Følg med her:

Få inspiration til en lidt grønnere jul!
Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!
Brun sauce er også for vegetarer! Her får du en opskrift med masser af smag - god som vegetarisk julesauce.

Hvilken sauce skal der til en vegetarisk julemiddag? Her får du mit bud på en herlig vegetarisk brun sauce, der er smækfuld af umami. En god vegetarisk brun sauce kræver lidt kærlighed – men lad dig ikke skræmme af en lang liste af ingredienser. De fleste er faktisk ganske almindelige ingredienser i vinterkøkkenet. Måske med en enkelt undtagelse eller to.
Normalt laver man brun sauce på kødsaft eller kødfond, og det er selvfølgelig ikke tilfældet i en vegetarisk brun sauce. Men saucen skal alligevel have dybde, varme og den der kødfulde umami, så vegetarerne får en fuldgyldig julesauce. Og hemmeligheden?
Den ligger i smagsbalancen. Her har jeg tænkt i alle grundsmagene: De tørrede svampe, soya og miso giver masser af umami. Gulerødder, rødbede og lidt ribsgele sørger for den søde kontrast, mens vin, tomatpuré og dijonsennep tilfører syre og lidt kant. De aromatiske krydderurter og fløden runder det hele af – og så har vi pludselig en sauce, der smager af mere end bare grøntsager. Smagen bliver dyb, rund og rammer det punkt, hvor jeg står og smager på saucen så længe, at det går op for mig, at jeg bare ikke kan stoppe. Så er den der.
Prøv selv – og smag dig frem undervejs. Måske vil du ha’ den lidt sødere? Lidt mere bid? Det er jo det fine ved at lave mad selv.
Hemmeligheden bag mange saucer er, at de virkelig får lov at trække. Det kan du også sagtens gøre med denne, men jeg er ikke altid så tålmodig. Og derfor har jeg findelt alle de grønsager, der skal give smag. På den måde trækker smagen hurtigere ud i saucen.
Men altså, er du sådan en, der er i god tid, eller bare gerne vil være det, så lad saucen simre rigtig længe med grøntsagerne, og lad den gerne stå til dagen efter.
Det eneste, du så skal tilsætte, er fløde og sovsejævner. Og naturligvis: Smag til!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Måske er du ikke så vant til at bruge miso? Eller tørrede svampe? Jamen, så er her en god anledning til at blive venner med dem.
Miso er en japansk pasta lavet af fermenterede sojabønner (og nogle gange ris eller byg), og den smager bare af dybde, varme og… ja, umami i rå mængder. Lidt som vores hjemlige bouillonterning – bare en fjern eksotisk slægtning. I den her sauce bruger jeg miso til at give bunden mere fylde, men du kan også komme en skefuld i supper, dressinger eller marinader. Det er sådan noget, der ikke nødvendigvis smager af miso, men som får hele retten til at smage bedre.
En anden god klassisk fætter i det vegetariske univers er tørrede svampe, der også virkelig trækker smagen op på jule-niveau. En slags umami-koncentrat, som du kan bruge i alt fra gryderetter og risotto til lasagne. Og altså: Sauce.
Når du laver vegetarisk julesauce, er det en fordel at lade saucen koge lidt ind. Det koncentrerer smagen, så du får den der dybe, næsten “brunede” karakter, som mange forbinder med klassisk julesauce. Og nej – man behøver ikke jævne den, men det giver altså lige dét ekstra, hvis man gerne vil have den klassisk, blank og lidt cremet. Maizena med kulør gør jobbet nemt, og du bestemmer selv, hvor mørk du vil have farven.

Ja endelig! Du kan sagtens lave den dagen før – eller endda fryse den ned. Så er der én ting mindre at lave, før gæsterne kommer, eller julemiddagen skal på bordet.
Vent med at tilsætte fløde og eventuel jævning til selve dagen, så er du sikker på, at konsistensen sidder i skabet. Og smag til lige før servering.
Brun sauce er måske ikke det mest benyttede i det vegetariske køkken, men én gang om året hører det i hvert fald til menuen: Juleaften. En vegetarisk julesteg (og kartoflerne!) må også gerne få en vegetarisk brun sauce, og her får du et par bud på, hvad en vegetarisk julemiddag i øvrigt kan bestå af:





Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)