Følg med her:
Aubergine caponata – italiensk grønsagsret
Aubergine caponata er en klassisk italiensk grønsagsret, hvor du virkelig kan smage ingredienserne: Aubergine, peberfrugt, tomat – plus det løse. Tilberedt i én pande med høje kanter – eller en ret flad gryde. Ikke for meget opvask her.
Opskriften passer til 4 personer som tilbehør.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 3 spsk olivenolie
- 2 auberginer
- 1 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 300 g smagfulde tomater
- 1 rød peberfrugt
- 2 stilke bladselleri
- 2 spsk tomatpure
- 2 tsk rød balsamico (eller efter smag)
- 1 bundt frisk basilikum
- 1 tsk rørsukker
- Havsalt
- Friskkværnet peber
- 30 g pinjekerner
- 1 dåse cannellini bønner (for mere mæthed)
- lidt ekstra olivenolie (til servering)
Du kan gi' den ekstra kant eller sødme med:
- 2 spsk kapers (drænede)
- 50 g lyse rosiner
- 50 g oliven (dine yndlings)
Sådan gør du:
- Nemmest: Brug en sauterpande, alternativt en flad gryde.
- Skær auberginen i grove tern, ca. 2 cm. Steg dem, til de har taget farve og er næsten møre. Start ved høj varme, og skru gradvist ned.
- Imens: Skær løg i fine både og hak hvidløg, og hæld dem ned til auberginerne. Vend rundt, til alt er mørt – auberginerne skal nok have 12-15 minutter.
- Skær tomaterne og peberfrugt i store tern. Når auberginerne er møre – lad tomater og peberfrugt simre med 5-10 minutter.
- Snit bladselleri i meget skrå skiver, ca. 1/2 cm tykke, og tilsæt. Smag til med tomatpure, balsamico, salt, peber, en smule sukker og frisk, grofthakket basilikum. Hvis du vil have cannellini bønner, kapers, rosiner eller oliven i – varm dem med.
- Imens: Rist pinjekernerne på en tør pande. Hold øje med dem, så de ikke branker!
- Server din caponata med lidt ekstra olivenolie over – og drys med pinjekernerne. Du kan både spise den varm, lun og kold.
Muttis tips
Men er er aubergine caponata en italiensk vegetarret, der kan stå alene? Eller er det verdens bedste tilbehør til din aftensmad? Det afhænger af to ting, hvis du spørger mig.
1. Caponata som italiensk grønsagsret
Du får en skøn (og nem) italiensk vegetarret, hvis du tilsætter en dåse cannellini bønner. Cannellini bønner er de små, hvide bønner. Du kan også bruge butterbeans (lima bønner), der er større og blødere. Det handler om at få noget protein i caponataen, og det skal helst være italiensk i stilen, ikke.
Du kan selvfølgelig også servere din aubergine caponata som pastasauce.
2. Caponata som tilbehør
Ja, det kræver jo bare én ting: At du har noget, caponataen kan være tilbehør til. Hvis du får protein i din hovedret, fx fisk, grillmad eller hvad du nu har på programmet, så behøver du ikke putte bønner i din caponata.
Og under alle omstændigheder synes jeg, det er forrygende med et stykke italiensk madbrød til. Fx en god focaccia med oliven – eller den med løg.
Aubergine caponata med ekstra kant
Hvis du vil give caponataen en ekstra skarp kant, så prøv to ting:
- Giv den kapers. 2 spsk, drænet.
- Giv den oliven. 50 gram. Jeg foretrækker sorte – du tager dem, du bedst kan li’.
Du kan også give retten lidt sødme med lyse rosiner.
Tip! Sprøde kapers
Har du prøvet at riste kapers, så de bliver sprøde? Det tager lidt af den skarpe eddike-smag, og til gengæld får du en sprød, nærmest snackagtig delikatesse. Det kræver lige en ekstra pande … bare en lille en. Sådan gør du:
Dræn væden fra dine kapers, og pres dem let i et par stykker køkkenrulle. Steg dem så ved middel varme i olivenolie på en lille pande, til de begynder at tage farve. Læg dem på et stykke tør køkkenrulle, og lad dem køle af.
Drys dem over caponataen, når du serverer.
Tilbehøret på billederne
Jeg serverede med focaccia og, lidt uortodokst, en fetacreme:
Smækfyldt med smag og her fik vi brugt en ordentlig bunke af de sidste, hjemmedyrkede tomater og squash. Grillede et par stykker tun og fik caponata som tilbehør her på en varm septemberdag + et herligt glas rosé:-)
Hej Janne, tak for den dejlige kommentar! Jo bedre råvarer, jo bedre smag. Jeg bliver helt misundelig 😉 Kh Bodil