Følg med her:
Små flutes med havregryn – koldhævede flutes
Vil du bage nogle små flutes, der passer til to personer – eller synes du bare, små flutes er fine? Her får du en opskrift, der bliver til 4 små flutes, og du kan selvfølgelig selv bestemme, om der skal være havregryn udenpå – eller du bare vil bruge mel. Begge dele er fint, synes jeg.
Koldhævede små flutes med blød dej
Jeg har lavet disse flutes af en blød, langtidshævet dej, og derfor er de ikke formet og strammet op, som man ellers kunne gøre. I stedet får du nogle små, rustikke, snoede flutes, der har deres egen charme.
For at få dejen til at flot hæve op og give luftige flutes, skal du bruge mel med højt proteinindhold. Derfor bruger jeg manitoba – og efterhånden som du strækker og folder dejen, kan du mærke, hvordan dejen bliver elastisk. Det høje proteinindhold gør, at den kan være meget våd uden at flade ud, når du bager.
Når du vil forme en blød, koldhævet dej til flutes, er tricket er at vippe dejen forsigtigt ud på et mel- eller havregrynstrøet bord. Skær den op i 4 baner, og sno brødene et par gange. Brug fx din dejskraber til at løfte dem over på bagepapiret. Ind i en brandvarm ovn, gerne på et forvarmet bagestål (som fx dette) – og så skal de bare ha’ 13-15 minutter.
Dejen skal endelig ikke æltes, efter den har koldhævet!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 380 g vand
- 75 g grove havregryn (eller speltflager)
- 450 g hvedemel (med mindst 11 % protein)
- 30 g aktiv surdej (eller 2 spsk ekstra vand)
- 5 g gær (rørt ud i 1 tsk vand)
- 10 g salt
- ekstra havregryn (gerne fine) til bordet
Sådan gør du:
- Bland vand, gryn og mel, og lad det hvile 1 time (autolyse).
- Tilsæt surdej/vand og gær opløst i vand (vent med saltet). Ælt dejen godt sammen i hånden eller maskine. Drys saltet over, og lad det hvile ½ time på køkkenbordet.
- Fold dejen i alt 5 gange: Første gang med stræk og fold og dernæst med coil fold. Lad dejen hvile 30 minutters mellem hver foldning. Dejen bliver endnu mere elastisk hver gang. Se videoen for teknik.
- Smør 1 condibøtte med lidt olie (alternativt brug 1 skål), og hæld dejen over i den. Dæk med plast eller låg, og sæt i køleskabet 8-16 timer, som det passer bedst.
- Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet en halv til en hel time, så den vågner.
- Tænd ovnen på varmluft med max varme (min ovn går til 270 grader), og sæt gerne bagestål ind. Sæt en bradepande under. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
- Når ovn og bagestål er helt gennemvarmt: Drys et godt lag havregryn eller mel ud på bordet. List dejen forsigtigt herover, og drys den med havregryn eller mel ovenpå. Endelig ikke ælte! Træk lidt i dejen, så den bliver en aflang firkant. En portion passer med 4 brød. (Jeg skar på den korte led, så de passer med bredden på min bageplade).
- Sno stykkerne, og løft dem over på bagepapiret, brug evt. din dejskraber som støtte, da dejen er meget blød.
- Smæk så bagepapiret ind på den varme plade/bagestålet, og kast et glas vand ned i bradepanden under. Bag dine flutes i 13-15 minutter, til de er gyldne og sprøde. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist.
Endelig kom der flutes på bloggen!
Tænk, dette er min første flutes-opskrift på bloggen, men det betyder altså ikke, at jeg aldrig bager flutes. Jeg former for det meste bare en bolledej til flutes, for eksempel denne her, og så er den ikke så meget længere. Det er dog vigtigt, synes jeg, at en dej til flutes kun er lavet på vand. Hvis der kommer fedtstof i dejen , fx fra mælk eller yoghurt, får man gode madbrød, men ikke knasende sprøde flutes.
Bag dine små flutes med eller uden surdej
Jeg har altid liv i en surdej, og derfor bruger jeg den til det meste. Men du kan sagtens bage uden. Fordelen ved surdej er bl.a., at brødet får mere smag, og det bliver lettere for din mave at fordøje. Men med en lang koldhævning natten over skal du nok få smag i dine flutes også uden surdej.
Du ved sikkert allerede, hvad du vil spise dine flutes til. Men du får alligevel et par forslag:
Hej.
De ser gode ud. Men der står
Sådan gør du:
Bland vand, gryn og mel, og lad det hvile 1-1,5 time (autolyse).
Tilsæt havregryn, surdej/vand og gær opløst i vand (vent med saltet).
Her er skrevet gryn to gange, både i punkt 1 og 2?
Vh
Hej Anne-Marie, godt spottet. Det er fordi, jeg har rettet opskriften på et tidspunkt uden at være helt konsekvent. Det retter jeg med det samme. Tag gryn med under punkt 1 🙂 Og god bagelyst! Kh Bodil