Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Chevre chaud med figner og paneret gedeost

Opskrift på salade chèvre chaud med figner

Salade chevre chaud er en vidunderlig fransk salatklassiker. Her får du en opskrift med friske figner, brombær – og en knasende sprød pankopaneret gedeost.

Hvad er salade chèvre chaud?

Chévre betyder ged, chaud betyder varm, og det er to af de sikre elementer i en fransk gedeostsalat. Men den franske klassiker fås i lige så mange udgaver, som der findes franske køkkener (og danske, for den sags skyld). Jeg vælger den næsten altid, når jeg spiser frokost i Frankrig (og i Belgien), så jeg kan garantere, at den sjældent fås ens to gange. Til gengæld er jeg sikker på en god frokost.

Få tips til, hvordan du kan tilpasse opskriften

Jeg har også to varianter af chevre chaud her på bloggen – den anden er meget lidt klassisk, fordi jeg vælger at udskifte salaterne med grønkål. Tro mig, det er et hit, og det smager ikke spor for ‘sundt’!

Under opskriften kan du se nogle af mine forslag til, hvordan du ellers kan variere salaten.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Chevre chaud med figner og paneret gedeost

Salater

Rækker til: 2

Til nødderne skal du bruge:

  • 25 g valnødder

  • 1 tsk honning

     

Til salaten:

  • 150 g blandede salater, fx crisp, rucola og radicchio

  • 2 figner

  • 50 g friske brombær

Til gedeosten:

  • 2 skiver af stor gederulle, i alt ca. 200 g

  • 2 spsk mel

     

  • 1 æg

     

  • 1/2 dl pankorasp

Til dressingen skal du bruge:

  • 1 spsk god lys eddike

     

  • 1/2 tsk dijonsennep

  • 1/2 tsk flydende honning

  • 3 spsk olivenolie

Til servering evt. også:

  • Balsamico glaze

Sådan gør du:

  1. Valnødderne: Knus valnødderne lidt med fingrene. Rist nødderne på en tør pande, til de er gennemvarme og dufter. Tilsæt så en tsk honning, og ryst nødderne rundt på panden, til de er dækket af honning på alle sider. Fordel dem på et stykke bagepapir, og lad dem køle af.

    25 g valnødder, 1 tsk honning

  2. Salaten: Skær fignerne i både. Arranger salaten på et fad eller på to tallerkner.

    2 friske figner, 150 g blandede salater, 50 g friske brombær

  3. Gedeosten: Vend gedeosten først i mel, dernæst sammenpisket æg og til sidst i pankorasp.

    2 skiver af stor gederulle, i alt ca. 200 g, 2 spsk mel, 1 æg, 1/2 dl pankorasp

  4. Dressingen: Ryst eller pisk dressingen sammen.

  5. Dryp dressingen over salaten, arranger gedeosten ovenpå salaten, og slut evt. af med lidt balsamico glaze.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sådan kan du variere din chèvre chaud med årstiden

Min salat her bærer præg af eftersommer – med friske figner og brombær. Men du kan sagtens variere salaten, så den også passer ind i andre årstider. Prøv fx:

  • Frugt. Brug pærer eller æbler i stedet for figner. De er begge til at få fat i det meste af året.
  • Bær. Salaten behøver ikke at få bær. Men du kan bruge alle mulige andre typer, fx hindbær, ribs, jordbær og solbær.
  • Uden frugt. I stedet for de sødlige frugter kan du vælge tomater, fx smagfulde små cocktail- eller datterinotomater. Jeg har også fået chevre chaud med agurk i Frankrig. Så hold dig ikke tilbage.
  • Salater. Typisk bliver chèvre chaud lavet med meget lette salater, men meget gerne en blanding af forskellige typer. Jeg holder mig nu ikke tilbage og bruger også gerne grønkål eller spidskål. Tyndskrællede gulerødder er heller ikke fremmede i salaten. Det giver alt sammen lidt ekstra at tygge på. Husk, der må gerne være nogle bitre salater iblandt.
  • Knas. Der går lidt dessert i den med honningglaserede nødder, men det er ikke nødvendigt. Du kan også bruge andre ristede mandler, nødder og kerner.
  • Osten. Det hedder jo chèvre chaud, som betyder varm ged. Men hvis du nu ikke bryder dig om gedeost, så prøv med en lille brie eller camembert. Eller halloumi. Det vil også være virkelig lækkert.

Chevre chaud med figner og paneret gedeost

Salat med de fem grundsmage

Når en salade chèvre chaud er så pokkers uimodståelig, handler det nok blandt andet om, at salaten samler alle de 5 grundsmage i én salat:

  • Bittert: Man bruger typisk nogle blandede salater og heriblandt altid nogle bitre salater til en chèvre chaud. Her har jeg brugt radicchio.
  • Surt: Dressingen tilføjer syre i form af eddike – og du kan supplere med balsamico glaze, der både er sød og syrlig.
  • Sødt: Der er lidt honning i dressingen, og derudover har jeg tilføjet honninglaserede valnødder. Bær og figner giver også både sødme og syre.
  • Salt: Osten er salt. Og dressingen indeholder også lidt salt – lige nok til at fremhæve smagen i de øvrige ingredienser.
  • Umami: Gedeosten. Ost er en fantastisk kilde til umami.

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.