Følg med her:
Boller til vegetariske boller i karry
Mormor-mad på mutti-måden
Jeg har ikke spist boller i karry i mange, mange år, fordi jeg holdt op med at spise gris og kalv, og jeg fandt aldrig på at lave det med kyllingedeller (det ku’ man ellers godt). Jeg var måske heller ikke så vild med tanken om en opbagt karrysovs lavet på mælk, som jeg fik den i min barndom.
Men så fik jeg kreeret en helt vidunderlig karrysovs – lavet på grønsager og kokosmælk! Og så begyndte det at boble i min hjerne: I mange år har karry været curry for mig (og det er stadig magisk!), men jeg var jo blevet mormor, så måske var det på tide at gå i gang med mormormad også?
Her får du resultatet: Vegetariske boller til boller i karry. Som sauce laver jeg den lækreste, cremede karrysovs på grønsager og kokosmælk.
Og forresten: Jeg blev så glad for de vegetariske boller, at dem kan jeg sagtens finde på at lave som en ret for sig selv også! Lav evt. en stor portion og ha’ nogle i fryseren.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til bollerne skal du bruge:
- 5 dl kogt quinoa (gerne blandede farver)
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 2 æg
- 1 spsk soja (eller tamari)
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- ¼ tsk friskkværnet peber
- 1 spsk tomatpure (fra tube fx)
- ½ dl fine havregryn
- 1 spsk mel
- lidt olie til at forme bollerne
Tilbehør:
- ris
- snittet æble
- ristet kokosmel eller ristede peanuts
- frisk bredbladet persille eller andet grønt drys
- mangochutney
- evt. en spidskålssalat med æble eller gulerodsråkost med rosiner
Sådan gør du:
- Start med at sætte karrysovsen i gang. Opskriften på karrysovsen er her
- Vil du have ris til, så sæt dem over (især brune ris tager tid).
Sådan laver du de vegetariske boller:
- Hvis du ikke har kogt quinoa på lager: Start med at koge 2,5 dl tørret quinoa i 4 dl vand + lidt salt i ca. 13 minutter.
- Vil du have ris til – sæt også dem i gang efter anvisning på pakken.
- Imens: Pil hvidløg og løg, og hak dem fint i en minihakker. Bland så alle ingredienser til bollerne i en skål. Farsen skal være fast nok til, du kan forme bollerne i hånden. Tilsæt evt. lidt ekstra mel.
- Gør en bageplade klar med bagepapir, og tænd ovnen på 180 grader. Brug en lille spiseske og en skål med olie. Dyp skeen i olien, og form en bolle i hånden med skeen. Læg den på bagepapir. Fortsæt med resten af farsen – jeg fik 15 boller af portionen. Bag dem i ca. 20 minutter.Tip: Du kan også stege dem på panden ved middelvarme, 4-5 minutter på hver side. Brug også tricket med at dyppe skeen i olie her.
Servering
- Server bollerne med karrysovsen, ris, hakket æble, og hvad du ellers synes.
Tilbehør til vegetariske boller i karry
Der skal ikke så meget til, men her får du lidt at vælge imellem:
- Ris (gerne brune ris, hvis du spørger mig)
- Mangochutney – eller anden chutney efter smag
- Frugt efter ønske. Jeg bruger sprøde, syrlige æbler, men du kan sagtens udvide med en frugtsalat á la abemad, med appelsinsaft, måske?
- En spidskålssalat med æbler og evt. groft revne gulerødder (fint revne til småbørn)
- Ristet kokosmel eller kokosflager
- Ristede peanuts (jeg foretrækker, at de ikke er saltede. Jeg køber dem naturel hos min grønthandler og rister dem i ovnen v. 140 grader i ca. 15 minutter).
Vegetariske ikke-kødboller – hvad er det?
Jeg har et lille barnebarn, der elsker kødboller, men det bliver jeg jo nødt til at udfordre lidt. Tandsættet lader stadig en del tilbage at ønske (set fra et tyggeperspektiv), så maden skal være blød og til at finddele med gummerne. (Noget der ikke gælder med kantareller i fløde – dem sluger hun bare med stor fornøjelse). Nå.
Men vegetariske boller i karry skal jo ha’ vegetariske boller. Dem har jeg lavet på quinoa og givet dem lidt blide karry-krydderier. Hvis du vil have dem stærkere, kan du tilsætte chili. Eller bare spice karrysovsen op med ekstra chili og stærk karry.
Hvis du vil have bollerne rigtig runde, skal du lave dem i ovnen, som jeg har gjort her. Du kan dog også sagtens stege dem på en pande. Giv dem medium varme og ca. 5 minutter på hver side.
Cremet karrysovs – fuld af grønsager
Skal der grønsager i din karrysovs? Jamen – det er der allerede. Karrysovsen er lavet med masser af grønsager, der bliver blendet, så du får en tyk, cremet sauce, der hænger godt ved bollerne – og smager helt vidunderligt i sig selv, faktisk. (Bevis: Min mand spiste den ved en fejltagelse som suppe og bemærkede ikke, der var noget galt i det). Den er ikke stærk som en hot indisk curry, men mild og fuld af smag. Børnevenlig, vil jeg gå så langt som til at sige.
Hvis du alligevel vil have flere grønsager i, kan du sagtens prøve fx:
- Små buketter blomkål eller broccoli – dampet kort eller bagt
- Tomater i tern – skal koge med nogle få minutter
- Spinat – skal bare varmes med, til det falder sammen
- Bagte grønsager som fx aubergine eller squash
- Tern af gulerod – kan enten dampes først (hurtigst) eller koge med i den færdige sauce, til de er møre
- Grønne bønner – dampet let først
- Eller prøv med de rester, du har i køleskabet.
Kan man bruge hvid quinoa ril bollerne?
Hej Berit, det kan du sagtens! God fornøjelse 🙂
Kh Bodil