Følg med her:
Rugbrødssnack med tranebær og nødder
Hver gang min ældste datter kommer på besøg, er det første hun gør at åbne køleskabet og spørge, om vi ikke har en lille snack. Det har jeg for det meste, men den ligger ikke i køleskabet. Det er nemlig en rugbrødssnack, og selv foretrækker jeg, at den er bagt med godt mørkt surdejsrugbrød, tørrede frugter og lidt nødder.
Den kommer her!
Det smarte er, at du kan bage en stor portion og lægge dine rugbrødssnacks i fryseren. Så har du en lynhurtig snack til madpakken. Til rejsen. Eller bare til NU!
Rugbrødssnack med surdej
Inden du går i gang, skal have fat i en surdej. En rug-surdej. Den kan du enten få af en ven eller lave selv – det tager bare nogle dage. Her kan du se hvordan. Hvis du er surdejstypen, der har en allerede – så er det jo bare at gå i gang. Hvis du har en hvedesurdej, kan du bare fodre den med rugmel – så har du en rugsurdej.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Dag 1 skal du bruge:
- 250 g koldt vand
- 150 g rugkerner (skårne eller knækkede )
- 100 g blandede frø og kerner (fx hørfrø, sesam, solsikke og græskarkerner)
Dag 2: 4-6 timer før du blander dejen skal du bruge:
- 50 g moden surdej
- 150 g lillefingervarmt vand
- 125 g rugmel
Dag 2: Til dejen skal du bruge:
- kernerne fra i går
- den aktive rugsurdej
- 100 g lunkent vand
- 25 g sirup (gerne maltsirup, allerbedst en mørk)
- 200 g rugmel
- 10 g salt
- 100 g tørret frugt (jeg bruger tranebær)
- 75 g nødder
Du skal også bruge:
- 125 g nødder til at vende stykkerne i
Sådan gør du:
6-24 timer før bagetid: Sæt kerner i blød:
- Hæld frø og kerner i vandet i en god stor skål (som du bruger til dejen i morgen). Dæk det med et viskestykke, og lad det hvile 12-24 timer.
4-6 timer før bagetid:
- Frisk surdejen op: Bland rugsurdej, vand og rugmel godt. Dæk med et klæde. Lad det hvile, til surdejen er hævet mindst 30 %. Det tager ca. 4-6 timer i mit køkken.
Sådan bliver det til rugbrødssnacks:
- Hak nødderne groft. Rør så alle ingredienser til dejen grundigt, gerne på røremaskine, i ca. 10 minutter. Dejen er ikke særlig stiv, og det skal den ikke være.
- Imens: Hak de sidste nødder, forholdsvis fint.
- Vær klar med en spiseske, et glas vand og de hakkede nødder: Dyp skeen i vand, form en kugle af dejen, vend den i nødderne, og sæt den på bagepapir. Fortsæt, til dejen er brugt op, og du har ca. 20 kugler fordelt på to plader. Tryk dem lidt ned, og lad dem hæve 2-3 timer ved stuetemperatur. De skal være synligt hævede. Dæk med et rent viskestykke.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og sæt begge plader ind, når ovnen er varm – ikke før. Skru straks ned til 175 grader, og bag dine rugbrødssnacks i ca. 25 minutter.
Og undskyld, kan man ikke bage en rugsnack uden surdej?
Jojo, selvfølgelig. Ta’ en rugbrødsopskrift uden surdej, tilsæt hakkede nødder og tørrede frugter – så er du i gang 🙂
Og skal det være endnu nemmere? Så køber du en rugbrødsblanding og kører med den. Du skal bare bruge en halv pose, så passer det nogenlunde 🙂
Hvorfor er de købte rugbrødssnacks så mørke?
Hvis du undrer dig over, at dine hjemmebagte rugbrød (og dine hjemmebagte rugbrødssnacks) ikke bliver så mørke som dem, du køber, så er forklaringen malt. Jeg bruger en mørk maltsirup fra Meyers – den kan jeg købe i deres bagerier i København.
Du kan også lave en maltsirup selv, hvis du er entusiastisk nok. Det er ikke svært. Jeg fandt fx denne opskrift.
Tip 1: Rugbrød og rugbrødssnacks samtidig
Hvis du laver dobbelt portion, kan du lave en plade med små madpakkerugbrød (uden tranebær og nødder) – og lave den anden halvdel til rugbrødssnacks. Grunddejen er den samme.
Og husk, du kan bage to plader samtidig i ovnen ved varmluft.
Tip 2: Dine rugbrødssnacks kan fryses
Du kan sagtens putte dine rugbrødssnacks i fryseren og bare tage dem op efterhånden. Så kan de også virke som et køleelement i din madpakke. I fryseren holder de fint 4-5 måneder.