Følg med her:
Drømmekage cookies – Vancouver småkager
Oprindeligt hed de her cookies Vancouver småkager, men nu kom min ældste med et navn til dem, som er til at forstå: Drømmekage cookies. Det er jo det, de smager af – kokossnask fra en drømmekage! Og de har også den rigtige seje konsistens.
Amerikanske cookies kommer til Brovst
Småkagerne er en sjov krydsning mellem amerikanske cookies og den berømte drømmekage fra Brovst. Lækre hverdagssmåkager, der ikke rigtig har en årstid, så den behøver ikke nogen særlig anledning. Ud over småkagesult. Jeg bager dem som amerikanske cookies – lidt større end almindelige danske småkager.
Hvorfor de oprindeligt hedder Vancouver småkager, ved jeg ikke – men navnet fulgte med, da jeg fik opskriften. Og opskriften fik jeg kun, fordi jeg havde tænkt på de småkager i flere år efter, jeg smagte dem første gang. Og så var der ingen vej uden om at bede om den.
Du behøver ikke be’ – den kommer lige her:
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 200 g smør (stuetemperatur)
- 100 g rørsukker
- 200 g brun farin
- 1 æg (stuetemperatur)
- 100 g hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 100 g fine havregryn
- 100 g kokosmel
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk flagesalt
- ekstra kokosmel (til at rulle i)
Sådan gør du:
- Pisk smør, sukker og farin sammen.
- Tilsæt æg, hvedemel, grahamsmel, havregryn, kokosmel, bagepulver og flagesalt – bland så godt du kan med piskeren. Saml dejen på bordet med hænderne.
- Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
- Del dejen i 3 lige store klumper, og tril dem til stænger på ca. 24 cm. Brug gerne ekstra kokosmel til at trille dem i. Skær hver rulle i ca. 15 stykker, og læg dem med skærefladen nedad på bagepapir (passer til 3 plader).
- Bag dine cookies i 12-15 minutter. 12 minutter: De er seje i midten. 15 minutter: De er mere sprøde. Hvis du bager flere plader ad gangen, er bagetiden lidt længere.
- Lad småkagerne køle af på pladen – så samler de sig, inden du flytter dem.
Muttis tips
Drømmekage cookies – eller improviserede Vancouver småkager
Hvis du heller aldrig har hørt om Vancouver småkager, kan min research fortælle, at den åbenbart oprindeligt stammer fra en dansk bagebog. Men opskriften har vandret fra køkken til køkken og udviklet sig, og jeg har heller ikke fulgt den opskrift, jeg fik, til punkt og prikke.
For eksempel har jeg skiftet natron til bagepulver, da natron kræver syre for at hæve ordentligt.
Jeg har også justeret lidt på mængderne af fedtstof og bagetemperaturen. Men det er nu småting.
Jeg er til gengæld ret begejstret for, at min opskrift bruger flagesalt i stedet for almindeligt fint salt. Det giver et lille saltsvirp her og der, som jeg synes er meget delikat.
Opskriften indeholder en blanding af almindeligt hvedemel og grahamsmel, og det giver endnu en dimension til den lidt grove tekstur af havregryn og kokosmel.
Elsker du drømmekage, og synes du, at snasket på toppen er det absolut bedste ved den – så er det her småkagerne for dig. De er ganske enkelt fremragende, hvis jeg selv skal sige det (og nu er det jo mig, der skriver …) Prøv selv!
Andre eksperimenter med småkagerne
Hvis du vil give Vancouver småkagerne en lille smagsmæssig twist, vil jeg anbefale, at du prøver at tilsætte:
- 2 tsk vaniljesukker
- eller fintrevet skal af 1 øko citron.
Og et par andre favoritter fra kagedåsen
Det er ikke altid, der er småkager i huset hos os. Men lige for tiden står den på de her drømmekage cookies, og hvis du nu har lyst til at prøve noget andet (også), så kunne det være fx:
Jeg har bagt Vancouver småkager i måske 40 år. Og opskriften fandt jeg i et ugeblad, der hed Søndags bt. Udklippet har jeg gemt i adskillige år( lidt nostalgisk ). Men er nu desværre blevet væk.
Småkagerne har altid været et hit hos børnene og nu også hos børnebørnene. God påske
Hej Jenny, hvor er det sjovt! Jeg ville ønske, jeg havde mødt dem noget før – men de er afgjort også et hit hos os! God påske 🙂 Kh Bodil