Følg med her:
Vegetarisk gyros med svampe, aubergine og tzatziki
Vegetarisk gyros – måske lidt snyd
I Grækenland er gyros kød, der bliver stegt på et lodret spyd – mange tynde lag, marineret og skåret ned i tynde strimler efterhånden. Det svarer til det, tyrkerne kalder döner, og på den måde er det selvfølgelig ikke helt korrekt at kalde nogle grønsager stegt på panden for gyros. Sorry.
Mest af alt er det krydderierne, der får tankerne hen på gyros – plus det, at både svampe, aubergine og løg er skåret i tynde stave, så de også ligner det tyndt strimlede kød.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Grønsagerne kan fx være:
- 1 aubergine
- 300 g portobellosvampe
- 2 rødløg
Til gyros marinaden skal du bruge:
- ½ citron (saften)
- 2 spsk olivenolie
- 3 fed hvidløg
- 20 g farin (ca. 2 spsk)
- 1 spsk oregano (tørret)
- 1 tsk salvie (tørret)
- 1 tsk std sød paprika
- 1 tsk løgpulver
- ½ tsk std kanel
- ½ tsk std spidskommen
- friskkværnet peber
- ½ tsk chiliflager (evt.)
- ¼ tsk fint salt (vent til sidst)
Sådan gør du:
- Pres citron og hvidløg. Bland så marinaden (uden salt) godt sammen i en stor skål.
- Rens og snit grønsagerne i lange strimler, på tykkelse med pommesfrites. Vend dem i marinaden, og lad det trække mindst et kvarters tid – gerne helt til i morgen. Vend lidt rundt undervejs.
- Drys saltet over, og vend grøntsagerne rundt. Steg dem på en god varm pande i flere omgange. Jeg startede på 7,5 ud af 9 og skruede ned til 5, da det meste af væden var dampet af. Sørg for at vende dem rundt undervejs, så de bliver møre.
- Servér enten som en bowl, eller brug din gyros som fyld i et fladbrød med tomatsalat og tzatziki.
Gyros marinade, der gør hele forskellen
Kunsten er at lave en gyros, der får tænderne til at løbe i vand – og sender hjernen en tur til en græsk strand. Der, hvor du sidder med solskin fra oven i platantræernes skygge og kigger på det glitrende krystalblå hav gennem solbrillerne. Nu sker det. Nu kommer tjeneren med den iskolde Mythos, tomatsalaten, de græske oliven, en tzatziki – og snasket gyros, der lige giver det salt, du mangler efter at have svedt og badet hele dagen.
Det er gyrosmarinaden, der gør det. Sødt og salt, masser af smag uden at være hot. Så du skal have fat i en god krydderihylde. Du skal skære dit gyros-fyld ret fint (tænk pommesfrites-tykkelse), og lad det marinere – mindst et kvarter, men såmænd også gerne til i morgen.
Så en tur på panden, hvor det ligger og sveder, til det begynder at karamellisere lidt (derfor lidt sukker i). Det er seriøst god snask. Du skal stege det af nogle omgange, så du kan styre det. Bare husk, at du skal have tålmodighed, når du bruger aubergine. Den skal blive lysebrun og mør. Den skal ikke blive kogt og bleg.
Gyros i fladbrød
Her serverede jeg min vegetariske gyros i græske fladbrød sammen med
- en god tzatziki og nok af den!
- tomater
- agurk
- rødløg
- bredbladet persille.
Vegetarisk gyros med kikærter – også en mulighed
Hvis du gerne vil have noget mere protein i din gyros, kan du bruge samme marinade til kikærter. Dem kan du enten stege på panden ved høj varme – eller tilberede i ovnen som beskrevet her.
Du kan også bruge en klassisk hummus som bund under gyros-grønsagerne for ekstra protein.
Hejsa
Har forsøgt 2 gange nu at modtage dine tips og opskrifter men jeg får ikke en mail tilbage for at bekræfte ?
Vil du se om du har modtaget noget.
Ps. Skal lave din ret med vegetarisk gyros med fladbrød, tzatziki og hummus til mine 25 kollegaer idag mums.
Hilsner Christina
Hej Christina, tak for at skrive! Jeg prøver lige at se, om jeg kan tilføje dig manuelt 😃
Og så håber jeg, gyros’en falder i smag. Ha’ en dejlig sommer!
Kh Bodil