Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Salat med asparges og parmesan - aspargessalat

Elsker du grønne asparges? Elsker du salat med asparges? Og alt muligt andet med asparges?

Så forstår du, hvorfor jeg sukker: Endelig asparges! Endelig står jeg med et bundt sprøde, friske grønne asparges i hånden (nej faktisk to). Dem har jeg ventet på længe, for der er noget helt særligt over de første danske – eller i hvert fald europæiske – asparges. Så friske, flotte og saftspændte. Ikke noget med småvisne hoveder. De er struttende grønne og med naturligt sprødt knæk.

Så er der lynhurtigt cirka 100 retter og salater, jeg får lyst til at lave.

Aspargessalat – salat til forår

Med en knaldblå himmel for oven med en sol så skarp som japanske knive, kan det kun gå for langsomt. De der asparges skal med ud på terrassen til frokost. Nu.

Faktisk er mine asparges så friske, at jeg kan hakke dem direkte i salaten. Det gør jeg. Fine, tynde skrå skiver.

Salat med asparges – og masser af smag

Aspargessalaten er ganske simpel, men derfor kan der jo godt være tænkt over sagerne: De friske asparges får selskab af en let bitter rucola. Sprød romaine. Forårsglade radiser. Parmesan på to måder. Og syrlig olie-eddikedressing med sødlig balsamico.

Parmesan er en fantastisk smagsgiver i salaten, og jeg bruger den både fint revet, som jeg vender direkte i salaten – og som parmesanchips, der lige har været en tur i ovnen. Det er simpelthen så nemt, og hvis du begynder med dem, passer det fint med, at du kan lave resten af salaten imens.

Velkommen, forår!

Tip: Så længe skal friske asparges koge

Foretrækker du at få asparges i lidt større stykker, synes jeg, du skal give dem et ganske kort opkog. For det er med asparges som med broccoli – og de fleste andre grønne grønsager: De skal ikke koge for længe. Så bliver de slatne og mister det sprøde knæk, der er så lækkert, når de er friske. Her får du den simple fremgangsmåde og den perfekte kogetid for grønne asparges:

  • Skær dine asparges i 3-4 cm lange stykker med et skråt snit.
  • Tynde grønne asparges: Kog 1 minut – slut.
  • Tykke grønne asparges: Max 2 minutter, ikke mere.
  • Vigtigt: Stop kogningen ved at hælde kogevandet fra med det samme. Hæld koldt vand over, og hæld det hurtigt fra igen.

Sådan laver du parmesanchips

Riv parmesanen fint, og saml den i små toppe på bagepapir.

Bag dem ved 150 grader varmluft i ca. 15 minutter. Tag dem ud, før de bliver brune. De bliver sprøde, når de er kølet af.

Grønne asparges er også fremragende i …

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Salat med asparges og parmesan

Salater

Rækker til: 4 som tilbehør

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 10-15 minutter

Til parmesan og parmesanchips skal du bruge:

  • ca. 60 g parmesan (fint revet, delt i to)

Til aspargessalaten skal du bruge:

  • 1 (gerne stort) bundt friske grønne asparges

  • 150 g romaine- eller hjertesalat

  • 150 g rucola

  • 6-8 radiser

Til dressingen skal du bruge:

  • 1 spsk balsamicoeddike

  • 3 spsk olivenolie

  • en smule presset hvidløg

  • 1 knivspids dijonsennep

  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  1. Begynd med parmesan og parmesanchips: Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Riv al parmesanosten fint, og form ca. halvdelen til runde toppe på et stykke bagepapir. Bag dem 10-15 minutter – tag dem ud, inden de bliver brune. Lad dem køle af.

  2. Salaten: Knæk bunden af dine asparges, og skyl dem. Snit dem i helt tynde, skrå skiver – bortset fra hovederne. Overhæld hovederne med kogende vand, lad dem stå en halvt minut, og hæld vandet fra.

  3. Skyl salaterne, og slyng vandet fra i en salatslynge, eller bred dem ud i et rent viskestykke, og rul det sammen.

  4. Skyl radiserne, og skær dem i helt tynde skiver.

  5. Rør eller ryst dressingen sammen.

  6. Vend asparges, salater og den revne parmesan sammen. Vend dressingen i, eller server den ved siden af. Arranger salaten i fad eller skål, drys med radiserne, og pynt med parmesanchips. Voilá!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip: Knæk dine asparges

Du ved det sikkert allerede, men for en sikkerheds skyld: Du skal ikke skære den nederste, lidt træede del af dine grønne asparges. Du skal knække den af. Så er du sikker på, aspargesen knækker lige der, hvor det sprøde starter. Det, der ikke kan knække, er heller ikke sjovt at spise.

Tip: Få liv i trætte asparges

Har dine grønne asparges ligget lidt for længe, kan de blive lidt bløde og slatne. De er ganske enkelt tørstige. Så knæk bunden af dem som ovenfor og sæt dem i koldt vand. Så liver de op og bliver sprøde igen. Det hjælper allerede efter en halv time, men nogle gange skal der lidt mere til.

Salat med asparges og parmesan - aspargessalat

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.