Følg med her:
Græskartærte med feta og spinat – vegetarisk madtærte
I Sydafrika fik vi serveret en græskartærte, der var SÅ lækker, at jeg er nødt til at gøre forsøget selv.
Blandingen af det søde græskar og de karamelliserede løg går afsindig godt i spænd med den salte feta – og spinaten. Et nyt hit i kategorien madtærte var født.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til tærtebunden:
- 100 g hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 100 g smør
- lidt salt
- vand til at samle dejen med
Til tærtefyldet:
- ½ græskar (fx hokkaido eller butternut)
- 2 rødløg
- olivenolie
- salt
- friskkværnet peber
- 400 g hytteost
- 3 æg
- 150 g feta
- 100 g frisk spinat
- 1 tsk timian
- friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Skræl løg og butternut (eller skur hokkaido). Skær græskarret i tern og rødløget i både. Vend begge dele i olivenolie, salt og peber. Læg det på bagepapir på en plade og sæt det i ovnen ca. 20 minutter – til det har fået lidt farve, og løgene begynder at karamellisere.
- Lav så straks tærtebunden: Smuldr smørret i melet og saml dejen – evt. med lidt vand. Rul dejen ud, smør tærteformen (helst metal) med olie og læg dejen i fadet. Prik dejen med en gaffel, og sæt den i ovnen. Et kvarters tid. Imens gør du resten af fyldet klar.Tip: I stedet for at smøre formen med olie kan du beklæde den med bagepapir.
- Slå æggene ud i en skål, smuldr fetaosten i sammen med hytteost, spinat, peber og timian. Vend de ovnbagte løg og græskar i, når de er klar, og hæld det hele over i tærtebunden.
- Bag din græskar tærte i ca. 40 minutter ved 180 grader. Den skal blive lysebrun, men ikke mere. Lad den hvile ca. 10 minutter (eller mere) – så samler den sig, inden du skærer den ud.
- Lav salat til imens.
Tærte med græskar – butternut, hokkaido eller?
Du kan sagtens bruge både butternut squash og hokkaidogræskar i tærten – eller andre lignende græskar. Forskellen er bare, at nogle græskar skal skrælles, fx butternut, og det er næppe nødvendigt med hokkaido.
I stedet for græskar kan du også lave tærten med søde kartofler, og de skal bare skures grundigt.
Tip om sprød tærtebund
Har du de klassiske tærtefade af keramik og porcelæn, kender du sikkert balladen: Blød tærtebund, der ikke rigtig vil op af tærtefadet. Så prøv at skifte til en metalform. Den gør underværker. Jeg ved godt, den ikke kan gå i opvaskemaskinen, men prøv alligevel.
Metalformen er langt bedre til at overføre varmen, så du får den sprøde bund – og tærten er langt nemmere at få ud af tærtebunden bagefter. De fleste metalforme har løs bund, hvilket bare gør det endnu nemmere.
Gode madtærter med hytteost
Jeg holder meget af at bruge hytteost i mine tærter. Det indeholder godt med protein, og det giver en mindre mælkeagtig konsistens end fx creme fraiche, synes jeg. Både i en tærte med græskar og feta og i et par af mine andre madtærter fra opskriftsarkivet. Se fx:
Vil du gerne spare lidt på fedtstoffet i tærtedejen, kan du finde en lidt mere fedtfattig grov tærtebund her.
Hej,
Tak for en skøn hjemmeside:-). Hvilken størrelse er den aflange tærteform, du bruger til butternut-tærten?
Kh fra Mai.
Hej Mai, tak for din søde besked 🙂 Tærteformen er 11×35 cm – faktisk lidt i underkanten til opskriften. Så nogle gange laver jeg en lillebitte galette af det sidste (søg på galette på bloggen, så kan du se princippet). Kh Bodil
Hej Mutti
Jeg vil prøve denne tærte, men jeg er usikker på, hvordan spinaten skal bruges? På forhånd tak.
Hej Lisbeth, jeg vender bare spinaten i fyldet, inden jeg putter fyldet i tærtebunden. Håber det giver mening ? kh Bodil
Hej Bodil,
Mange tak for denne opskrift.
Tror du at man kan fryse tærten inden man bage den og så bage den om en uge for eksempel?
På forhånd tak.
Anna
Hej Anna – umiddelbart vil jeg ikke tro, det er en god idé at fryse tærten (og friske æg) før bagning. Men du kan sagtens bage den færdig, køle den ned omgående – og så varme den, når den skal spises. Tø tærten helt op, inden du genopvarmer, og varm den så op i 15-20 min ved 150 °C (over-undervarme) eller 135 °C (varmluft). Håber det hjælper 🙂
Kh Bodil