

Du kan selvfølgelig også servere din aubergine caponata som pastasauce.

2. Caponata som tilbehør

Ja, det kræver jo bare én ting: At du har noget, caponataen kan være tilbehør til. Hvis du får protein i din hovedret, fx fisk, grillmad eller hvad du nu har på programmet, så behøver du ikke putte bønner i din caponata.

Og under alle omstændigheder synes jeg, det er forrygende med et stykke italiensk madbrød til. Fx en god focaccia med oliven – eller den med løg.

Aubergine caponata med ekstra kant

Hvis du vil give caponataen en ekstra skarp kant, så prøv to ting:

  • Giv den kapers. 2 spsk, drænet.
  • Giv den oliven. 50 gram. Jeg foretrækker sorte – du tager dem, du bedst kan li’.

Du kan også give retten lidt sødme med lyse rosiner.

Tip! Sprøde kapers

Har du prøvet at riste kapers, så de bliver sprøde? Det tager lidt af den skarpe eddike-smag, og til gengæld får du en sprød, nærmest snackagtig delikatesse. Det kræver lige en ekstra pande … bare en lille en. Sådan gør du:

Dræn væden fra dine kapers, og pres dem let i et par stykker køkkenrulle. Steg dem så ved middel varme i olivenolie på en lille pande, til de begynder at tage farve. Læg dem på et stykke tør køkkenrulle, og lad dem køle af.

Drys dem over caponataen, når du serverer.

Tilbehøret på billederne

Jeg serverede med focaccia og, lidt uortodokst, en fetacreme:

Koldhævet focaccia i bradepande
Det luftige og saftige italienske brød, man næsten ikke kan lave nok af. Brug det til italienske retter eller der, hvor du gerne vil have et godt madbrød.
Gå til opskrift
Koldhævet focaccia i bradepande – lækkert madbrød
Fetacreme med hvidløg
Den intense, salte fetacreme egner sig rigtig godt som spread i sandwich eller dip sammen med græske retter. Du kan krydre den, så den passer til din ret eller dine smagsløg.
Gå til opskrift
Fetacreme med hvidløg
Aubergine caponata - italiensk vegetarret
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Smækfyldt med smag og her fik vi brugt en ordentlig bunke af de sidste, hjemmedyrkede tomater og squash. Grillede et par stykker tun og fik caponata som tilbehør her på en varm septemberdag + et herligt glas rosé:-)

    • Hej Janne, tak for den dejlige kommentar! Jo bedre råvarer, jo bedre smag. Jeg bliver helt misundelig 😉 Kh Bodil