Vegetarisk gyros med svampe, aubergine og tzatziki

En virkelig lækker vegetarisk gyros af svampe og aubergine. Grønsagerne er marineret i en hjemmelavet  gyrosmarinade, og de er serveret med pandestegte fladbrød og tzatziki.

Vegetarisk gyros – måske lidt snyd

I Grækenland er gyros kød, der bliver stegt på et lodret spyd – mange tynde lag, marineret og skåret ned i tynde strimler efterhånden. Det svarer til det, tyrkerne kalder döner, og på den måde er det selvfølgelig ikke helt korrekt at kalde nogle grønsager stegt på panden for gyros. Sorry.

Mest af alt er det krydderierne, der får tankerne hen på gyros – plus det, at både svampe, aubergine og løg er skåret i tynde stave, så de også ligner det tyndt strimlede kød.

Vegetarisk gyros med aubergine og svampe

Vegetarisk gyros med svampe og aubergine

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Trækketid 15 minutter
Samlet 1 time 5 minutter
Giv de første stjerner!
Svampe og aubergine er fremragende til en vegetarisk gyros – her marineret i en hel stribe krydderier fra det græske køkken. Ægte comfort food!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Grønsagerne kan fx være:

  • 1 aubergine
  • 300 g portobellosvampe
  • 2 rødløg

Til gyros marinaden skal du bruge:

  • ½ citron (saften)
  • 2 spsk olivenolie
  • 3 fed hvidløg
  • 20 g farin (ca. 2 spsk)
  • 1 spsk oregano (tørret)
  • 1 tsk salvie (tørret)
  • 1 tsk std sød paprika
  • 1 tsk løgpulver
  • ½ tsk std kanel
  • ½ tsk std spidskommen
  • friskkværnet peber
  • ½ tsk chiliflager (evt.)
  • ¼ tsk fint salt (vent til sidst)

Sådan gør du: 

  • Pres citron og hvidløg. Bland så marinaden (uden salt) godt sammen i en stor skål.
  • Rens og snit grønsagerne i lange strimler, på tykkelse med pommesfrites. Vend dem i marinaden, og lad det trække mindst et kvarters tid – gerne helt til i morgen. Vend lidt rundt undervejs.
  • Drys saltet over, og vend grøntsagerne rundt. Steg dem på en god varm pande i flere omgange. Jeg startede på 7,5 ud af 9 og skruede ned til 5, da det meste af væden var dampet af. Sørg for at vende dem rundt undervejs, så de bliver møre.
  • Servér enten som en bowl, eller brug din gyros som fyld i et fladbrød med tomatsalat og tzatziki.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Gyros marinade, der gør hele forskellen

Kunsten er at lave en gyros, der får tænderne til at løbe i vand – og sender hjernen en tur til en græsk strand. Der, hvor du sidder med solskin fra oven i platantræernes skygge og kigger på det glitrende krystalblå hav gennem solbrillerne. Nu sker det. Nu kommer tjeneren med den iskolde Mythos, tomatsalaten, de græske oliven, en tzatziki – og snasket gyros, der lige giver det salt, du mangler efter at have svedt og badet hele dagen.

Det er gyrosmarinaden, der gør det. Sødt og salt, masser af smag uden at være hot. Så du skal have fat i en god krydderihylde. Du skal skære dit gyros-fyld ret fint (tænk pommesfrites-tykkelse), og lad det marinere – mindst et kvarter, men såmænd også gerne til i morgen.

Så en tur på panden, hvor det ligger og sveder, til det begynder at karamellisere lidt (derfor lidt sukker i). Det er seriøst god snask. Du skal stege det af nogle omgange, så du kan styre det. Bare husk, at du skal have tålmodighed, når du bruger aubergine. Den skal blive lysebrun og mør. Den skal ikke blive kogt og bleg.

Gyros i fladbrød

Her serverede jeg min vegetariske gyros i græske fladbrød sammen med

  • en god tzatziki og nok af den!
  • tomater
  • agurk
  • rødløg
  • bredbladet persille.
Bløde græske fladbrød
Et saftigt, lækkert fladbrød, der nemt lader sig folde om dit yndlingsfyld!
Gå til opskrift
Græske fladbrød - bløde og nemme at folde
Lækker tzatziki til græsk mad
En lækker cremet tzatziki får din græske mad til at smage endnu bedre. Du kan lave den i forvejen, og den holder fint et par dage i køleskabet.
Gå til opskrift
Tzatziki – tilbehør til græsk mad
Græsk tomatsalat med feta
Hej Grækenland, vi låner lige din tomatsalat. Her får du fuld smag af solskin, salt feta og frisk mynte. En nem og hurtig salat til græsk mad.
Gå til opskrift
Tomatsalat med feta og mynte

Vegetarisk gyros med kikærter – også en mulighed

Hvis du gerne vil have noget mere protein i din gyros, kan du bruge samme marinade til kikærter. Dem kan du enten stege på panden ved høj varme – eller tilberede i ovnen som beskrevet her.

Du kan også bruge en klassisk hummus som bund under gyros-grønsagerne for ekstra protein.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Hejsa
    Har forsøgt 2 gange nu at modtage dine tips og opskrifter men jeg får ikke en mail tilbage for at bekræfte ?
    Vil du se om du har modtaget noget.

    Ps. Skal lave din ret med vegetarisk gyros med fladbrød, tzatziki og hummus til mine 25 kollegaer idag mums.

    Hilsner Christina

    • Hej Christina, tak for at skrive! Jeg prøver lige at se, om jeg kan tilføje dig manuelt 😃

      Og så håber jeg, gyros’en falder i smag. Ha’ en dejlig sommer!
      Kh Bodil