Følg med her:
Spicy, vegetarisk thaisuppe med kokosmælk og rød karry
Thaisuppe med kokosmælk og rød karry er sådan en suppe, jeg altid kan komme tilbage til, når jeg ikke kan finde på aftensmad. Den smager simpelthen så godt, den er nem at lave, og min familie bliver glad. Har du brug for flere gode grunde?
Thai suppe – nu for vegetarer
Thaisuppe er for det meste noget med fisk eller kylling, men jeg tænkte, at den da garanteret også kan klare sig fint uden. Så med inspiration fra en af vores venner blev det blev en skøn, spicy vegetarisk thaisuppe. Hun delte gerne sin opskrift, men stort set alle ingredienser var ‘en passende mængde’, så jeg gik lidt mere systematisk til værks.
Dermed ikke sagt, at du ikke kan ændre på mængderne. Du kan såmænd også putte andre ting i, hvis du har lyst. En thaisuppe er rimeligt robust, bare krydringen grundlæggende er i orden. Og det er den her.
Så hvis der ligger nogle trætte grøntsagsrester og kigger i køleskabet, så gi’ dem nyt liv i thaisuppen. Og hvis du foretrækker det, kan du også give den lidt rejer, fisk eller kylling. Se under opskriften.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 200 g gulerødder
- 200 g søde kartofler
- 100 g forårsløg
- 3 fed hvidløg
- 15 g frisk ingefær
- 1 citrongræs
- smagsneutral olie
- 1 tsk rød karrypasta (eller efter smag)
- 5 dl grøntsagsbouillon
- 1 spsk soya
- 4 dl tomatpassata
- 1 dåse kokosmælk (den fede)
For ekstra mæthed:
- 1 dåse kikærter (eller andre bælgfrugter)
- 200 g nudler
Til servering
- Frisk koriander
- Groft madbrød (nudler eller naan)
- Limebåde
Sådan gør du:
- Rens gulerødder, søde kartofler, forårsløg, hvidløg og ingefær. Trim og bank citrongræs, så det kan frigive sin himmelske smag.
- Snit gulerødder og søde kartofler i mundrette stykker. Skær forårsløgene i skrå skiver. Pres eller hak hvidløg fint, og riv ingefæren fint.
- Steg karrypasta i olie ved middelvarme – et minuts tid. Tilsæt gulerødder, søde kartofler, hvidløg og ingefær, og vend rundt et par minutter mere.
- Tilsæt bouillon, soya, tomatpassata, kokosmælk og citrongræs til suppen, og lad den simre i 10-15 minutter.
- Tilsæt forårsløg plus evt. bælgfrugter eller nudler de sidste 5 minutter. Smag til – og server med lime og frisk koriander på toppen.
3 tips om ingredienser i thaisuppe
Grundlæggende er suppen enkel, og der er ikke så mange sære ting i. Men der er tre ingredienser, der lige får et ord med:
- Rød karry. Jeg bruger en ret stærk version fra mit thaisupermarked – hvis du bruger en fra et almindeligt supermarked, kan du sikkert bruge mere.
- Kokosmælk. Ikke light. Der er også bouillon i suppen, så en god kokosmælk skal den ikke snydes for. Det bliver simpelthen for tamt.
- Og en ting du ikke må springe over: Citrongræs. Det er altså en himmelsk ingrediens, jeg vil til at bruge noget oftere.
Vegetarisk thaisuppe med ekstra protein
Hvis du vil have suppen til at mætte lidt mere, kan du nemt hælde en dåse drænede kikærter i eller tilsætte 2 dl pillede edamamebønner. Bare varm dem med til sidst.
Du kan også sagtens koge nogle nudler med i suppen til sidst. Så mætter den mere.
Andre vegetar thairetter?
Elsker du smagen af Thailand, så kig forbi: