Følg med her:
Salat med asparges og parmesan – aspargessalat
Elsker du grønne asparges? Elsker du salat med asparges? Og alt muligt andet med asparges?
Så forstår du, hvorfor jeg sukker: Endelig asparges! Endelig står jeg med et bundt sprøde, friske grønne asparges i hånden (nej faktisk to). Dem har jeg ventet på længe, for der er noget helt særligt over de første danske – eller i hvert fald europæiske – asparges. Så friske, flotte og saftspændte. Ikke noget med småvisne hoveder. De er struttende grønne og med naturligt sprødt knæk.
Så er der lynhurtigt cirka 100 retter og salater, jeg får lyst til at lave. Her er én.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til parmesan og parmesanchips skal du bruge:
- 60 g parmesan (fint revet, delt i to)
Til aspargessalaten skal du bruge:
- 300 g grønne asparges
- kogende vand
- 150 g romaine- eller hjertesalat
- 150 g rucola
- 8 radiser
Til dressingen skal du bruge:
- 1 spsk balsamicoeddike
- 3 spsk olivenolie
- en smule presset hvidløg
- ½ tsk dijonsennep
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Begynd med parmesan og parmesanchips: Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Riv al parmesanosten fint, og form ca. halvdelen til runde toppe på et stykke bagepapir. Jeg bruger ca. 1 spsk revet parmesan til hver.
- Bag dem 10 minutter, måske lidt mere – tag dem ud, inden de bliver brune. Lad dem køle af.
- Salaten: Knæk bunden af dine asparges, og skyl dem. Snit dem i helt tynde, skrå skiver – bortset fra hovederne. Overhæld hovederne med kogende vand, lad dem stå en halvt minut, og hæld vandet fra.
- Skyl salaterne, og slyng vandet fra i en salatslynge, eller bred dem ud i et rent viskestykke, og rul det sammen.
- Skyl radiserne, og skær dem i helt tynde skiver.
- Riv eller pres hvidløg. Rør eller ryst dressingen sammen.
- Vend asparges, salater og den revne parmesan sammen. Vend dressingen i, eller server den ved siden af. Arranger salaten i fad eller skål, drys med radiserne, og pynt med parmesanchips. Voilá!
Aspargessalat – salat til forår
Med en knaldblå himmel for oven med en sol så skarp som japanske knive, kan det kun gå for langsomt. De der asparges skal med ud på terrassen til frokost. Nu.
Faktisk er mine asparges så friske, at jeg kan hakke dem direkte i salaten. Det gør jeg. Fine, tynde skrå skiver.
Salat med asparges – og masser af smag
Aspargessalaten er ganske simpel, men derfor kan der jo godt være tænkt over sagerne: De friske asparges får selskab af en let bitter rucola. Sprød romaine. Forårsglade radiser. Parmesan på to måder. Og syrlig olie-eddikedressing med sødlig balsamico.
Parmesan er en fantastisk smagsgiver i salaten, og jeg bruger den både fint revet, som jeg vender direkte i salaten – og som parmesanchips, der lige har været en tur i ovnen. Det er simpelthen så nemt, og hvis du begynder med dem, passer det fint med, at du kan lave resten af salaten imens.
Velkommen, forår!
Tip: Så længe skal friske asparges koge
Foretrækker du at få asparges i lidt større stykker, synes jeg, du skal give dem et ganske kort opkog. For det er med asparges som med broccoli – og de fleste andre grønne grønsager: De skal ikke koge for længe. Så bliver de slatne og mister det sprøde knæk, der er så lækkert, når de er friske. Her får du den simple fremgangsmåde og den perfekte kogetid for grønne asparges:
- Skær dine asparges i 3-4 cm lange stykker med et skråt snit.
- Tynde grønne asparges: Kog 1 minut – slut.
- Tykke grønne asparges: Max 2 minutter, ikke mere.
- Vigtigt: Stop kogningen ved at hælde kogevandet fra med det samme. Hæld koldt vand over, og hæld det hurtigt fra igen.
Tip: Knæk dine asparges
Du ved det sikkert allerede, men for en sikkerheds skyld: Du skal ikke skære den nederste, lidt træede del af dine grønne asparges. Du skal knække den af. Så er du sikker på, aspargesen knækker lige der, hvor det sprøde starter. Det, der ikke kan knække, er heller ikke sjovt at spise.
Tip: Få liv i trætte asparges
Har dine grønne asparges ligget lidt for længe, kan de blive lidt bløde og slatne. De er ganske enkelt tørstige. Så knæk bunden af dem som ovenfor og sæt dem i koldt vand. Så liver de op og bliver sprøde igen. Det hjælper allerede efter en halv time, men nogle gange skal der lidt mere til.